В Україні від неякісного алкоголю щорічно помирає 10 тисяч осіб – керівник «Укргорілки»

В Україні від неякісного алкоголю щорічно помирає 10 тисяч осіб – керівник «Укргорілки»
Остапюк: Основна частина тіньового обороту алкоголю припадає на так званий лінійний роздріб – невеликі магазини та «наливайки»

Постачальники нелегального алкоголю виробляють спирт в Україні або імпортують з Молдови, Придністров'я чи Росії

Через тіньовий оборот алкоголю державний бюджет України втрачає 5-6 млрд грн на рік. Також від сурогатного алкоголю гине близько 10 тисяч осіб. Про це заявив в коментарі виданню «ГОРДОН»генеральний директор асоціації «Укргорілка» Володимир Остапюк.

«Наприкінці 2015 року МВФ у своєму технічному звіті зафіксував тіньовий обіг міцного алкоголю в Україні на рівні 50%. Всесвітня організація здоров'я повідомляє про 54%. Тобто має бути відповідна реакція контролюючих органів. Необхідне проведення оперативних дій для наведення ладу на цьому ринку. При цьому на сьогодні ми констатуємо відсутність системних дій з боку контролюючих органів. Тіньовий обіг алкоголю в Україні призводить до втрати бюджету 5-6 млрд грн щорічно», – зазначив Остапюк.

За його словами, нелегальний спирт виробляється в Україні або імпортується з сусідніх країн.

«Тіньовий ринок – це виробництво продукту без необхідної ліцензії і сплати податків. Від цього вони отримують перевагу. Перш за все, цінову. Тепер те, що стосується якості. Спирт вони виробляють на території України або імпортують з Молдови, невизнаного Придністров'я або РФ. Є великі системні виробники, є цехи, а є просто гаражі. Купівельна спроможність населення низька і, зрозуміло, ціна відіграє визначальну роль», – наголосив Остапюк.

Він акцентував увагу на тому, що основна частина тіньового обороту алкоголю в Україні припадає на невеликі точки роздрібної торгівлі.

«В загальноукраїнських або регіональних мережах супермаркетів рівень тіньового обороту зведено до нуля. Основна частина тіньового обороту припадає на лінійний роздріб. А це близько 80 тисяч точок, яким видали ліцензію. Тобто невеликі магазини і так звані наливайки. Також зростають обсяги продажів і в інтернеті. Держава це питання взагалі не намагається врегулювати, тому існують колосальні ризики для споживачів. Приміром, як прийнята місцевими радами заборона продажу алкоголю в нічний час не є системним інструментом для боротьби з цим явищем», – заявив Остапюк.

Він зазначив, що держпідприємство «Укрспирт» необхідно передати ефективним власникам.

«В Україні від неякісного алкоголю щорічно помирає 10 тисяч людей. Це за статистикою Всесвітньої організації здоров'я. Що призвело до такого великого тіньового обороту міцного алкоголю? Перш за все, це зацікавленість виробника, пов'язана з високою ставкою акцизного збору. Також у нас не прийнято закон про приватизацію «Укрспирту». Але перед цим потрібно консолідувати всі його активи – концерн, підконтрольні Міністерству охорони здоров'я заводи з виробництва спирту та спиртзавод, що перебуває у віданні Адміністрації президента. Їх потрібно віддати ефективним власникам», – вважає Остапюк.

За його словами, система контролю за обігом алкоголю в Україні не відповідає необхідному рівню.

«Немає нормальної системи контролю. Скрізь людський фактор. У контролюючих органів є всі інструменти, щоб припинити нелегальний оборот алкоголю в країні. На кожному заводі стоїть податковий пост. Але результату, як ми бачимо, немає. Все точки, які реалізують алкоголь, перевіряються фіскальними органами. На жаль, неефективно. Необхідно змінювати підхід до системи контролю», – вважає Остапюк.

Як відомо, з 21 вересня по Україні прокотилася хвиля отруєнь підробленим алкоголем.

29 вересня в Харківській області було затримано сімох підозрюваних у виробництві і реалізації сурогатного алкоголю, після вживання якого загинули люди. Держфіскальна служба України з'ясувала, що метанол, який використовується для виготовлення сурогатного алкоголю, ввозився з Росії.

У Національній поліції України додали, що у вільному продажу перебуває близько трьох тонн контрафактного алкоголю. Правоохоронці закликають українців утриматися від вживання алкогольних напоїв.

Сьогодні Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів заявила про 51 померлого внаслідок отруєння сурогатним алкоголем.

Читайте також матеріал «Главкома»: «Тарас Кутовий: 40% горілки в магазинах – з контрафактного спирту»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: