Верховний суд назвав дату розгляду справи про оскарження Томосу

Верховний суд назвав дату розгляду справи про оскарження Томосу
Хресна хода священиків і пастви УПЦ КП

Представники УПЦ МП хочуть скасування постанови ВР про підтримку звернення президента про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні

Касаційний адміністративний суд Верховного суду на 17 січня 2019 року призначив розгляд справи щодо визнання протиправною та скасування постанови Верховної Ради від 19 квітня 2018 року «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні».

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 3 грудня.

Перед цим суд об’єднав в одну справу три аналогічні позови до Верховної Ради України від релігійної громади Української Православної Церкви при храмі на ім'я Святителя Миколая Бердянської Єпархії міста Бердянська Запорізької області, Городницького Свято-Георгіївського  чоловічого ставропігійного монастиря і єпископа Макарівського УПЦ МП, намісника «Десятинного монастиря» (Юрія Харона).

Розгляд адміністративної справи відбудеться за спрощеною процедурою з викликом сторін процесу. Справа розглядатиметься у складі колегії суддів Володимира Кравчука (головуючий), Тетяни Анцупової, Миколи Гімона, Олександра Стародуба Наталії Коваленко.

Нагадаємо, що 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії УПЦ.

11 жовтня Вселенський Константинопольський патріархат скасував видане у 1686 році в синодальному листі юридичне зобов'язання, яке надало Московському патріарху право призначати Київського митрополита. Президент Петро Порошенко вважає це рішення синоду Вселенського патріархату фактичним наданням автокефалії української церкви.

У Стамбулі 27-29 листопада проходило засідання синоду Вселенського патріархату, в ході якого було розпущено Західноєвропейський екзархат російських парафій в Європі. 

15 грудня в Софії Київській відбудеться Об’єднавчий собор, який має проголосити створення Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: