У Нацраді розтлумачили, чи можна показувати у новорічному ефірі «Іронію долі, або З легким паром»

У Нацраді розтлумачили, чи можна показувати у новорічному ефірі «Іронію долі, або З легким паром»
Кадр з фільму  «Іронія долі, або З легким паром»

Костинський: В ефірі має бути якомога більше якісного українського продукту

Держава не повинна втручатися у рішення телеканалів щодо показу в ефірі радянських фільмів, - варто віддати це рішення на саморегулювання. Таку думку в коментарі «Главкому» висловив Сергій Костинський, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

«Разом з тим, точно не можна допускати пропаганди на українському телебаченні. Не можна випускати в ефір фільми, де є суто пропагандистські образи – наприклад, героїзації НКВС, радянських спецслужб», - уточнив він.

kostСергій Костинський, Фото «Радіо Свобода»

Костинський також підкреслив, що держава не має нести відповідальність за трансляцію радянських фільмів. «Є відповідальність суспільства: дивитися чи не дивитися. Є відповідальність телеканалів: ставити чи не ставити. Є відповідальність держави, яка створює правила гри. Сьогодні правила гри є більш-менш ліберальними, які дають можливість кожному зайняти певну позицію. Але точно не допускати пропаганди на українському телебаченні», - підкреслив він.

Член Нацради також додав, що, на його думку, в ефірі має бути якомога більше якісного українського, європейського продукту.

«З радянським минулим нам потрібно розлучатися і залишати лише дійсно шедеври. Для мене, наприклад, це «В бой идут одни старики», - додав він.

Як повідомлялось, раніше глава Держкіно України Пилип Іллєнко заявив, показ радянської стрічки «Іронія долі, або З легким паром!» не заборонений на українських телеканалах, оскільки не порушує чинне законодавство. За словами Іллєнка, фільм можна показувати в Україні, незважаючи на те, що актриса Валентина Тализіна, яка грає одну з ролей у кіно, потрапила в чорний список Міністерства культури за те, що була серед тих російських діячів культури, хто підписав лист до президента Росії Володимира Путіна на підтримку анексії Криму в березні 2014 року.

illenko_001_650_410_650x410Пилип Іллєнко, Фото daily.rbc.ua

«У законі про кінематограф сказано, що картина може бути заборонена до показу, якщо один з учасників фільму включений в список осіб, що представляють загрозу національній безпеці, але в законі є і визначення, хто такий «учасник фільму». Це «фізична особа, яка брала участь у створенні фільму, зробленого і / або вперше продемонстрованого після 1991 року», - пояснив він.

Іллєнко додав, що «картина, наприклад, з «учасником фільму» Тализіною може бути заборонена лише в тому випадку, якщо вона вийшла на екрани після 1991 року». «А все, що було до, в тому числі і «Іронія долі», прем'єра якої була 31 грудня 1975 року, - показувати можна», - зазначив глава Держкіно.

Читайте також матеріал «Главкома»: Пилип Іллєнко: Під приціл звинувачень «1+1» потрапляє практично весь кінематограф України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: