В уряді потішили: кількість наших товарів у Росії буде тільки зменшуватися, їхніх у нас теж

В уряді потішили: кількість наших товарів у Росії буде тільки зменшуватися, їхніх у нас теж
Максим Нефьодов
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Нефьодов не вірить, що Росія припинить торгівельну агресію проти України

Україна і Росія з плином часу будуть все менше торгувати між собою. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів перший заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов.

За його словами, причиною прогнозованого скорочення взаємної торгівлі є торгівельна агресія з боку РФ, яка не має намірів її згортати.

«Питання розриву економічних зв’язків з Росією дуже болісне. РФ завжди була найбільшим споживачем українського експорту: від сирів до машинобудування. Коли ці зв’язки одномоментно і в невідповідності до норм СОТ розриваються, це і є торгівельна агресія. Коли наш експорт не пропускають до Середньої Азії, це торгівельна агресія. Ми завжди радимо українським експортерам ставитися до будь-яких торгівельних зв’язків з Росією з великою обережністю. Я не вірю, що цей процес найближчим часом буде позитивно вирішений, волі в Росії, на жаль, на це немає. Я кажу «на жаль» саме з економічної точки зору, а не з політичної чи етичної. Тому цей процес буде продовжуватися. Думаю, що кількість наших товарів у них та їхніх у нас буде тільки зменшуватися. Ми бачимо це й на прикладі міжнародних корпорацій, які переносять виробництво з Росії в Україну, тому що розуміють, що поступово вводяться обмеження, заборони і тому що просто люди не хочуть купувати товари з Росії. Тому що не хочуть фінансово підтримувати російську економіку», - сказав він.

Нефьодов відзначив, що переорієнтування українських товаровиробників на інші ринки супроводжується їх адаптацією до їх вимог, зокрема в питанні сертифікації, що потребує певного часу.

«ЄС став найбільшим торгівельним партнером. При чому експорт в ЄС зростає не тільки у відносному вираженні, а й у абсолютному: тобто в євро, в тонах. Зрозуміло, що цей процес інертний. Нові ринки збуту не знаходяться за місяць. Нова продукція не починає відповідати європейським вимогам за місяць. Сертифікацію по європейським нормами теж не можна провести за місяць. Але, як на мене, це не економічний вибір, це світоглядний і цивілізаційний вибір. Ми ж змогли не тільки скоротити дефіцит держбюджету разом з квазі-фіскальними витратами «Нафтогазу» з більш ніж 10 до 2.4% ВВП, але ми ще одночасно наростили видатки на оборону до 5% ВВП. Я не думаю, що в сучасній світовій історії ви знайдете ще одну країну, яка змогла це зробити. І зробити без економічного хаосу. Так, ми суттєво економічно просіли, втратили експортні ринки, втратили тимчасово Крим і частину Донбасу, але ми змогли пройти цей мегаскладний етап. І я можу тільки з вдячністю сказати, що це велике досягнення всього українського народу. І зараз почнемо з цього фундаменту нормальне економічне зростання», - впевнений заступник міністра.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: