В Нацраді з телебачення та радіо розводять руками: українські ЗМІ не інформують, а заплутують громадян

В Нацраді з телебачення та радіо розводять руками: українські ЗМІ не інформують, а заплутують громадян
Моніторинг ЗМІ

ЗМІ ігнорують основне, що вони повинні робити для суспільства, – доносити до людей правдиву інформацію

Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим’юк вважає, що на сьогодні у ЗМІ фіксується «шалена кількість порушень та «джинси». Про це вона заявила в інтерв’ю «Главкому».

«ЗМІ ігнорують основне, що вони повинні робити для суспільства, – доносити до людей інформацію про те, як відбуваються вибори, щоб люди розуміли, куди вони йдуть, як це працює, які їхні права. Зі ЗМІ не просто нічого цього не можна дізнатись – вони навмисне заплутують людей. І це не просте порушення – таким чином впливають на вибір народу, який потім від нього ж і страждає. Тут вже йдеться не просто про заробіток на виборах. Це змінює ситуацію в країні, і це страшне порушення», - впевнена вона.

Якщо порівнювати українські мас-медіа з іноземними, які теж бувають на боці тої чи іншої політсили, Герасим’юк зазначила головні відмінності наших ЗМІ від західних: «Вони роблять це й пропагують своїх і свої принципи, але ніколи не вдаються до «джинси», не оббріхують інших, і не заплутують виборця»

«Ми намагалися отримати досвід інших країн – як боротися з «джинсою», наприклад? Першим питанням у відповідь нам було – а що це таке? Другим – а хіба так можна?

Втім нам важко міняти ситуацію – адже законодавець досі був кровно зацікавлений у тому, як його обирають… Таким чином Національна рада, виявивши порушення, має право написати листа телекомпанії. Або подати своє повідомлення про порушення у ЦВК. У відповідь телекомпанії пишуть мені (а я очолюю робочу групу з моніторингу виборів) такі комічні листи-лекції-простирадла, що «телебачення – це такий потужний соціальний засіб» і все таке, а в кінці – «на нашу думку, ми нічого не порушували». І що ми можемо з ними зробити? Закон мовчить», - пояснила вона.

Герасим’юк нагадала, що вибори, як і їхній моніторинг, тривають певний час, а телекомпанії мають право відповідати Нацраді протягом місяця. «Коли ж ми пишемо про порушення у ЦВК, нам там відповідають: прекрасно, але єдиний орган, який може це моніторити — Нацрада, тож самі розбирайтесь. Отаке замкнене коло», - додала вона.

Наразі робота Нацради виглядає наступним чином: збиратися щотижня, переглядати ролики з фіксацією грубих порушень. «ОБСЄ до нас приходить, громадські діячі. Ми пишемо звіти, класифікуємо вже цілі жанри порушень і просимо: внесіть зміни у виборче законодавство, щоби ми могли хоча б до суду подати. Бо навіщо ця профанація. А потім ОБСЄ пише, як минулого разу, – «Нацрада не забезпечила рівний доступ усіх кандидатів до ЗМІ». Так хіба ж це наше право? Хіба не ЦВК? І знову тиша – до наступних виборів, які знову спотворять волю виборця», - обурюється Герасим’юк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: