Грузинський десант - місія завершена. Кого з соратників Саакашвілі депортувала Україна (ДОСЬЄ)

МіхоМайдан
Грузинський десант - місія завершена. Кого з соратників Саакашвілі депортувала Україна (ДОСЬЄ)
Михайло Саакашвілі

Депортовані водії й охоронці стверджують, що вже не співпрацювали з Саакашвілі

21 жовтня Державна міграційна служба депортувала з України трьох громадян, наближених до колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі. У список видворених увійшли колишній водій Саакашвілі Міхеїл Абзіанідзе, друг і колишній консультант охоронців екс-президента Грузії Давид Макішвілі і екс-начальник охорони президента Саакашвілі Георгій Рубашвілі. За словами речниці генпрокуратури Лариси Сарган, це лише початок, найближчим часом планується депортувати ще 20 соратників Саакашвілі. «Якщо дії іноземця або особи без громадянства порушують законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства або суперечать інтересам забезпечення національної безпеки України, щодо них може бути прийнято рішення про примусове повернення», – пояснюють рішення в ГПУ. Цікаво, що напередодні видворення до Грузії трьох громадян цієї країни до України 15 жовтня не пустили соратника Михайла Саакашвілі, депутата парламенту Грузії Кобу Накопія, якого називають фінансистом екс-президента Грузії.

Так хто ж ці всі люди, яких українські силові органи вислали країни, і чим вони могли загрожувати національній безпеці держави?

Грузини, яких депортувала Україна

Міхеїл Абзіанідзе

Народився 1 січня 1981 року

колишній водій Саакашвілі

Міхеїл розповів «Главкому», що переїхав до України 8 жовтня 2014-го року, а 11 листопада вже одружився з українкою. Кілька років прожив із тимчасовою посвідку на проживання, яку весь час продовжували. 24 лютого 2017 року отримав посвідку на постійне проживання, яку йому надали на підставі шлюбу з громадянкою України. Каже, що у нього був вибір, чи претендувати на громадянство України, чи погодитися на отримання посвідки на проживання в Україні. Він обрав другий варіант, оскільки не хотів відмовлятися від грузинського паспорта. Та й посвідка надає іноземцеві ті самі права, що і паспорт, окрім права брати участь у виборах і служби в силових структурах. 

Абзіанідзе називає себе «довіреною особою Саакашвілі», хоча нині з колишнім президентом Грузії уже не працює. У політичних акціях, які розпочалися в центрі української столиці 17 жовтня участі не брав. «Саакашвілі сказав, що «я йому більше не потрібен, я вільний», - переконує колишній водій. Міхеїл каже, що офіційно ані в Грузії, ані в Україні останнім часом не працював, переймався чотиримісячною дитиною. У Києві інколи підпрацьовував тренером з кікбоксингу (у школі New boxing studio), однак не постійно, тому контрактів не підписував. В мережі інтернет у відкритому доступі можна знайти інформація про те, що Міхеїл є професійним спортсменом. Він неодноразово ставав призером чемпіонатів Європи і світу з кікбоксингу. У 2001-му році став чемпіоном Грузії у вазі до 86 кг, у 2007-му році став срібним призером Чемпіонату світу у вазі до 90 кг.

Якщо вірити Абзіанідзе, то його шляхи з Саакашвілі і розійшлися зовсім нещодавно. 10 вересня він ще був разом з колишнім грузинським президентом, коли той зі скандалом перетинав польсько-український державний кордон. Після прориву Абзіанідзе затримали нібито через це, але сам Міхеїл стверджує, що стояв з українського боку кордону і українські закони не порушував. Протримавши в одному з відділків у Львові 9 годин, Абзіанідзе відпустили.

Давид Макішвілі

22 грудня 1976 року

полковник армії Грузії, до останнього часу був інструктором Нацгвардії України

Навчався у Рязанському повітряно-десантному училищі, однак не довчився, повернувся до Грузії служити своїй країні. Потім звільнився, уклав контракт з Французьким іноземним легіоном (легіонерами можуть бути навіть іноземці. А після трьох років служби такі особи мають право отримати французьке громадянство – «Главком»). Після служби повернувся до Грузії, під час російсько-грузинської восьмиденної війни командував розвідротою. Після війни служив у спецназі, брав участь у місіях НАТО у Косово, країнах Африки, в Афганістані, Іраку.

Після початку збройного конфлікту в Україні приїхав до нашої держави. Готував українських бійців Збройних сил, Нацгвардії, МВС у навчальному центрі «Патріот». Окрім того, сам брав участь у бойових діях під активної фази так званої АТО. Як пише журналіст Юрій Бутусов, Давид став позаштатним радником командувача Нацгвардією з питань реформи системи управління, аби відповідати стандартам НАТО. Потім Саакашвілі запропонував Макішвілі стати його охоронцем, на що той погодився. Має посвідку на тимчасове проживання в Україні (діє до 17 грудня 2017 року).

Українці можуть пам’ятати Макішвілі через скандал у липні 2016 року, коли у ЗМІ пройшла інформація про крадіжку позашляховика вартістю $240 тисяч, власником якого нібито був колишній президент Грузії. Тоді Макішвілі розповів, що вкрадена автівка належить приватній фірмі «Варта», співробітником якої він є. А нібито засновником фірми є інший соратник Саакашвілі Ніколос Губішашвілі.

Георгій Рубашвілі

Народився 11 вересня 1979 року

екс-начальник особистої охорони Михайла Саакашвілі, у часи президентства

ЗМІ називають Рубашвілі одним із співвласників вище згаданої охоронної фірми «Варта».

ЗМІ називають Рубашвілі одним із співвласників вище згаданої охоронної фірми «Варта»ЗМІ називають Рубашвілі одним із співвласників вищезгаданої охоронної фірми «Варта»

Однак сам Георгій в розмові з «Главкомом» заперечив факт причетності до цієї охоронної фірми. Він розповідає, що приїхав до України влітку 2015-го року з метою допомогти Саакашвілі «по господарству», проте офіційно ніяк свої відносини не оформлювали, тому Георгій залишався безробітним. «Я роками у нього працював, тому він мене знає, довіряє», - пояснює Рубашвілі, який збирався продовжувати жити в Україні, продав квартиру у Тбілісі. Нині він зупинився у грузинській столиці у батьків. Каже, що більше місяця уже не співпрацює з колишнім грузинським президентом. Проте без діла довго сидіти не збирався. Він як іноземний громадян не міг займатися охоронною діяльністю в Україні, а також не мав права на носіння зброї. Георгій каже, що хотів займатися бізнесом в Україні, відкрити власну справу. Проте не зізнається, яку саме. «Та є ж мільйон речей, чим можна займатися», - уникнув конкретики на запитання «Главкому» Рубашвілі. Йому заборонили в’їзд до України на три роки. 

«Поклали на асфальт і без жодних пояснень вивезли до Грузії»

Депортовані грузини стверджують, що їх вислали з України незаконно, і готуються оскаржувати своє вислання у судах, у тому числі Європейському з прав людини. Днями Михайло Абзіанідзе і Давид Макішвілі зустрічалися із секретарем Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Богданом Крикливенком, який прилетів у Тбілісі. Сам пан Крикливенко пояснює свій візит запрошенням омбудсмена Грузії Учі Нануашвілі для участі на конференції щодо дотримання громадянських прав військовослужбовців в Україні.

Деталі свого затримання в деталях розповідають лише самі депортовані. Генпрокуратура обмежується коментарями на кшталт того, що все відбулося відповідно до чинного законодавства.

Міхеіл Абзіанідзе каже, що його викрали просто посеред дня, коли він пішов в аптеку за ліками для дитини. «Через 50 метрів після того, як я вийшов з дому до мене під'їхав білий мікроавтобус. Звідти вискочили п’ять спецназівців в масках, перезарядили автомат, сказали мені лягти на підлогу лицем, руки за голову, надягли на голову мішок, прив'язали наручниками, підняли, закинули в машину», - розповів він  Lb.ua. За словами Абзіанідзе, силовики відвезли його в аеропорт, з якого відправили літаком до Грузії.

Георгія Рубішвілі депортували також у суботу 21 жовтня за тією ж схемою, хоча він стверджує що принаймні ще два тижні мав право перебувати в Україні. «Схопили на вулиці Городецького, поклали на асфальт, потім посадили у мікроавтобус білого кольору і відвезли в аеропорт», - згадує Георгій у розмові з «Главкомом». Одним із першим про затримання Рубішвілі повідомив колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі на своїй сторінці у Facebook. «Вісім озброєних людей схопили колишнього начальника моєї особистої охорони в Грузії Георгія Рубашвілі, коли він виходив з кафе разом зі знайомою. Він живе в Києві, у нього офіційна посвідка, немає зброї (!) І раніше він допомагав мені по господарству, а зараз залишився у своїх справах», - пояснював Саакашвілі.

Так вчинили і з Давидом Макішвілі, інструктором Нацгвардії України, колишнім охоронцем Саакашвілі. Інструктор-волонтер Цві Аріелі, який пройшов підготовку в піхотній бригаді «Голані» Армії оборони Ізраїля і є другом Макішвілі, на своїй сторінці у Facebook повідомив подробиці депортації Давида. За інформацією Аріелі, грузина вивозив військовий/поліцейський борт UR84170 з аеропорту «Київ» 21 жовтня. «Виліт 17:33, записи видалили. Виконавець – СБУ, Нацгвардія, Держприкордонслужба і Украерорух», - стверджує волонтер.

На своєму каналі YouTube Цві Аріаелі опублікував відео, на якому Макішвілі розповідає свою версію депортації з України:

Всі троє депортованих кажуть, що нині уже не працюють із Саакашвілі, проте їх захищають у Києві адвокат колишнього президента Грузії Павло Богомазов, а у Грузії працює також адвокат Саакашвілі Бека Басілая.

Хто наступний?

2 вересня українські правоохоронці затримали молодшого брата екс-президента Грузії Давида Саакашвілі. Його привезли до Печерського районного відділу державної міграційної служби міста Києві, однак пізніше відпустили. Директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко пояснив такі дії правоохоронців тим, що в березні Давида Саакашвілі позбавили права на роботу в Україні, а після цього позбавили права на проживання. Однак «в установлений законом термін територію нашої країни він не покинув, перебуваючи в Україні незаконно». Брату колишнього грузинського президента інкримінують порушення ч.1 ст.203 Кодексу України про адміністративні порушення – проживання в Україні по недійсних документах. Проте після відвідин відділення Держміграційної служби Давида не затримали, він вільно покинув приміщення.

Речниця Генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook оприлюднила документи, з прізвищами декотрих наступних кандидатів на депортацію з України.

Серед них – особистий оператор екс-президента Грузії Тамаз Шавшишвілі, а також Джангір Аміров і Зураб Цінцадзе, які мали дійсні посвідки на право тимчасового проживання на території України. Ці громадяни були запрошені до України Одеським обласним центром культури і мистецтв «з метою проведення культурної діяльності в рамках реформування галузі культури за спеціальною програмою «Культура Одещини». Одеська облдержадміністрація не заперечувала щодо надання посвідки для тимчасового проживання вищезазначених громадян, серед яких був і Георгій Рубашвілі, про якого йшлося вище. Примітно, що відповідний документ на адресу одеського відділення Державної міграційної служби надіслала Одеська ОДА за підписом на той час в.о. керівника Одеської облдержадміністрації Юлії Марушевської.

Проте культурною діяльністю, як кажуть в Генпрокуратурі, вищеназвані громадяни не займалися, у культурних заходах участі не брали, а деяких із них Михайло Саакашвілі нібито примусив оформити дозволи на постійне проживання. Але прізвищ тих, кого «примусили», в генпрокуратурі не називають. Натомість перераховують інші обвинувачення на адресу одеських чиновників. В Генпрокуратурі кажуть, що посадовці облдержадміністрації нібито незаконно перевозили іноземних громадян службовим автотранспортом, закріпленими за департаментами Одеської ОДА, «що свідчить про розтрату держмайна та нецільового використання бюджетних коштів, шляхом зловживання владою або службовим становищем». «Наразі є всі підстави для видворення зазначених двадцяти осіб з України, що і відбувається силами Державної міграційної служби», - написала на своїй сторінці у Facebook Лариса Сарган, проте не повідомляючи, коли депортація може відбутися.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: