Як проходив саміт G7 у Канаді. Фотогалерея

Як проходив саміт G7 у Канаді. Фотогалерея

У підсумковому комюніке саміту лідери країн «Великої сімки» засудили анексію Криму і висловили підтримку суверенітету України

У канадському місті Квебек відбувся саміт «великої сімки», на зустріч зібралися лідери Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції та Японії.

Розпочався саміт несподівано: перед відльотом з Вашингтона американський президент Дональд Трамп заявив, що Росія повинна повернутися в цей формат.

«Подобається вам чи ні, - це, може бути, політично некоректно говорити, - але нам треба керувати світом. І G7, яка була раніше G8, вигнала Росію, вона повинна повернути Росію, оскільки Росія потрібна нам за столом переговорів», - сказав він журналістом.

Однак, у підсумковому комюніке саміту лідери країн «Великої сімки» засудили анексію Криму і висловили підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Про це йдеться в оприлюдненому документі на сайті саміту.

«Ми знову підтверджуємо наше засудження незаконної анексії Криму і нашу постійну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - йдеться в комюніке.

Країни G7 пообіцяли продовжувати допомагати Україні в реалізації її реформ.

У комюніке наголошується, що продовження санкцій проти Росії пов'язане виключно з тим, що вона не продемонструвала повного виконання своїх зобов'язань в Мінських домовленостях та поваги суверенітету України.

«Ми повністю підтримуємо зусилля в рамках «нормандського формату» та ОБСЄ для вирішення конфлікту у Східній Україні. Якщо буде потрібно, ми готові ввести додаткові обмежувальні заходи, щоб збільшити ту ціну, яку платить РФ за свої дії», - підкреслюється в документі.

Водночас країни «Великої сімким мають намір і надалі підтримувати громадянське суспільство Росії і продовжувати залучати РФ до вирішення регіональних криз і глобальних викликів.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп відмовився підписувати підсумкове комюніке саміту лідерів G7 через заяви, зроблені прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо під час його прес-конференції.

Президент Франції Еммануель Макрон на саміті G7 у Канаді потиснув руку Дональду Трампу так міцно, що у американському лідера залишилися явно видимі сліди від пальців.

Раніше повідомлялося, шо лідери країн «Великої сімки» (G7) у суботу, 9 червня, серед іншого, погодили можливість запровадження додаткових санкцій щодо Росії, якщо її поведінка цього потребуватиме.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомив, що комюніке, незважаючи на розбіжності, підписали всі лідери країн G7 - США, Канади, Франції, Британії, Німеччини, Італії і Японії.

В документі, зокрема, підкреслюється, що «Велика сімка» погодила механізм швидкої спільної реакції на «ворожі дії» іноземних держав.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: