Відновлювати стосунки з Україною буде уже молоде покоління росіян, – Магда

Відновлювати стосунки з Україною буде уже молоде покоління росіян, – Магда
Директор Інституту світової політики Євген Магда
Фото: Главком

Я не вірю, що коли Путін покине штурвал російської влади, щось зміниться, - наголосив директор Інституту світової політики

У Вільнюсі 7-8 грудня триває Форум вільної Росії. Це, за словами організаторів, незалежний майданчик російської опозиції. Директор Інституту світової політики Євген Магда під час свого виступу сказав, що нові відносини Росії з Україною доведеться вже вибудовувати молодому поколінню учасників форуму. Адже вбиті тисячі громадяни України є серйозним фактором для внутрішньої політики української держави, повідомляє кореспондент Главкома. Окрім того, для нормалізації стосунків з Україною в Росії повинна змінитися парадигма в суспільстві. В іншому випадку у Росії навіть й без Путіна змін не буде.

Починаючи з 2014 року відбувається гібридне зіткнення найкрупнішої держави світу і найкрупніше за територією країни Європи. «Це як схватка слона і носорога в зоопарку. І світ не міг пройти повз це спокійно. Щоправда, його реакція є відмінною від того, чого очікували в Україні. Вона відмінна від того, чого очікували в Росії. Зміни в міжнародній політиці щодо гібридного російсько-українського конфлікту відбуваються не так швидко, як нам хотілося цього в Києві. Але і не настільки повільно як цього хочуть в Кремлі», - говорить Магда.

Він також згадав про книжку колишнього президента України Леоніда Кучми «Україна – не Росія». «Я гадаю, що усі присутні на форумі у цьому вже остаточно переконалися. Ми не брати і не сестри. Ми навіть не кузени. Ми  - сусіди з двохтисячним кілометровим кордоном. Нам буде дуже непросто відновлювати ці стосунки. Я боюся, що потенціал добросусідства між Україною та Росією застануть його відновлення тільки дуже молоде покоління учасників форуму. Більше 10 тисяч смертей громадян України, і більше 300 тисяч громадян України, які воювали на сході України – це серйозний фактор для внутрішньої політики навіть держави, в якій є кілька десятків мільйонів громадян, як, це є в Україні», - пояснює Магда.

Магда нагадав, що в Україні проживає велика кількість росіян і російськомовних за межами РФ. Це означає, що тема захисту співвітчизників буде поживною для будь-якого російського політика, котрий буде намагатися грати на цьому питанні.

«Я не вірю, що коли Путін покине штурвал російської влади, щось зміниться. Я спостерігаю краєм оком за ситуацією в російській владній еліті, розумію, що справа не в Путіні. Справа в ідеології сучасної Росії. Якщо в Росії зміниться парадигма, то для нової демократичної вдали РФ буде легко побудувати нові посили щодо відносин України та Росії. Але основа цих відносин, що ми не родичі, ми – сусіди», - продовжує директор ІСП.

Магда також намалював сценарій майбутнього у відносинах між двома країнами.

«Перш за все це вихід Росії із Донбасу. Це складний виклик у тому числі і для Росії. Тому що декілька десятків тисяч озброєних людей, які навчилися воювати, є проблемою і для російської внутрішньої політики. Наступне, це повернення Криму. Я знаю, що в російській конституції немає положення про вихід суб’єкта з федерації. Я так само розумію, що як захід у 1991 році не хотів розвалу СРСР, так і зараз боїться розвалу РФ. Росії також доведеться по відношенню до України розрядити енергетичну зброю, котра використовується з початку 2000-х років», - підсумував він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: