Відомий банкір похвалив Гонтареву: вона робила об’єктивно потрібні речі

Відомий банкір похвалив Гонтареву: вона робила об’єктивно потрібні речі
Голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек

На думку Шпека, Нацбанк був вимушений рятувати країну

Мине час, і риторика щодо оцінки діяльності керівництва Національного банку зміниться. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек.

«Вони робили об’єктивно потрібні речі. Без того обійтися не могло. От уявіть, якщо б ті неплатоспроможні банки або банки, які не могли виконувати клієнтські доручення (видати депозит, здійснити переказ), бо їм не вистачало грошей, не були б закриті, що б з ними було? Їх мусили б накачувати грошима, друкувати їх. Центробанк мав би всіх їх підтримувати рефінансуванням. Куди б ці кошти спрямовувалися? На чесне кредитування? Ні! На те саме виведення активів, про яке ви говорите. На підтримання схем і депозитних пірамід. Тобто на збереження спаплюженої непрозорої банківської системи. То було би наше з вами банкрутство», - зазначив він.

Шпек також додав, що, звісно, всі порушення мають бути розслідувані.

« Є закон про відповідальність менеджменту, власників. Це вже виклик не для НБУ, а для правоохоронної та судової системи, до яких у банків набагато більше претензій, до речі, ніж до Нацбанку», - сказав банкір.

Проте, ще раз акцентував увагу він, Гонтарева робила об’єктивно потрібні речі.

«Правління НБУ проявили більше рішучості, волі і цілеспрямованості, ніж інші державні інститути», - зазначив Шпек.

«Чи були в процесі виконання недоліки і помилки? Так. А хто міг зробити краще? Всі, хто призвів до такої ситуації, однозначно, мають бути покарані, мають відповісти перед законом. Та це тест не для Нацбанку і його керівництва. Це тест для всієї правоохоронної і судової системи. Люди призвели до перекладання відповідальності за стан справ у своїх банках на державу, на нас з вами. І вони при цьому в більшій пошані, ніж ті, хто утримав стабільність на грошовому ринку, хто скоротив інфляцію і так далі. Якщо ми не хочемо, щоб нас із Туркменістаном порівнювали, то нам потрібно своє внутрішнє мірило, «что такое хорошо, что такое плохо», - підсумував Шпек.

На його думку, Нацбанк вимушений був рятувати країну.

«Та уявіть ситуацію. Розпочалася війна, втрачена частина територій, зупинився експорт, скоротилися валютні надходження, Іловайськ та Дебальцеве, народ ринувся в банки (не тільки в проблемні) і забирає депозити. І от їм (керівництву НБУ. - «Главком») вистачило сміливості піти на певні кроки. Так, і ми теж критикували ці обмеження на валютному ринку. Та вони країну рятували. Вони рятували загалом банківську систему. Звичайно, якби всі були більш послідовні в реформах, то, напевно, було би більше позитивних результатів, ліберальних кроків і на валютному ринку. Але, в цілому, Нацбанк для утримання стабільності зробив набагато більше за інші інституції. Без такого НБУ у нас би не було фінпідтримки донорів, а криза могла і досі тривати», - сказав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: