Дата Ікс - 17 жовтня. Що відбувається за кулісами головного протесту осені

ТЕМА ТИЖНЯ
Дата Ікс - 17 жовтня. Що відбувається за кулісами головного протесту осені

«Ми офігєлі, коли побачили, що робить Міша», - обурений один із співорганізаторів акції

Саакашвілі тягне ковдру на себе, Тимошенко вичікує, Банкова підіслала на акцію… секс-меншини?

На 17 жовтня в столиці запланована масштабна акція протесту. Опозиційні сили планують вивести під стіни Верховної Ради тисячі людей. Драйвером цього процесу є Михайло Саакашвілі та його «Рух нових сил». Але участь в акції візьмуть також «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Свобода», «Національний корпус», «Громадський контроль», «Демальянс», Автомайдан, громадські організації «Чесно», «Реанімаційний пакет реформ» та інші.

3_05Націоналісти минулої зими вже намагались вивести народ під Раду. Фото з подій 22 лютого 2017 року

Коли Саакашвілі з боями тріумфально прорвався через український кордон, що обговорювали кілька днів, він на якийсь час зник з інформаційних радарів. Міхо розпочав рутинні поїздки регіонами, де створював відповідні настрої перед ключовою анонсованою датою – 17 жовтня. У вівторок збирається мітинг під парламентом з трьома вимогами для депутатів: скасування депутатської недоторканості, створення Антикорупційного суду та зміни виборчого законодавства (пропорційна система з відкритими списками). У Саакашвілі називають це початком наступу на систему та «ультиматумом злочинцям та ледарям при владі». У разі невиконання цих вимог, на думку організаторів акції, президент має піти. Причому Саакашвілі фактично приєднався до вимог, які висловлювали та збирались відстоювати громадські активісти, але так вдало потягнув ковдру на себе, що ця акція асоціюється насамперед з ним.

Ближче до початку акції Саакашвілі розширив список претензій до влади, а точніше, конкретно до президента, які йому передали пересічні українці. До них додались заклик розпочати реальну боротьбу з корупцією та відсторонити від політичного процесу бізнес-партнерів президента, продати свій бізнес, на додачу до ухвали нового виборчого законодавства переформатувати «прострочений» склад ЦВК та ввести річний мораторій на підвищення тарифів, ліквідувавши скандальну схему «Ротердам плюс» та знищивши газову мафію. Саакашвілі вчасно зорієнтувався з тарифною тематикою, бо вона здатна вивести на вулиці більше людей, ніж теми антикорупційного суду та скасування мажоритарки. Шоправда, інші учасники акції не дуже задоволені такою його самодіяльністю. «Ми офігєлі, коли побачили ролики, де Міша закликає людей виходити проти високих тарифів, – обурюється співрозмовник «Главкома» зі «Свободи». – Зрозуміло, що це більш приваблива і зрозуміла людям тема, але ми тоді просто розмиваємо свої вимоги і даємо владі можливість казати: от бачте, вони самі не знають, чого хочуть». Також організатори відмічають «підступні дії» Банкової, які можуть посіяти розбрат між учасниками. Так, у «Свободі» бачать руку Адміністрації президента в приєднанні до протесту «Київпрайду», який відстоює права ЛГБТ-спільноти. Той же «Правий сектор» раніше відмовився від участі в мітингу, аргументувавши це тим, що не хоче стояти пліч-о-пліч з тими ліберальними силами, що захищають секс-меншини.  

«Це буде велика мирна демонстрація цивілізованих людей, які не хочуть ще вісім років втрачати в темряві без всякої перспективи, – говорить соратник Саакашвілі Давід Сакварелідзе. – Ці люди не згодні з тим, що розпочате на Майдані не було доведене до кінця. Думаю, людей буде дуже багато, бо кожного дня ми чуємо багато позитивних відгуків в регіонах, де проходять зустрічі – не тільки у нас, а й у наших партнерів». Сакварелідзе обіцяє не розходитись, доки не будуть виконані три основних вимоги протестувальників. Якщо ж влада їх проігнорує, в «Русі нових сил» обіцяють використовувати всі форми політичного протесту – зокрема, блокування Ради та створення наметового містечка. «Будемо вимагати миттєво виконати наші вимоги, бо коли влада дійсно щось хоче провести (закон про окуповані території, призначення генпрокурора), вони це роблять за один день», – зауважує Сакварелідзе.

Лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко вважає, що ще під час погоджувальної ради, яка вранці проходитиме у Раді, діючі депутати від сил, що беруть участь в акції, мають донести свою позицію щодо внесення відповідних законопроектів до порядку денного. А на пленарному засіданні депутати мають оголошувати вимоги в залі паралельно з вуличними акціями.

«Якщо не спрацює, доведеться під’їхати на Банкову до того, хто справді приймає рішення, - каже Гриценко. – Було б дивно, якби за одну акцію ми зробили всю політичну реформу. Це буде процес». У екс-міністра оборони своє бачення рішень, яких треба вимагати від парламенту надалі – це закони про імпічмент президента, про обмеження недоторканості президента, про надання НАБУ права прослушки, про підслідність дій президента всім новоствореним антикорупційним органам, про відокремлення бізнесу від влади і заборону політичної реклами на центральному телебаченні.

Окрема категорія учасників протестів – націоналісти. Вони були в центрі уваги 14 жовтня, коли пройшлися традиційною ходою в день заснування УПА, обіцяють зібрати народ й у вівторок.

«Організацій, які будуть брати участь в акції, дуже багато і їхня кількість збільшується – причому вони абсолютно різнопланові і сповідують різні ідеології, – говорить позафракційний депутат, представник «Національного корпусу» Олег Петренко. – У організаторів нема чіткого плану, думаю, він буде затверджений в останній момент перед акцією. Бо враховуючи кількість учасників, ці плани неможливо буде утримати в тайні. А панічний переляк влади просто неймовірний – вже починаються проблеми з транспортом по всій Україні, СБУ та поліція проводять бесіди з перевізниками, що не варто 17-го вести людей до Києва».

1_21Три головні теми мітингу

В «Нацкорпусі» поки не говорять, чи вдадуться до блокади приміщення Ради у разі невиконання вимог. Один такий досвід в них вже був – націоналісти не випускали народних обранців під час голосування за зняття недоторканості з п’яти депутатів.

Петренко зауважує, що депутатську недоторканість можна швидко зняти, поставивши в порядок денний зареєстрований закон «свободівця» Юрія Левченка, за який було зібрано більше 150 підписів. Сам Левченко каже, що депутати від «Свободи» на погоджувальній раді будуть вимагати ставити в порядок денний три питання, що озвучуються на мітингу:  «А потім будемо діяти ситуації в залежності від його реакції. Сподіваюсь, що на вулиці вийдуть багато тисяч – але спрогнозувати, чи це буде 5 чи 25 тисяч, важко. Це залежить від того, як люди відреагують. Зараз є величезна злість на владу, але здебільшого на кухні, виходити ще небагато хто готовий. Проте подивимось».

В найбільш популярній опозиційній силі – «Батьківщині» – поки не визначились щодо виходу під стіни Ради. «Ми підтримуємо гасла цього мітингу, але рішення про участь-неучасть в ньому як політичної сили будемо приймати окремо, – каже соратник Тимошенко Сергій Власенко. – Але при цьому ніхто нікого не обмежує в індивідуальній участі». Втім джерела «Главкома» в партії стверджують, що попередньо партійних прапорів «Батьківщини» на акції протесту не буде. Хоч Юлія Володимирівна і їздила зустрічати Саакашвілі на кордон, розчинятися в цій строкатій компанії вона не поспішає. Її тактика – почекати, що вийде у колег-конкурентів з опозиційного табору, які можуть в процесі побити між собою горщики. Все-таки «Самопоміч» і «Свобода», «Нацкорпус», який пов’язують з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, та рух Саакашвілі виглядають досить дивними союзниками. Такий різношерстий склад неминуче зіштовхнеться з питаннями координації. «В аспекті дисципліни та безпеки при такому форматі, безперечно, залишаються ризики – їх можна лише мінімізувати» – визнає Петренко з «Нацкорпусу».

У вівторок в зв’язку з вихідним понеділком Рада розпочне роботу тільки у другій половині дня, присвятивши першу погоджувальній раді. На Банковій припускають різні варіанти розвитку подій – від блокування Верховної Ради до спроб захопити Адміністрацію президента. Втім жодна з трьох вимог, що висувають протестувальники, не йде в розріз з публічною позицією президента. І про необхідність створення Антикорупційного суду, і про скасування депутатської недоторканості він останнім часом відкрито заявляв. Тож певні «кістки» натовпу можуть кинути. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: