Віце-прем’єр: Реальний стан справ із дорогами – гірше не може бути

Віце-прем’єр: Реальний стан справ із дорогами – гірше не може бути

Володимир Кістіон вважає, що потрібно частину державних доріг, не змінюючи форму власності, передати під контроль регіонів

Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон в інтерв’ю «Главкому» заявив, що наразі ситуація з українськими дорогами чи не найгірша за останні роки. Він вважає, що шукати винного і з’ясовувати, хто винен – марна справа. Краще максимально сконцентрувати зусилля і в межах можливостей покращити ситуацію.

«Реформування «Укравтодору» - це один із моментів розв'язання проблеми, про яку ми говоримо. Хто ефективніше може забезпечити експлуатацію і відповідний стан доріг? Державне агентство автомобільних доріг, яке знаходиться в Києві, чи, наприклад, обласна державна адміністрація, яка знаходиться на тій території, де ті дороги розташовані? Відповідь зрозуміла: той, хто ближче, хто знає проблеми і специфіку. А в нас певний час десь з 2008 року всі функції тягнулись нагору, там контролювалися, розподілялися й так далі. Сьогодні не потрібно вже нікого переконувати в ефективності фінансової децентралізації. Більшість міських бюджетів наразі є самодостатніми, мають відповідний фінансовий ресурс для забезпечення нормального життя мешканців, які проживають на відповідній території. Особливо за умови, якщо є ще й ініціативний, ефективний голова, обраний людьми, є серйозні можливості розвивати відповідну територію», - пояснив віце-прем’єр.

Він вважає, що потрібно частину державних доріг, не змінюючи форму власності, передати під контроль регіонів. Але потрібно передати не тільки дороги як відповідні обов’язки. Потрібно передати й інструменти, щоб можна було забезпечити ефективне управління та експлуатацію.

«Тобто - передати фінансовий ресурс, матеріальний ресурс у вигляді технічних засобів, об’єктів, які б давали можливість ефективно, якісно, в автоматичному режимі управляти тими дорогами. За державою точно необхідно залишити політику та дороги загальнодержавного значення», - підкреслив Кістіон.

«Буквально чотири тижні тому в нас була нарада, є відповідне доручення Гройсмана: терміново сформувати операційний план щодо забезпечення реалізації цієї концепції. Такий офіційний документ, операційний план щодо забезпечення реалізації реформування управління дорожньою галуззю, практично на виході. Про деталі говорити не можу, бо остаточний його варіант я не бачив», - додав він.

Кістіон зазначив, що окрім інвентаризації основних засобів, тобто капіталу державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України», потрібно провести інвентаризацію доріг, сформувати, уточнити паспорти доріг, визначити чітко з кожним регіоном протяжність, прив’язку доріг, які в перспективі їм можна було б передати. Далі – провести зміни до законодавства щодо формування Дорожнього фонду з відповідним розподілом ресурсу. Потрібні додаткові повноваження облдержадміністраціям, які б мали можливість управляти процесом тощо.

Як відомо, є проблема, коли податки, що збираються на ремонт доріг, витрачаються не за призначенням. Надходження від дорожнього збору, який включений у вартість палива, витрачаються на латання «дір» у бюджеті. Команда колишнього глави Мінінфраструктури Андрія Пивоварського пропонувала, щоб цей «дорожній» податок спрямовувався виключно на ремонт доріг. Володимир Кістіон озвучив власне бачення пошуку грошей на дорожнє господарство: «Це питання якраз є в плані законодавчого та нормативно-правового забезпечення передачі доріг на місця. Ідеться про утворення дорожнього фонду з формулою розподілу фінансового ресурсу для забезпечення, утримання та експлуатації доріг. Мінфін в цьому питанні є нашим союзником - буде підтримувати такий підхід щодо виведення і прозорості цільового утворення ресурсу з безпосереднім у перспективі використанням його на відповідні цілі».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: