Закарпатська облрада проголосувала за пряму економічну співпрацю з Верхньою Франконією

Закарпатська облрада проголосувала за пряму економічну співпрацю з Верхньою Франконією

Рішення буде направлено на адресу керівництва Верхньої Франконії (Німеччина)

На сесії Закарпатської обласної ради депутати більшістю голосів затвердили програму прямого економічного співробітництва з Верхньою Франконією - адміністративною одиницею Федеративної Республіки Німеччина. Про це повідомляється на офіційному сайті облради. За дане рішення проголосувало 43 з 64 депутатів. Рішення буде направлено на адресу керівництва Верхньої Франконії.
Депутати, ухвалюючи таке рішення, посилаються на результати референдуму 1991 року про створення самоврядної території (78% жителів регіону тоді виступили «за»).


Раніше голова Закарпатської облради Михайло Рівіс висловив обурення тим, що Київ виділяє надто мало коштів на ремонт доріг в області. «Я розумію це так: якщо уряд хоче бачити Закарпаття в складі України, то вони повинні не забувати, що наш край існує...» – зазначив він.

Депутат Закарпатської обласної ради Василь Якубець підтримав думку голови Закарпатської облради про ігнорування Києвом потреб Закарпаття. «Беручи до уваги те, що київська влада нам не допомагає, закарпатці змушені самостійно налагоджувати економічні відносини з європейськими державами і їх регіонами», – зауважив він. Якубець наголосив, що повністю підтримує рішення про налагодження прямої економічної співпраці з німецьким округом Верхня Франконія.
«Ми готові взяти на себе відповідальність за майбутнє Закарпаття і тому проголосували за це рішення», – зазначив депутат облради Олександр Антал. Він додав, що Закарпатський регіон й надалі прагнутиме до розширення своїх економічних і адміністративних повноважень, а також реалізації положень референдуму 1991 року.

Екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк також вважає, що курс на імплементацію результатів референдуму 1991 року необхідно продовжувати. «Нинішня облрада взяла курс на імплементацію положень закарпатського референдуму 1991 р. Нагадаю, це був референдум «Про самоврядну територію», тобто економічну автономію. У положеннях референдуму також значиться і право регіону вибудовувати самостійні відносини в сфері зовнішньоекономічної діяльності. І ось Закарпатська область вже відпрацьовує програму прямого економічного співробітництва з Франконією», – зазначив політик.

Ратушняк також підтримав думку голови облради Рівіса про недостатню увагу до регіону з боку центральної влади. «Я згоден з Рівісом, що якщо центральна київська влада хоче бачити Закарпаття в складі України, вона зобов'язана пам'ятати, що є такий край і неприпустимо фінансувати його потреби в десятки разів менше, ніж сусідньої Львівської області», - цитує Ратушняка офіційний сайт Закарпатської облради.
Екс-нардеп від Закарпаття, відомий громадський діяч Степан Деркач, коментуючи рішення облради, зазначив: «Якщо Закарпаття сприймається як придаток, що не має своєї точки зору, штучно поставлений в позу прохача, то це поганий прецедент для держави».

У рішенні закарпатських депутатів, зокрема, зазначається: «Обласній державній адміністрації, виконавчому апарату обласної ради, органам місцевого самоврядування області здійснити практичні заходи щодо виконання Програми співпраці з Верхньою Франконією, підготовки проектів водогосподарського, екологічного, економіко-інвестиційного, транспортно-інфраструктурного та туристичного напрямку».

Нагадаємо, раніше депутати Закарпатської обласної ради більшістю голосів ухвалили рішення про створення робочої групи з розробки законодавства про економічну автономізацію і вільну економічну зону Закарпатського регіону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: