Варченко: Труба одноосібно звільняє ще трьох співробітників ДБР, всупереч рішенню суду

Варченко: Труба одноосібно звільняє ще трьох співробітників ДБР, всупереч рішенню суду
Перша заступниця голови Держбюро розслідувань Ольга Варченко

Заступниця голови ДБР розкритикувала кадрові рішення свого шефа

Перша заступниця голови Держбюро розслідувань Ольга Варченко зазначила, що ДБР - орган колегіальний, а також нагадала, що рішенням Окружного адмінсуду Києва директору ДБР Роману Трубі було заборонено одноосібно ухвалювати кадрові рішення і перерозподіляти повноваження.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Цензор.нет.

Говорячи про кадрові скандали в ДБР, Варченко повідомила, що «з'явилися накази про звільнення ще трьох осіб».

«Це Петро Божевський - керівник відділу внутрішнього аудиту, Оксана Пащенко - наш головний юрист і начальник Управління внутрішнього контролю Богдан Чобіток, який публічно виступив із заявою про те, що викрив директора в неправомірних діях і збирав матеріали щодо оточення Романа Труби. Директору це не сподобалося. Фактично людина потрапила в немилість через цю ситуацію. Але його посада передбачає роботу саме в такому напрямку», - зазначила заступник голови ДБР.

Варченко також підкреслила, що вважає незаконним наказ Романа Труби про перепідпорядкування цього управління йому.

«Я це оцінюю як беззаконня. У вівторок, 11 червня директор зібрав нараду керівників підрозділів центрального апарату, на якому оголосив, що був у президента й отримав настанови до дії. Офіційного повідомлення про цю зустріч так і не з'явилося, тому ми не знаємо, що саме доручив йому глава держави, але впевнена, що директора ДБР ніхто не уповноважував на порушення закону. Того ж дня, після цієї наради, був окремо зібраний рядовий склад управлінь, на якому було оголошено, що директор змінив розподіл обов'язків. Тобто, цей наказ про перепідпорядкування йому 2-го слідчого управління навіть не був доведений до відома всіх керівників. Його нишком підписали і презентували рядовим співробітникам. До нас (заступників директора, - ред.) він прийшов поштою. Ми вже кілька днів листуємося щодо проекту наказу про перерозподіл обов'язків. Закладена все та ж норма, що його не влаштовує робота начальника цього управління, у зв'язку з цим він вирішив перепідпорядкувати його собі особисто. Вважаю, що наступним кроком буде спроба звільнити заступників, показавши, що ми нібито не впоралися зі своєю роботою. Тим більше, що в самому проекті наказу, який ми з другим заступником отримали на узгодження, було посилання на новий Регламент повноважень, оскільки старий оскаржено в суді одним із членів Ради громадського контролю при ДБР. Рішенням Окружного адмінсуду м.Києва Роману Трубі було заборонено одноосібно приймати кадрові рішення і перерозподіляти повноваження», - підкреслила Варченко.

«Отримавши проект наказу, ми з другим заступником попросили надіслати сам Регламент, тому що ми його досі не бачили, а також документальне обґрунтування того, чому директор зробив висновок про те, що управління погано працює. Оскільки це слідче управління, а він обіймає адміністративну посаду, то не може йому дати об'єктивну оцінку. Дати оцінку роботі слідчого може тільки прокурор. Ми вже звернулися за такою оцінкою в ГПУ. І коли отримаємо відповідь, обов'язково її опублікуємо. Тому ми поставили цілком резонне запитання: що стало причиною перепідпорядкування цього управління. Ми направили кілька таких листів, але відповіді на жоден не отримали. Потім, як я вже сказала, ми отримали підписаний наказ поштою. Таким чином, згоди заступники не давали, хоч орган у нас колегіальний і згідно зі ст. 12 закону про ДБР вона обов'язкова. Крім того, директор ознайомлений з рішенням Окружного адмінсуду Києва, але все одно продовжує ухвалювати рішення одноосібно. По суті, це злочин, і ми будемо з відповідною заявою звертатися в правоохоронні органи. А також оскаржити цей наказ в установленому законом судовому порядку», - резюмувала перший заступник голови ДБР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: