Юрист-міжнародник пояснив, чому Крим окупований, а не анексований

Юрист-міжнародник пояснив, чому Крим окупований, а не анексований
Окупація Криму

Після ухвалення Статуту ООН в 1945 році законної анексії не може бути

Президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Микола Гнатовський в інтерв’ю Главкому пояснив, чому український Крим наразі є окупованим, а не анексованим.

«Є чимало резолюцій міжнародних інституцій, де вказано, що Крим анексований Росією. Анексія – один з різновидів агресії, тобто ніяких інших варіантів немає. Після ухвалення Статуту ООН в 1945 році законної анексії не може бути», - зазначив юрист.

Міжнародний кримінальний суд у цьому параграфі визначає, які склади злочинів він може застосовувати при розгляді подій в Криму. Йдеться про воєнні злочини. Вони можуть бути вчинені в одному з двох варіантів: або в контексті міжнародного збройного конфлікту, або в контексті неміжнародного збройного конфлікту.

«Щодо Криму у Прокурора не було жодних варіантів як процитувати положення статті 2, спільної для чотирьох Женевських конвенцій 1949 року («Про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях» (Конвенція I), «Про поліпшення долі поранених, хворих і осіб, потерпілих корабельну аварію, зі складу збройних сил на морі» (Конвенція II), «Про поводження з військовополоненими» (Конвенція III), «Про захист цивільного населення під час війни» (Конвенція IV), а також два Додаткові протоколи до них 1977 р.: Протокол I про захист жертв міжнародних збройних конфліктів і Протокол II про захист жертв збройних конфліктів неміжнародного характеру – Главком), яка говорить про те, що військова окупація, навіть, якщо вона не зустрічає збройного спротиву, дорівнює міжнародному збройному конфлікту. Це зі сфери загальних знань. Тому що анексія заборонена, і будь-які рішення щодо анексії не тягнуть ніяких юридичних наслідків, крім міжнародної відповідальності агресора. Дії з анексії є нікчемними, і територія вважатимуться окупованою. Скільки триватиме окупація, стільки триватиме міжнародний збройний конфлікт юридично», - пояснив Гнатовський.

Наприклад, між Ізраїлем та Палестиною триває міжнародний збройний конфлікт майже 50 років, бо Ізраїль окупував палестинські території. Тобто ніякої сенсації немає, але, звичайно, Росії це чути неприємно.

До речі, свого часу Росія активно співпрацювала з МКС протягом тих семи років, коли розглядалася справа щодо Грузії про події у Південній Осетії. Росія писала листи, надавала інформацію і документацію. Результати Росію не потішили.

«Минулого року вийшов такий самий звіт Прокурора, де було зазначено про перехід до стадії розслідування, і Палата попереднього провадження дала згоду на проведення розслідування. Російська версія подій у Південній Осетії явно не переконала Прокурора. І вже тоді Росія висловилася дуже різко в бік МКС. Але нинішня заява Росії не безпрецедентна. До неї вже робили такі маневри і США, і Ізраїль, і Судан», - нагадав експерт.

Читайте також:Чи буде війна? Екс-міністри оборони і військовий експерт про ракетні випробування над Чорним морем 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: