В Одесі створюють міську службу невідкладної медичної допомоги

В Одесі створюють міську службу невідкладної медичної допомоги

У місті буде працювати цілодобова служба невідкладної допомоги «15-50»

12 грудня 2018 року Одеською міською радою прийнято рішення про створення комунального закладу «Центр невідкладної медичної допомоги». Заклад створено з метою реалізації державної політики в сфері охорони здоров'я шляхом надання населенню невідкладної і консультативної медичної допомоги, реалізації заходів з профілактики захворювань і підтримки громадського здоров'я. 

Затверджено Статут і умови оплати праці співробітників КЗ «Центр невідкладної медичної допомоги» Одеської міської ради. Асигнування на виплату заробітної плати співробітникам передбачені в бюджеті по галузі охорони здоров'я на 2019 рік. 

Необхідність створення такого закладу обумовлена тим, що наказом Міністерства охорони здоров'я України надання невідкладної медичної допомоги населенню в режимі 24/7 покладено на медичні заклади первинної ланки. В Одесі до них відносяться 11 Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) і 7 міських дитячих поліклінік. 

З січня 2019 року стартує повномасштабний перехід закладів первинної медичної допомоги на нові принципи фінансування, виходячи з кількості підписаних декларацій між лікарями та населенням. Одеські міські дитячі поліклініки і ЦПМСП готові до надання амбулаторної медичної допомоги, що входить у гарантований пакет медичних послуг. Однак потрібне проведення додаткових заходів із цілодобового забезпечення населення невідкладною медичною допомогою. З цією метою в Одесі прийнято рішення про створення муніципальної служби невідкладної допомоги. 

Працюватиме єдиний номер виклику міської невідкладної допомоги 15-50. 

Диспетчерська служба міської невідкладної допомоги буде працювати в чіткій взаємодії з диспетчерською службою обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Наразі спільно з обласним департаментом охорони здоров'я відпрацьовується механізм комунікації і передачі викликів. Екстрені виклики обслуговуватиме служба «103», а невідкладні виклики - муніципальна служба невідкладної допомоги. 

Цілодобові пункти невідкладної допомоги планується організувати у всіх ЦПМСП і дитячих поліклініках. Вже закуплено і найближчим часом будуть передані закладам 18 автомобілів невідкладної допомоги для цілодобового виїзду на будинок до пацієнтів. За медичними нормативам, обслуговування невідкладних викликів має здійснюватися протягом години. Всього ж планується забезпечити роботу 40 машин невідкладної допомоги. 

Також буде працювати цілодобова консультативна служба з питань, пов'язаних зі здоров'ям. Одесити зможуть у режимі реального часу отримувати інформацію про захворювання, які не потребують виїзду бригад невідкладної допомоги. При цьому співробітники служби будуть відслідковувати стан того, хто подзвонив, і за необхідності оперативно направлять до нього бригаду екстреної або невідкладної допомоги. 

На міську службу невідкладної допомоги також планується покласти функції допомоги одиноким особам із станами, які можуть супроводжуватися втратою свідомості або падіннями, а також людям з обмеженими фізичними можливостями. Спеціальні пристрої дозволять передавати сигнал на диспетчерський пульт і забезпечити пацієнтів невідкладною медичною допомогою в цілодобовому режимі. Система контролю ургентного стану допоможе зберегти життя людям, які в силу обставин не здатні допомогти собі самостійно. 

«Важливість створення в Одесі міський невідкладної медичної допомоги очевидна. Це перший подібний проект у країні і приємно, що наше місто продовжує залишатися лідером у медичній сфері. В Одесі працює міська програма «Здоров'я», визнана кращою в Україні муніципальною програмою в галузі охорони здоров'я. Ми продовжуємо робити медичну допомогу максимально наближеною до одеситів. І зараз наше завдання - у найкоротші терміни організувати в Одесі ефективну невідкладну допомогу», - підкреслив мер Одеси Геннадій Труханов.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: