Віце-прем’єр Розенко роз’яснив, у яких випадках до отримувачів субсидій прийде перевірка

Віце-прем’єр Розенко роз’яснив, у яких випадках до отримувачів субсидій прийде перевірка

З перевірками прийдуть у двох випадках

Перевірки умов проживання людей, які отримали чи ще тільки отримають субсидію, передбачені системою призначення субсидій. Про це в інтерв’ю «Главкому» розказав віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.
Він повідомив, що з перевірками ходять уже й зараз, але не до всіх підряд.
«Ходять лише до тих, хто звернувся по додаткову, наднормативну допомогу. Про що мова? Субсидії розраховуються на певну площу житла, на певні соціальні норми. Але ж люди зазвичай живуть не за нормами, а в тих домогосподарствах, де вони мешкають вже давно. Щоб нарахувати субсидію на всю площу житла, ми повинні розуміти, що ця людина дійсно є незабезпеченою. Так, у неї площа квартири чи будинку виходить за ті нормативи, на які ми надаємо субсидію, але тій людині реально потрібна допомога. У місцевих органів влади є право в таких випадках за рішенням комісії нараховувати субсидію на більшу площу житла. Але вони повинні переконатися, що це справді бідна людина, інвалід або пенсіонер. Тому комісії і ходять», - пояснив Розенко.
Він розповів про ще один варіант, який також трапляється. «У нас записано, що субсидія не надається людям, які в попередній період здійснили покупку на суму понад 50 тисяч гривень. Але, наприклад, родина мала велику трикімнатну квартиру, і от роз’їжджаються батьки з дітьми в різні квартири. Вони замість великої квартири купують меншу, можливо, переїжджають у гірші умови. Але все одно це факт покупки на суму, більшу ніж 50 тисяч. І система субсидій знову гнучка в таких ситуаціях. Ми не йдемо за тупим принципом: ну, ви ж купили житло більше ніж за 50 тисяч, отже, «не положено». Комісії місцевих адміністрацій досліджують: якщо ця родина реально незаможна, їй можуть нарахувати субсидію», - сказав віце-прем’єр.
«Тобто комісії, що формуються місцевими органами влади, ходять, перевіряють такі випадки і приймають рішення про призначення субсидій», - підсумував він.
За його словами, це нормальна ситуація, «усі мають розуміти, що субсидії надаються лише тим, хто реально потребує допомоги».
Розенко також роз’яснив, що не будуть ходити по квартирах, усе перевертати догори сподом, вишукувати і перераховувати вартість майна. «Ми перевіряємо інформацію про покупки лише за даними Державної фіскальної служби. Та й функція соціальних служб – допомагати людям, а не бігати й підглядати в щілину», - зазначив він.
Розенко запевнив, що влада не висуває жодних планів по перевірках, не перевіряє та не систематизує таку інформацію. «Для нас не є завданням бігати за людьми і в чомусь обмежувати їхні права», - сказав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: