Похмілля після весілля. Чому головний дипломат Австрії передумала їхати до Путіна

Шпигунський скандал
Похмілля після весілля. Чому головний дипломат Австрії передумала їхати до Путіна
Вальси з Путіним добром не закінчуються

Шпигунський скандал в Австрії: агент ГРУ передавав інформацію до Москви... за допомогою допотопного радіопередавача

Черговий шпигунський скандал в Європі за участю російської агентури. В Австрії було викрито колишнього військовослужбовця у званні полковника у відставці, який протягом 20 років передавав російському Головному розвідувальному управлінню різноманітну інформацію. Саме через цю історію міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яка нещодавно радо вітала Путіна на своєму весіллі, тепер скасувала свій візит до Москви.

Карін КнайсльМіністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль скасувала свій візит до Москви

Насправді, чергова звістка про викритого в Європі російського шпигуна – це вже, певно, ніяка не новина, у будь-якому випадку – точно не дивина. З моменту отруєння екс-агента КДБ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великій Британії було безліч приводів пореготати з ганебних російських «полковників», які паляться то на «солсберівських шпілі-вілі», то на однакових закордонних паспортах та рахунках за таксі від московської штаб-квартири ГРУ до аеропорту (історія з російськими агентами в Голландії), то ще на чомусь. Сміх сміхом, та складається враження, що на європейському континенті тих російських шпигунів уже стільки розвелося, що вони просто-таки наступають один одному на ноги. Швейцарія вважає, що кожнен четвертий російський дипломат в цій країні є шпигуном, щорічна доповідь німецької контррозвідки Verfassungsschutz зазначає, що в 2017 році Росія вперше «обскакала» за рівнем шпигунської активності в ФРН постійного лідера – Китай, а тепер до низки європейських держав, які викрили в себе російського шпигуна, додалася ще й Австрія.

Дипломатичний афронт

Цього разу, щоправда, йдеться, принаймні, не про російських громадян, а про справжнісінького австрійського австрійця. Полковник австрійської армії у відставці, якому нині виповнилося нівроку 70, як повідомляє Die Presse, протягом 20 років передавав ГРУ дані про артилерійські системи та військову авіацію Австрії. Окрім того, після виходу у відставку, цей житель мальовничого Зальцбурга став постачати до Москви інформацію про міграційну кризу у своїй країні. Навряд чи когось здивує така прискіплива увага кремлівської розвідки до перебігу подій в Австрії саме навколо мігрантів – зрештою, це лише підтверджує тезу про те, що криза ця була ретельно підготовлена та спровокована саме Кремлем. За свою наполегливу та нелегку працю цей полковник у відставці отримав загалом 300 тис. євро – насправді, не така вже й велика сума, якщо зважити, що працював він на російську спецслужбу аж 20 років.

Вальси з Путіним добром не закінчуються

Так чи інакше, а офіційний Відень відреагував на викриття шпигуна миттєво. Міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль – та сама, яка нещодавно запросила Путіна до себе на весілля та весело кружляла з ним у вальсі – скасувала свій візит до Москви. Його було заплановано на грудень. Замість цього вона викликала до себе в міністерство російського посла, аби той дав їй пояснення щодо скандального викриття.

Австрійський канцлер Себастіан Курц, виступаючи з цього приводу на прес-конференції разом з міністром оборони Маріо Кунасеком, заявив, що «стосунки між Росією та Євросоюзом аж ніяк не поліпшаться через цей випадок», оскільки «шпигунство не є прийнятним». Щоправда, на питання про те, чи не будуть тепер вислані з Австрії якісь російські дипломати, герр Курц відповів ухильно – мовляв, з цього приводу слід порадитись із європейськими партнерами...

Прем’єр-міністр Австрії Себастіан Курц та міністр оборони Маріо Кунасек були змушені дати позачергову прес-конференцію через викриття російського шпигуна. Фото: EPAПрем’єр-міністр Австрії Себастіан Курц та міністр оборони Маріо Кунасек були змушені дати позачергову прес-конференцію через викриття російського шпигуна. Фото: EPA

«Цей випадок демонструє, що й після завершення холодної війни ми маємо якнайкраще дбати про внутрішню безпеку Австрії, - підкреслив, у свою чергу, міністр оборони Кунасек, - Випадки, подібні цьому, ми не можемо виключити зі 100-відсотковою певністю».

Штірліц на стежці війни

Можливо, Себастіан Курц все ж таки не просто так вирішив порадитися з європейськими колегами. Як повідомляє австрійська преса, шпигуна цього викрили зовсім не австрійці, а неназвана «дружня спецслужба». Деякі експерти вказують на німецьку розвідку BND (Bundesnachrichtendienst), яка свого часу викрила у себе в Німеччині дуже схожу шпигунську пару. Чим схожу? Річ у тому, що нинішній зальцбурзький дідусь-шпигун працював дуже застарілими методами: він передавав інформацію до Москви... за допомогою радіопередавача, якого отримав від своїх московських кураторів. В наші часи, коли в світі є безліч інших, легших та надійніших засобів передачі будь-якої, в тому числі й секретної, інформації, радіопередавач часів холодної (якщо не Другої світової?) війни здається справжнім анахронізмом – й, можливо, саме тому австрійські контррозвідники його й не викрили. Їм таке просто не спало на думку.

А от німецькі колеги виявилися більш кмітливими: вони повернулися до контролю радіоефіру ще п’ять років тому. Ще у 2013-му вони «попалили» в Німеччині інших російських шпигунів, які також надавали перевагу радіограмам перед сучасними засобами. Шпигунське подружжя, яке потрапило до ФРН ще в 80-ті роки минулого століття за фальшивими австрійськими (sic!) паспортами на імена Андреаса та Гайдрун Аншлаг, передавали радянським, а потім російським спецслужбам інформацію про діяльність НАТО та Євросоюзу, а також консультували російську Службу зовнішньої розвідки (СВР). Гайдрун Аншлаг, яку насправді звуть Ольгою Рост, була в 2014 році достроково звільнена з тюрми й вислана до Росії, а її чоловік сидить ще й досі.

Російські шпигуни в Німеччині Андреас та Гайдрун Аншлаг теж користувались старим радіопередавачемРосійські шпигуни в Німеччині Андреас та Гайдрун Аншлаг теж користувались старим радіопередавачем

У когось може скластись враження, що у російській розвідці залишилися або самі лише  дідусі, які через свій вік відкидають будь-яку можливість працювати з сучасною апаратурою, або молоді невігласи на кшталт отих горезвісних отруювачів Скрипалів з їх «солсберівськими шпилями». Це не означає, звісно, що масштаби та небезпеку шпигунської діяльності росіян в Європі можна недооцінювати. Навпаки – її розміри викликають в європейців все більшу тривогу.

Але даний випадок все ж таки видається більш кумедним, ніж загрозливим. Ця думка підкріплюється ще й тим фактом, що за інформацією Міністерства оборони Австрії, протягом всіх 20 років своєї секретної, супершпигунської роботи на Росію, відставний полковник постачав до Москви виключно... відкриті дані. Багато з них можна було б зібрати просто в Інтернеті. Ніяких військових таємниць, нікому не відомих технічних подробиць про австрійські бойові літаки та артилерійські системи його куратори з ГРУ так і не дочекалися. Єдині дані, яких росіянам більш нізвідки було взяти – це дані про настрої в лавах австрійської армії, серед солдатів та офіцерів. Але вони виявилися унікальними не тому, що були вкрадені з якихось секретних баз чи файлів, а тому, що полковник-відставник їх просто міг вигадувати.

Тепер прокуратура Зальцбурга відкрила проти горе-шпигуна карну справу. Хоча, відверто кажучи, навряд чи можна звинуватити в чомусь людину, яка за 20 років роботи наплела росіянам сім мішків гречаної вовни та ще й отримала за це непогані гроші. Виходить, він винен хіба що... в несплаті податків з цього в усіх сенсах цього слова «казкового» гонорару.

Борис Немировський, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: