В Мінагро розповіли, якою влада тепер бачить державну підтримку селян

В Мінагро розповіли, якою влада тепер бачить державну підтримку селян

Критерії надання допомоги ще не фіналізовані, зазначив Кутовий

Міністерство аграрної політики виділило кілька напрямків державної підтримки селян. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказав міністр Тарас Кутовий.
«Ми намагалися виділити кілька напрямків. Вони в бюджеті відображені, тільки в різних цифрах (15 вересня уряд подав до Верховної Ради проект бюджету на 2017 рік, анонсувавши підтримку малих сільгоспвиробників на рівні 5,5 мільярдів гривень. З них 800 мільйонів піде на покриття заборгованості за попередніми програмами підтримки, інші кошти отримують фермери, які обробляють до 500 гектарів і займаються тваринництвом чи вирощуванням нішевих сільгоспкультур, - «Главком»). Базова і найбільша цифра пов’язана із програмою, як ми це умовно називаємо, підтримки на гектар, під яку ми повинні прописати положення в деталях. Її треба зробити прозорою і не корупційною. Обсяги фінансування не повинні визначатись суб’єктивними факторами. Наприклад, ти можеш використовувати ці кошти лише за умова виконання тих чи інших прозорих критеріїв: маєш в господарстві умовно 5 гектарів на одну голову ВРХ - принось документи і все. Це ще й допоможе витягнути землю з «тіні». Адже в нас є угіддя не зареєстровані: не сплачуєш податки – не отримаєш підтримку. Або приходиш і кажеш, що ВРХ немає, але ти займаєшся нішевими культурами, або, взагалі, знаходишся тільки на початковому етапі, але хочеш купити український трактор – будь ласка, візьми гроші, підтримай українського виробника, який тобі допоможе з сіялкою і так далі», - розповів Кутовий.
Він зазначив, що раніше критерії підтримки обмежувались згори. «Хочеш підтримку – повинен мати, наприклад, не менше 10 тисяч голів ВРХ. Ці правила були прописані під великих гравців. Тепер ми обмежуємо навпаки. Якщо ти досягаєш певного обсягу, то стаєш системним гравцем, який може залучати капітал», - сказав міністр.
Він уточнив, що це поки що лише намітки, і критерії надання допомоги не фіналізовані. «Дійсно, не фіналізовані. От ми взяли за основу показник у 500 гектарів. Це той поріг, в рамках якого комерційні банки не кредитують. За статисткою із цих 86% гравців ринку всього 1% кредитують. Тому ми цю цільову групу і вибрали. Але в діалозі з асоціаціями, фермерами я зрозумів, що, можливо, треба так виписати програму, щоб підтримка стосувалась і тих, хто представляє й інший сегмент. Наприклад, якісну тваринницьку ферму «500-гектарник» не потягне, це формат «трьохтисячника». І там теж треба допомога. Тому, наприклад, програма (дотацій, - «Главком») на тваринництво залишилась. Невелика сума, але тим не менш», - зазначив Кутовий.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: