В Україні розпочато екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі

В Україні розпочато екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі
Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі

Саакашвілі в Грузії загрожує до 11 років позбавлення волі за чотирма кримінальними провадженнями

Органи української прокуратури проводять перевірку запиту грузинської сторони про екстрадицію колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі. Про це повідомив сьогодні на брифінгу міністр юстиції України Павло Петренко.

«Після отримання цього запиту (від грузинської сторони на екстрадицію. – Ред.) були спрямовані всі матеріали в органи прокуратури для проведення екстрадиційної перевірки. Це попередній етап. Якщо вона (перевірка. – Ред.) буде завершена з позитивним висновком, то буде можливість ухвалювати подальші процедурні рішення відповідно до закону», - сказав він.

«На сьогодні матеріали передані Міністерством юстиції до органів прокуратури... Оскільки в нас поки що немає висновків і документів, то можемо говорити, що вона (екстрадиційна перевірка. – Ред.) ще не завершена», - зазначив міністр.

За його словами, згідно з українським законодавством, залежно від того, на якій стадії розгляд кримінальної справи в країні, яка запитує екстрадицію тієї чи іншої особи, кінцеве рішення ухвалює той чи інший орган.

«Якщо справа розглядається на стадії досудового розслідування, тоді кінцеве рішення щодо екстрадиції приймає орган прокуратури, в нашому випадку Генеральна прокуратура. Якщо справа розглядається на стадії судового розгляду, тобто, в країні, яка запитує інформацію щодо видачі, справу вже передали до суду, то кінцеве рішення приймають органи юстиції», - пояснив глава Мін'юсту.

Разом з тим, він звернув увагу, що незалежно від цих моментів українське законодавство передбачає процедуру екстрадиційної перевірки, яка здійснюється саме органами прокуратури.

Як відомо, Саакашвілі позбавили українського громадянства. 

У Генпрокуратурі України повідомили, що отримали копію запиту грузинських компетентних органів на видачу Михайла Саакашвілі Грузії.

Саакашвілі в Грузії загрожує до 11 років позбавлення волі за чотирма кримінальними провадженнями.

Саакашвілі припускав, що після його повернення в Україну його спробують викрасти й видати грузинській владі. 

Саакашвілі вказав, що буде через суд намагатися повернути собі громадянство України і хотів би бути присутнім на судовому процесі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: