Завод «Укроборонпрому» купив для директора люксове авто вартістю $60 тис.

Завод «Укроборонпрому» купив для директора люксове авто вартістю $60 тис.

Модель останнього покоління «БМВ» – BMW G30 530i нещодавно поповнила автопарк державного оборонного підприємства «Імпульс»

В державному концерні «Укроборонпром», який відповідає за озброєння української армії, неодноразово скаржилися на брак фінансування, що не завадило заводу «Імпульс» з Шостки придбати автомобіль BMW за 1,6 мільйонів гривень. З причинами покупки розбиралася програма «Донбас.Реалії».

Новітнє покоління автомобілів німецького бренду «БМВ» 5-ї серії у продаж надійшли тільки цього року. У офіційного дилера «БМВ» в Україні ціни на такі автомобілі стартують від мільйона двохсот тисяч гривень.

Саме модель останнього покоління «БМВ» – BMW G30 530i нещодавно поповнила автопарк державного оборонного підприємства «Імпульс». Завод знаходиться в Шостці на Сумщині. Машина преміум-класу обійшлася йому в мільйон шістсот тисяч гривень.

Державний завод «Імпульс» з точки зору оборонної промисловості України – підприємство стратегічне і унікальне в «Укроборонпромі». Це єдине в Україні і одне з небагатьох у світі підприємство, яке виробляє засоби ініціювання вибуху для проведення промислових вибухових робіт. Зараз там працюють майже три тисячі людей.

Останні кілька років виявилися для підприємства непростими. Фінансові показники «Імпульсу» є цьому підтвердженням.

За підрахунками аудиторів, після початку бойових дій на сході України обсяги продажів продукції підприємства впали на 40 відсотків.

Так, чистий дохід «Імпульсу» у 2014 році – лише 496 тисяч гривень, в 2015-му – 859 тисяч. Водночас кредиторська заборгованість зросла до 100 мільйонів. А борг перед Пенсійним фондом досяг 25 мільйонів гривень.

Деякі співробітники заводу «Імпульс» також розповідають про важкі умови роботи на підприємстві.

«Взяти наш цех інструментальний, то взимку температура доходить до +3, +5. І як після цього працювати, коли мозок мерзне, не кажучи вже про все інше», – обурюється працівник заводу «Імпульс» Сергій Лефіренко.

Сергій Лефіренко працює на заводі вже сорок років. Новиною про нове придбання «Імпульсу» обурений. Слюсар впевнений: «БМВ» преміум-класу купили виключно для директора, хоча ті ж гроші можна було витратити з користю для всього підприємства. Утім, є співробітники, які знаходять "пояснення" такого шику директора за державний рахунок.

«Ну, ти розумієш, приїде він в «Укроборонпром». Там всі на дорогих машинах, а він на «Жигулях». З нього ж сміятися будуть. Це ж теж престиж свого роду. Я, припустимо, не бачу в цьому нічого страшного. Ну, ось, не купить він цю машину, ми на 5 рублів більше отримаємо зарплати – ну і що?», – каже ще один співробітник заводу на умовах анонімності.

На питання «Донбас.Реалії» для чого ж державному підприємству розкішна обновка, керівник "Імпульсу" Євген Чернов відповідати не захотів.

На посаді директора «Імпульсу» він з 2000 року. За цей час на заводі траплялося різне: у тому числі, й нещасні випадки з людськими жертвами.

Утім, винним Чернова не визнали жодного разу. За весь час роботи він тільки один раз залишав директорське крісло на кілька місяців. Саме у цей період відбувався судовий розгляд, у якому Чернов проходив як підозрюваний у корупції.

Судячи з даних реєстру судових рішень, Чернов як директор державного заводу підписав ряд договорів з компанією «МТК Будтехніка», керівником якої був його син.

Згідно з реєстром судових рішень, серед іншого, завод купив у сина Чернова:

  • електроди вартістю 101 568 гривень;
  • хімічні речовини вартістю 88 992 гривень;
  • спеціальне спорядження вартістю 129 816 гривень;
  • шафу для одягу вартістю 52 500 гривень.

Крім того, згідно із текстом провадження, без укладання договорів завод придбав товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 57 тис. 710,74 гривень.

Але, не зважаючи на значні суми, справу кваліфікували як адміністративне правопорушення, суд звільнив Чернова від відповідальності та обмежився усним попередженням. А на стадії апеляції справу взагалі закрили, не побачивши в діях Чернова ніяких порушень. Ще через місяць останній повернувся на посаду директора заводу.

У державному концерні «Укроборонпром» не знайшли порушень у діях Євгена Чернова. На запит програми «Донбас.Реалії» відповіли, що директор заводу «Імпульс» мав повне право купувати авто преміум-класу. Додавши, що чистий прибуток підприємства у 2017 році склав 2 мільйони гривень.

Водночас у концерні повідомили – будуть рекомендувати Чернову продати дорогий автомобіль. Щоправда, така думка в «Укроборонпромі» виникла через чотири місяці після покупки «БМВ» і лише після звернення «Донбас.Реалії» за роз’ясненнями. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: