Відносини Заходу з Росією зіпсовані надовго - Deutsche Welle

Відносини Заходу з Росією зіпсовані надовго - Deutsche Welle
РИА Новости

Змінити позицію Москви й не підлаштовуватися під її вимоги - такі сьогоднішні цілі Заходу

Стриманий оптимізм не повинен затьмарювати собою реалістичний аналіз ситуації: відносини Заходу з Росією зіпсовані й залишаться такими в тривалій перспективі, навіть у разі початку бажаної деескалації, - пише німецьке видання Deutsche Welle.

«Україна була лише приводом, а не причиною нинішньої конфронтації. Росія вже давно - причому ще до української кризи - хотіла змін в європейській архітектурі безпеки, оскільки вважала, що колишня недостатньо повно забезпечує її інтереси. Захід довго ігнорував ці ревізіоністські вимоги, в тому числі тому, що фактично вимога визнати зони впливу не відповідає європейським принципам. І в ході української кризи президент РФ Володимир Путін за допомогою військових засобів, усупереч усім міжнародним договорам і угодам, створював нову реальність», - зазначає  Deutsche Welle.

Як пише видання, спровокована Росією ескалація мала на меті змусити Захід визнати претензії Москви. Але Захід дуже далекий від того, щоб в договірній формі закріпити російські зони впливу в рамках нової європейської архітектури безпеки. Країни НАТО роблять ставку на те, щоб спонукати Росію повернутися до колишніх структур. Змінити позицію Москви й не підлаштовуватися під її вимоги - такі сьогоднішні цілі Заходу.

«З іншого боку, Росії за допомогою її грубої військової сили фактично вдалося досягти важливих для Москви цілей. Так, наприклад, дійсне членство України і Грузії в НАТО відсунуто в далеке майбутнє. А західні санкції проти Росії, хоча й зупинили її втручання в Україні, але не привели до відходу РФ з Криму або зі східних областей України. У рамках мінських домовленостей Кремль отримав необхідне йому право брати участь в обговоренні українського питання», - пише видання.

Отже, сьогодні в політиці безпеки склалася патова ситуація, яка і є поки що «новою реальністю» в стосунках Заходу й Росії. «Звикнути до такого співіснування, а головне - утримувати його в мирному руслі, уникаючи гонитви озброєнь, - важливе дипломатичне завдання на найближчий час», - резюмує ЗМІ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: