«Ваша песенка спета». Суди заборонили партії Симоненка йти на вибори

«Ваша песенка спета». Суди заборонили партії Симоненка йти на вибори
Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко

Статут, найменування та символіка КПУ підпадають під дію закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів

Комуністична партія України програла всі суди з вимогою визнати протиправною  і скасувати постанову Центральної виборчої комісії від 22 червня №1170 про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку КПУ на позачергових парламентських виборах.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням дані Єдиного держреєстру судових рішень.

За матеріалами справи ЦВК, відмовляючи в реєстрації кандидатів у народні депутати від КПУ, зіслалася на наказ Міністерства юстиції України від 23 липня 2015 року № 1312/5, яким затверджено Правовий висновок Комісії з питань дотримання Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Згідно з цим Висновком, статут, найменування та символіка Комуністичної партії України не відповідають частинам першій та другій статті 3 та частині першій статті 4 закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні. 

На думку ж КПУ, рішення Центральної виборчої комісії є таким, що грубо і відверто порушує виборчі права партії, а саме, право кандидатів у народні депутати балотуватися від Комуністичної партії у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та є дискримінаційним щодо до членів партії.

Шостий апеляційний адміністративний суд у рішенні від 26 червня вказав, що ще у жовтні 2015 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив Комуністичній партії у задоволенні адміністративного позову щодо скасування наказу Мінюсту, яким було затверджено Правовий висновок Комісії з питань дотримання закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні. Цю ж позицію підтвердили Київський апеляційний адміністративний суд і Вищий адміністративний суд.

«Колегія суддів дійшла висновку, що наказ Міністерства юстиції України вiд 23 липня 2015 року №1312/5 «Про затвердження Правового висновку Комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» наразi є чинним», - сказано у рішенні Шостого апеляційного адмінсуду.

Крім цього, у суді позивач заявив, що 20 лютого 2019 року Комуністична партія України звернулась до Європейського суду з прав людини зі скаргою визнати незаконність відмови ЦВК зареєструвати лідера КПУ Петра Симоненка кандидатом на пост президента України з посиланням на положення Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Провадження у цій справі відкрито 9 травня, однак наразі остаточного рішення не прийнято.

Водночас Шостий апеляційний адміністративний суд звернув увагу, що Конституцiйний судом України рiшення про визнання неконституцiйним Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» чи окремих його положень, на день розгляду цього адміністративного позову, не приймав.

Також Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у постанові від 29 червня наголосив, що немає підстав вважати, що одного цього Правового висновку недостатньо для того, щоб відмовити членам КПУ брати учать у виборах/бути суб`єктами виборчого процесу. Адже таку заборону запровадив  насамперед закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки. Тому цього було достатньо для того, щоб ЦВК відмовила у реєстрації кандидатів від партії, діяльність, найменування та/або символіка якої не відповідає вимогам вказаного закону, вважає Верховний суд.

Нагадаємо, що востаннє Комуністична партія України брала участь у позачергових виборах до Верховної Ради у 2014 році. Тоді партія висунула 204 кандидата у списках. Загалом, за КПУ проголосувало 3,88% виборців, щоб було недостатнім для подолання прохідного бар’єру до парламенту.

Як відомо, на позачергових виборах до Верховної Ради 22 партії включили 2760 кандидатів до виборчих списків у загальнодержавному багатомандатному окрузі.

Вибори до парламенту відбудуться у неділю, 21 липня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: