Помста техталонної мафії

Помста техталонної мафії

Проти журналiстiв «Експресу», ... порушили... кримiнальну справу!

Проти журналiстiв «Експресу», якi документально довели, що у країнi процвiтає незаконний продаж талонiв технiчного огляду, порушили... кримiнальну справу!

Це сталося минулого тижня: нам зателефонував невiдомий i повiдомив, що проти журналiста вiддiлу розслiдувань газети «Експрес» порушено кримiнальну справу. Журналiста звинувачують у тому, що вiн... купив пiдроблений талон технiчного огляду автомобiля.

Це скидалося на поганий жарт щонайменше з двох причин. По-перше, мабуть, немає у Львовi людини, яка б не пам\'ятала численних прес-конференцiй та iнтерв\'ю представникiв ДАI, якi у сiчнi-лютому цього року неодноразово заявляли, що пiдпiльного продажу техталонiв не iснує. Що це вигадка.

По-друге, смiятись хотiлося ще й тому, що газетяр, який у складi групи журналiстiв займався цим розслiдуванням, особисто написав заяву у мiлiцiї про те, що справдi купив талон. А мiлiцiя пiсля публiкацiй у газетi саме цього i домагалася, вимагаючи вiд редакцiї письмових доказiв.

У понедiлок та вiвторок ми пробували офiцiйними шляхами дiстати пiдтвердження iнформацiї про порушеня справи проти журналiста газети. I ось у вiвторок увечерi нам зателефонував речник обласного управлiння мiлiцiї й сказав дослiвно таке: «Дiйсно, така справа є. А що ви хочете? Ваш журналiст у всьому зiзнався, вiд адвоката вiдмовився, обвинувачення пiдписав. Справа вже у прокуратурi й невдовзi буде передана до суду».

I ось у цьому мiсцi захотiлось уже не смiятися, а плакати.

- Нiхто не знайомив мене з постановою про порушення кримiнальної справи. Нiхто не знайомив мене з обвинуваченням. «Ми увесь цей час чекали, як використає мiлiцiя фактаж, що ми надали. Готовi були допомогти слiдству, знаємо людей, якi торгують техталонами. Ми вiрили, що пояснення допоможуть мiлiцiї розкрити злочин, скоєний проти багатьох тисяч водiїв», - каже Олександр Мартинець, журналiст, котрий сьогоднi постав перед можливiстю потрапити за грати лише тому, що наступив на хвiст техталоннiй мафiї.

«Своїми поясненнями я готовий допомогти слiдству, але не розумiю, чому їм це не потрiбно? Чому вони намагаються використати їх проти мене?»

Мiлiцiя ще раз пiдтвердила, що її завдання - не розшук злочинцiв, а чiтке покривання злочинiв. Що в нас до в\'язниць часто потрапляють не тi, хто скоїв злочин, а тi, хто стає жертвами злочинiв. I, зрештою, сама ж мiлiцiя пiдтвердила те, що мафiя, котра органiзувала техталонний промисел, iснує i має прикриття на найвищих щаблях мiлiцiї та прокуратури.

То що це? Як це можна назвати? А назвiть це нарештi своїми словами - у цiй країнi таки здiйснюють розправи над журналiстами, котрi кажуть правду. I справа, про яку ми пишемо сьогоднi, - ще один доказ того. Це ще один доказ системного бiзнесу, який провадять люди в мiлiцейських погонах.

Згадайте грудень-сiчень. Десятки тисяч водiїв стали заручниками ситуацiї, що, як виглядає, була створена абсолютно штучно.

«Не можемо купити талонiв технiчного огляду. У МРЕВ кажуть - немає бланкiв, а в цей же час пiд будiвлею МРЕВ стоять люди, котрi за певну суму вiльно заходять туди й за кiлька хвилин виходять iз працiвниками служби ДАI та виносять нам цi талони. Це ж тотальна корупцiя пiд прикриттям погонiв на порозi державної правоохороної установи. Це ж нахабне й вiдверте знущання!» - обурювалися водiї.

Їм було чого обурюватися: на дорогах даїшники пiднiмали палицю i накладали штрафи за... вiдсутнiсть техталона. На зауваження, що «самi виннi, бо не видають», лише iронiчно посмiхалися: «Не знаєте, де їх можна купити? То спитайте тих водiїв, хто знає де».

У подiбне повiрити було важко. Як це: на порозi МРЕВ торгують сумнiвними талонами щоденно й безперервно, а мiлiцiя цього нiяк «не бачить»? Найбiльше дивувала реакцiя керiвництва ДАI, але там... здивовано заокруглювали очi: «Та що ви? Такого нема й не може бути!» Не морочте голови, бо таких фактiв немає».

Є дефiцит талонiв чи нема? Продають техталони на порозi МРЕВ працiвники МРЕВ та їхнi знайомi чи нi? У груднi 2009-го працiвники «Експресу» розпочали власне журналiстське розслiдування...

У процесi того розслiдування виявилося, що керiвництво МРЕВ дарма здивовано заокруглювало очi: водiї дали достовiрну iнформацiю. Свiй перший «речовий доказ» - талон техогляду - ми купили на порозi примiщення МРЕВ, пiд носом мiлiцiянтiв не лише без жодних проблем, ба - навiть без техогляду.

Коли спробували поцiкавитися, чи ж проведуть техогляд автiвки, чоловiк, котрий продав талон, вiдмахнувся: «Йдiть i не морочте голови». Ми й справдi, напевно, морочили йому голову, бо в цей час вiн розмовляв на порозi МРЕВ iз... заступником начальника МРЕВ.

Пiд час розслiдування ми купили не один i навiть не два талони технiчного огляду на конкретнi номери рiзних автiвок. Цiна була такою ж, iнколи з рiзницею 50 - 100 гривень (залежно вiд марки автомобiля), яка i мала б бути при наявностi нормального продажу не пiд будiвлею, а в примiщеннi держустанови МРЕВ.

Талони техогляду ми купували пiд порогом i на порозi МРЕВ, купували на ринках. Їх приносили нам й у кав\'ярнi. Усе вiдбувалося швидко. За один день. Та найцiкавiше - люди, котрi продавали нам цi талони i котрi не пiдозрювали, що їх вiдслiдковують журналiсти, завжди йшли в одному й тому ж напрямку... до стiн МРЕВ.

Нiяких станцiй дiагностування авто. Нiяких медоглядiв. Усе швидко i за грошi.

Перша публiкацiя про те, як журналiсти купували пiд порогом МРЕВ

техталони, викликала неабиякий скандал. Але керiвництво МРЕВ й далi стверджувало, що це... вигадки i наїзди на чесну ДАI. I талонiв нiхто пiд стiнами МРЕВ не продає.

Розiбратися з тим, що коїться пiд порогом МРЕВ, i хто саме з людей у погонах торгує талонами, обiцяла й Львiвська обласна прокуратура. Пан Татарин, заступник прокурора областi, ще в березнi запевнив журналiстiв, що: «вивчають, вивчають...» Допоки прокурори й мiлiцiя «вивчали» - техталони й далi продавали пiд порогом кабiнетiв МРЕВ.

У ходi журналiстського розслiдування стало зрозумiло: торгiвля техталонами - не дефiцит бланкiв, не випадковiсть, а добре налагоджена система заробiчанства не ким iншим, а саме даїшниками. I заробили хлопцi на «лівих» талонах багато. За нашими оцiнками - понад мiльярд гривень.

Спершу брали суму за те, що нема техталона, потiм заробляли на їх продажу пiд порогом МРЕВ, пiзнiше... брали грошi за те, що той талон «не справжнiй». Найбiльш упертим, якi доказували, що купували там, де й усi - пiд порогом МРЕВ, бо вимушенi були, позаяк їх штрафували за вiдсутнiсть талона, уже виставляли суми слiдчi...

У ходi розслiдування щодо продажу техталонiв пiд стiнами МРЕВ редакцiя «Експресу» зробила чимало запитiв до рiзноманiтних установ. Усi обiцяли розiбратися. Але корупцiя i взаємопорука серед правоохоронцiв - надто висока.

Iз приходом пана Цимбалюка, нового начальника УМВС у Львiвськiй областi, ситуацiя начебто почала рiзко змiнюватися. Цимбалюк був «чужим» для Львiвщини i почав намагатись наводити порядок. На початку червня,

через пiвроку вiд початку проведення нашого розслiдування... звiльнили увесь особовий склад МРЕВ ДАI Львова, включаючи начальника пана Романюка, який казав, що: «талони «ліві» нiхто не продає, то журналiсти понавигадували».

«Було виявлення недооблiку до бюджету у розмiрi 9,5 млн. грн. Я поки що не коментуватиму цiєї кримiнальної справи щодо працiвникiв МРЕВ, але скажу: справу вивчають, i вона буде передана до Генеральної прокуратури України», - заявив Михайло Цимбалюк i додав, що фактiв вiдмивання грошей працiвниками МРЕВ багато, і скоро слiдство назове не дев\'ять, а набагато бiльше мiльйонiв.

Обiзнанi у справi «краху Львiвського МРЕВ» кажуть, що «ліві» талони були лише маленькою розвагою для мревiвцiв. Одним iз шляхiв заробiтчанства людей у погонах було заниження оцiнки вартостi транспортних засобiв. Так, якщо автомобiль коштував 100 тисяч гривень, то до Пенсiйного фонду вiдраховували не 25 тисяч, як було потрiбно, а лише двi. Рiзницю - до кишенi!

А кишенi у працiвникiв ДАI безрозмiрнi: ними було створено кiлька «лівих» фiрми, через якi вiдмивали грошi. А скiльки ж серед них було таких, що спецiалiзувалися на штампуваннi «несправжнiх» талонiв? Тих самих, якi продавали тисячам водiям, у т. ч. працiвникам «Експресу» пiд час проведення журналiстського розслiдування.

А минулого тижня ситуацiя, здається, почала змiнюватись на протилежне. Цимбалюка чомусь швидко i без пояснення причини звiльнили.

А до редакцiї газети «Експрес» надiйшла iнформацiя, що проти Олександра Мартинця, одного iз журналiстiв, який вiв розслiдування з незаконних оборудок техталонами, порушили кримiнальну справу за статтею 365 (пiдробка документiв). Про це нам повiдомили працiвники Сихiвського райвiддiлу мiлiцiї. Таємно.

«Я бачив матерiали цiєї справи й дуже здивувався. Я чув, що ту справу проти вашого журналiста порушили через техталони, iз-за яких полетiли всi «верхи» з МРЕВ. Але не здайте мене, бо звiльнять iз роботи з «вовчим бiлетом», - тихо сказав мiлiцiонер.

I знову в таке повiрити важко. Кримiнальна справа за техталони, якi «випускало» ДАI в небачених масштабах?

То потрiбно проти половини десяткiв тисяч водiїв такi справи порушувати. То що це: кримiнальна справа проти журналiста - розплата за мiльйони, якi недозаробили, недозбирали начальники МРЕВ ДАI?

Помилка? Чи все-таки розправа?

Ми адресуємо сьогоднi це запитання мiнiстру внутрiшнiх справ пановi

Могильову.

Редакцiя «Експресу»

P.S. Олександр Мартинець працює у газетi «Експрес» у вiддiлi журналiстських розслiдувань i займається спецiальними проектами. Вiн - автор документального телевiзiйного розслiдування «Трамадол», пiсля виходу якого в ефiр був гучний скандал та затримання багатьох наркодiлкiв.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: