У Вищій раді юстиції пояснили, за яких обставин можуть не погодитись із призначенням судді

У Вищій раді юстиції пояснили, за яких обставин можуть не погодитись із призначенням судді
Ігор Бенедисюк

Вища рада юстиції не часто, але вже відмовляла у призначенні суддів

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк в інтерв’ю «Главкому»розповів, коли ВРЮ може не погодитись із рішенням Вищої кваліфікаційної комісії щодо призначення суддів, яких обиратимуть за конкурсом.

«Є дві підстави, за якими ми можемо не погодитись із рішенням комісії: якщо відбулося порушення процедури призначення судді і якщо ми вбачаємо обґрунтований сумнів щодо відповідності кандидата критеріям доброчесності чи професійної етики або інші обставини, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової системи. Ця норма дає нам певний карт-бланш, але й зобов’язує конкретно мотивувати своє рішення», – повідомив він.

Бенедисюк зазначив, що до цього часу ВРЮ відмовляла у призначенні суддів не так багато разів, але це все ж таки було, коли бачили порушення процедури.

«Наприклад, коли кандидат на момент звернення до кваліфікаційної комісії не мав відповідного трирічного стажу роботи. Або була ситуація, коли кандидат використовував плагіат у рефераті – і хоч цей реферат вже не був обов’язковим, сам факт використання чужої праці ставив під сумнів його доброчесність і моральні якості як майбутнього законника. Ми не рекомендували призначення такої людини, хоча суди потім не погодились із нашою позицією і скасували наше рішення з тих самих формальних підстав, що реферат не є обов’язковим», – пояснив голова Вищої ради юстиції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: