ЗМІ: спецслужби РФ намагаються заблокувати вступ Македонії в НАТО

ЗМІ: спецслужби РФ намагаються заблокувати вступ Македонії в НАТО
Македонія

Секретні документи було передано журналістам-розслідувачам джерелами в уряді Македонії

Офіцери Служби зовнішньої розвідки та ГРУ РФ спільно із співробітниками посольства РФ намагалися впливати на внутрішню політику Македонії та інших балканських країн, щоб не допустити їх вступу в НАТО та просувати інтереси РФ.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів міжнародної мережі Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), що базується на архівах з секретних звітів на основі прослуховування телефонних переговорів, зовнішнього спостереження та даних джерел.

Документи було передано журналістам-розслідувачам джерелами в уряді Македонії на умовах анонімності. 

У звіті на ім'я керівника Служби безпеки і контррозвідки Македонії Володимира Атанасовскі зазначається, що протягом останніх 9 років Македонія перебуває «під впливом найсильнішої і руйнівною пропаганди, а також діяльності розвідувальних служб, яка здійснюється через посольство РФ». 

За даними розвідки, почесні консульства Росії у містах Бітола та Охрід діють як розвідувальні бази.

«РФ використовує методи «м'якої сили» як частину стратегії з ізолювання Балкан від впливу Заходу. Крім того, російська зовнішня політика перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої - отримати контроль над стратегічними енергетичними ресурсами країни», - зазначено у звітах.

На думку розвідки, кінцева мета цього плану – «зробити Македонію повністю залежною від російської політики». 

«Реалізацією стратегії РФ у Македонії займаються три офіцери СЗР,  які отримують вказівки зі штабу у Белграді та чотири співробітники ГРУ зі штабом у Софії (Болгарія). Їхня діяльність координується через посольство Росії у Скоп'є (Македонія)», - йдеться у документах. 

Також контррозвідники вказують у звітах імена кореспондентів російської агенції ТАСС та представників Росспівробітництва як агентів російських спецслужб. 

За повідомленнями розвідки, російські агенти протягом багатьох років займалися вербуванням колишніх і діючих співробітників македонської армії і поліції, щоб створити критичну масу людей з військовою підготовкою і у  потрібний політичний момент використовувати їх в російських інтересах. 

Зазначається, що представники РФ також намагалися вплинути на редакційну політику і пропонували кошти македонським ЗМІ, які особливо підтримує албанська меншина, щоб просувати російську політику в країні.

В одному зі звітів контррозвідки переказується розмова від 7 квітня 2017 року між послом РФ Олегом Щербаком і співробітником МЗС Македонії.

Судячи з документу, посол РФ заявляє колезі, що метою Росії є «створення смуги нейтральних країн на Балканах» - Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Македонії та Сербії.

Також Щербак нібито висловлював претензії щодо недостатньої підтримки російської політики у Македонії та заяв РФ про «закордонне втручання» у внутрішньополітичні процеси в країні.

Щербак допускав, що якщо македонська влада не почне публічно підтримувати Кремль, це призведе до згортання економічного і дипломатичного співробітництва.

«Спільні дії Росії та Сербії призвели до складної політичної кризи у Македонії: протистояння основних партій, яке закінчилося заворушеннями у парламенті ... Також внаслідок зусиль «російських агентів» Македонія не приєдналася до західних санкцій щодо РФ у 2014 році через війну на сході України - македонська влада тоді заявляла, що санкції сильно вдарили б по економіці країни», - йдеться у звітах.

Російські дипломати відмовилися відповідати на питання OCCRP, коментарів російської влади і спецслужб також не надійшло.

Зазначимо, аналітик Інституту світової політики Дарія Гайдай, під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома», теж заявляла, що російська стратегія дестабілізації ситуації на Балканах полягає в тому, щоб завадити країнам колишньої Югославії інтеграції до ЄС та НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: