Зустріч очільників МЗС нормандської четвірки тривала півтори години: що обговорили

Зустріч очільників МЗС нормандської четвірки тривала півтори години: що обговорили
Дмитро Кулеба зазначив, що востаннє розмова нормандської четвірки на рівні міністрів відбувалася майже два роки тому - у червні 2018 року
Фото: Укрінформ

Кулеба: ми в основному обговорювали безпекові питання, і це ще раз демонструє, що будь-яка політична дискусія, і у нормандському форматі, базується на принципі «спершу безпека»

Під час сьогоднішніх переговорів міністрів закордонних справ країн нормандського формату — України, Росії, Німеччини та Франції — обговорили в першу чергу безпекові питання врегулювання ситуації на сході України. Про це заявив на брифінгу у четвер міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Наша позиція залишається незмінною, її цілком підтримують партнери з Німеччини та Франції, про те що у нас ТКГ, в якій присутні Росія - як держава-агресор, Україна - як держава, що захищається від агресії та ОБСЄ - як посередник, а також запрошені учасники, залишається ключовим механізмом для взаємоприйнятних рішень які мають вести нас до припинення війни і деокупації нашої території. Я наголосив під час розмови, що ми готові до діалогу з будь-яких найчутливіших питань, але не перетинатимемо наші червоні лінії», — сказав Кулеба.

За словами очільника українського зовнішньополітичного відомства, певна частина розмови була присвячена «спробам російського колеги завести інтерпретацію реальності в прямий діалог між Києвом та так званим Донецьком та Луганськом».

Як повідомлялось, Кулеба наголосив, що Україна готова говорити з українцями, які проживають на окупованих територіях, але не з незаконними формуваннями.

«Сьогодні ми в основному обговорювали безпекові питання, і це ще раз демонструє, що будь-яка політична дискусія, і у нормандському форматі, базується на принципі «спершу безпека». Ми домовились з колегами, що ми продовжимо цю практику спілкування з міністрами, обговорювати весь комплекс питань пов’язаний з нормандським, мінським порядком денним. Сьогодні ми також приділили увагу викликам, які створює пандемія коронавірусу для врегулювання, для безпеки і здоров’я громадян на окупованих територіях», — зазначив міністр.

Кулеба повідомив, що під час розмови було неодноразово наголошено на тому, що СММ ОБСЄ та Міжнародному комітету Червоного Хреста повинна бути забезпечена можливість мати доступ до окупованих територій і ефективно виконувати свої задачі.

Також обговорили, як люди можуть отримувати пенсії на окупованих територій — це має вирішуватись виключно в правовому полі України.

«Ми досягли домовленості про те, що ТКГ має якнайшвидше обговорити деталі проголошення всеосяжного припинення вогню і визначити дату, коли таке припинення вогню буде запроваджено. І , звісно, приділили увагу питанню обміну утримуваними особами... Ми ще далекі від реалізації формули «всіх на всіх», тому потрібно рухатись вперед. Росія і Україна мають продовжити взаємодіяти. Я окремо наголосив на необхідності звільнення українців, яких утримують на території РФ та в окупованому Криму», - зазначив дипломат.

За його словами, переговори тривали півтори години.

Кулеба зазначив, що востаннє подібна розмова відбувалася в червні 2018 року, тобто майже два роки міністри в такому форматі не спілкувалися.

Нагадаємо, голови МЗС у «нормандському форматі» запланували і провели сьогодні онлайн-зустріч.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: