В Пенсійному фонді пояснили, чому не всі пенсіонери отримали підвищення у жовтні

В Пенсійному фонді пояснили, чому не всі пенсіонери отримали підвищення у жовтні

Заступниця голови ПФУ спробувала пояснити складну формулу розрахунку пенсії

Заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко, в інтерв’ю «Главкому» пояснила деталі розрахунку трудової пенсії.

Як зазначила Ковпашко, для всіх, у кого достатньо трудового стажу, береться єдиний показник середньої заробітної плати 3764,40 грн, множиться на коефіцієнт особистої заробітної плати людини. Що вищий цей коефіцієнт, що більша тривалість стажу, то більші в людини розмір пенсії і доплата до неї з жовтня.

Отже, трудова пенсія визначається за такою формулою:

ПЕНСІЯ = СТАЖ × ЗАРПЛАТА 

Стаж у вигляді коефіцієнта страхового стажу (Кс) - від 0,15 до 0,75) 

Зарплата = 3764,40 гривень × індивідуальний коефіцієнт зарплати (К з.пл.) 

П = Кс × 3764,40 гривень × К з.пл.

 

Усі пенсії перераховувались для кожного пенсіонера індивідуально, але за єдиною формулою: Розмір доплати = Сз × Ікз × Кс - Розмір пенсії до осучаснення.

Сз – розмір середньої зарплати в країні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії. Для перерахунку раніше призначених пенсій використовувався показник середньої зарплати на рівні 3 764,40 грн. Цей показник застосовується для обчислення пенсій, що призначаються в 2017 році (середній розмір зарплати за 2014, 2015, 2016 роки).

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески. Цю інформацію кожен може отримати у будь якому відділенні Пенсійного фонду).

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу. Перерахунок раніше призначених пенсій проводився з коефіцієнтом 1.

За словами заступниці голови Пенсійного фонду, до них приходили люди і говорили, що їхня пенсія з жовтня не змінилася. «Ми їм показували механізм розрахунку пенсій до 1 жовтня і після 1 жовтня, - сказала вона. - Бувало таке, що їм до пенсії раніше додатково нараховувалися, скажімо так, штучні виплати, які не базуються на страхових принципах. Наприклад, з 1 травня 2012 року людям просто підвищили пенсію на 100 грн».

До того ж, додала Ковпашко, пенсія, що призначалась пізніше, є вищою (у 2008 році враховувався показник середньої зарплати 1197,91 грн, а в 2010 - вже 1650,43 грн). Вона також зазначає, що у людини, яка отримала пенсію в 2010 році, пенсія теоретично могла індексуватися. «Єдина формула все це поглинула. І таким чином, підвищення могло і відбутись, але у зв’язку із тим, що надумані показники було поглинуто, цього не помітно», - пояснила чиновниця.

Нагадаємо, що 11 жовтня в Україні набула чинності пенсійна реформа.

Згодом у Пенсійному фонді пояснили, кому найбільше підвищать пенсії, а у Гройсмана розповіли, звідки взяли гроші на підвищення пенсій.

Більше читайте в матеріалі «Главкома» Підвищення пенсій: чому не усім і не відразу? Відповідає Пенсійний фонд

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: