Лідери G7 готові посилити санкції проти Росії, якщо потрібно

Лідери G7 готові посилити санкції проти Росії, якщо потрібно

Країни «Великої сімки» погодили підсумкове комюніке

Лідери країн «Великої сімки» (G7) у суботу, 9 червня, серед іншого, погодили можливість запровадження додаткових санкцій щодо Росії, якщо її поведінка цього потребуватиме.

Про це йдеться в ухваленому G7 спільному комюніке за підсумками саміту в Канаді.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомив, що комюніке, незважаючи на розбіжності, підписали всі лідери країн G7 - США, Канади, Франції, Британії, Німеччини, Італії і Японії.

В документі, зокрема, підкреслюється, що «Велика сімка» погодила механізм швидкої спільної реакції на «ворожі дії» іноземних держав.

Зазначається, що на цьому пункті наполягала Велика Британія, наводячи як приклад дії Росії.

«Я вітаю розуміння «сімкою» необхідності зберегти санкції відносно Росії у світлі того, що Росія не виконала повною мірою зобов'язання мінськими угодами на Україні. Ми домовилися бути готовими при необхідності прийняти нові обмежувальні заходи відносно Росії», — сказала Мей.

Щодо торгівлі, то у комюніке йдеться про прихильність свободі торгівлі та про необхідність реформи Світової організації торгівлі, щоб забезпечити для всіх рівні «правила гри» у міжнародній торгівлі.

Повідомляється, що питання про мита на сталь і алюміній, нещодавно запроваджені США, на саміті в Квебеку вирішити не вдалося.

Раніше лідери країн «Великої сімки» на саміті в канадському Квебеку одноголосно виступили проти повернення Росії у формат G8, що раніше запропонував президент США Дональд Трамп.

Як повідомлялося, раніше американський президент Дональд Трамп висловився за відновлення членства Росії у Великій вісімці. Його підтримав прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте.

У Франції назвали «непослідовною» пропозицію Трампа повернути Росію в G8.

У Канаді заявили, що позиція країни в питанні повернення Росії у Велику вісімку (G8), яка полягає в тому, що це можливо лише після деоккупации Криму, залишається незмінною.

Нагадаємо, канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи в середу в бундестазі, заявила, що не бачить на сьогодні передумов повернення Росії в G7.

Президент Європейської Ради Дональд Туск виступає проти перегляду формату G7 та повернення до нього Росії.

Росія була виключена з групи держав із найрозвиненішими економіками після анексії українського Криму в 2014 році. Сьогодні до групи належать Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія.

Сенатор Джон Маккейн розкритикував пропозицію президента США Дональда Трампа повернути Росію до складу «Великої вісімки».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: