Донбасу не залишили вибору

Життя в окупації
Донбасу не залишили вибору
Вибори на окупованому Росією Донбасі знову пройдуть під дулами автоматів бойовиків

СБУ з’ясувало, як цими вихідними Москва «обиратиме» нових лідерів окупованих територій

Цієї неділі, 11 листопада у самопроголошених «ЛНР» та «ДНР» пройдуть псевдовибори «голів» окупованих регіонів на їхніх «народних рад». Модель абсолютно тотожна до російської: за лідерство змагатиметься вузьке коло кандидатів, але переможець відомий заздалегідь.

Представники і української влади, і міжнародної спільноти вже назвали «вибори» незаконними, такими, що перекреслюють мінські домовленості.

Шоу для людей

Після ліквідації головного терориста «ДНР» Олександра Захарченка наразі його «обов’язки» тимчасово виконує Денис Пушилін. Власне, за планом Кремля, він і залишиться керівником «ДНР» після виборів. Тож інші «кандидати» - просто масовка в шоу, яке Москва розіграє перед мешканцями окупованих територій, особливо тими що ще не остаточно розчарувалися у своїх «ополченських» фантазіях або ж просто не мають вибору і мусять жити на захопленій території.

Денис Пушилін налаштований на тривалу війну. В інтерв'ю одному з польських видань він заявив, що «збройний конфлікт затягнеться на довгі роки через жорстке протистояння Росії і Заходу», а також дії України, яку терорист, який заробляє на окупованій території, цинічно назвав агресором.Денис Пушилін налаштований на тривалу війну. В інтерв'ю одному з польських видань він заявив, що «збройний конфлікт затягнеться на довгі роки через жорстке протистояння Росії і Заходу», а також дії України, яку терорист, який заробляє на окупованій території, цинічно назвав агресором.

Аби Пушилін не виглядав безальтернативним, «конкуренцію» йому складуть: екс-мер Горлівки Роман Храменков, суддя «народного трибуналу» Олена Шишкіна, керівник музею бойової і трудової слави союзу ветеранів Афганістану Петровського району Донецька Роман Євстифєєв та «заступника міністра освіти «ДНР» Володимир Медведєв.

Очевидно, до підбору кандидатів у Кремлі поставилися ретельно: діячів, які очевидно мали потрапити до цього списку, там не опинилося. Так, на початку осені, в розпал реєстрації кандидатів російські прикордонники не впустили до «ДНР» досить популярного серед сепаратистів Олександра Ходаковського. Така сама неприємність спіткала й інших «видних» персон, що бажали поборотися за владу: Олександра Тимофєєва (позивний «Ташкент») і Дмитра Трапєзнікова. У жовтні ж «Центральна виборча комісія «ДНР» не допустив до виборів Павла Губарєва, який стояв біля витоків «республіки», оголосивши себе у 2014-му «народним губернатором».

Колишній «секретар радбезу «ДНР» Олександр Ходаковський вважається опозиціонером до нинішньої «влади». Самопроголошені під гаслами «руского міра» «ДНР» і «ЛНР» насправді Росії не потрібні і були створені Кремлем виключно з метою дестабілізації ситуації в Україні, - нещодавно визнав він у Facebook.Колишній «секретар радбезу «ДНР» Олександр Ходаковський вважається опозиціонером до нинішньої «влади». Самопроголошені під гаслами «руского міра» «ДНР» і «ЛНР» насправді Росії не потрібні і були створені Кремлем виключно з метою дестабілізації ситуації в Україні, - нещодавно визнав він у Facebook.

«Міністр податків та зборів «ДНР», найближчий соратник ліквідованого Захарченка. У момент вибуху в кафе був поруч із ним. Отримав сильні опіки. Після того, як виписався з лікарні, втік з «ДНР», бо боявся стати наступним, кого ліквідують«Міністр податків та зборів «ДНР», найближчий соратник ліквідованого Захарченка. У момент вибуху в кафе був поруч із ним. Отримав сильні опіки. Після того, як виписався з лікарні, втік з «ДНР», бо боявся стати наступним кого ліквідують

Дмитро Трапєзніков після смерті Захарченка недовго керував «ДНР». Позивний – «Маестро» через те, що грає на гітарі та пише пісні. Друге прізвисько – «сеньйор Помідор». Як каже його оточення, через те, що «червоніє, коли бреше»Дмитро Трапєзніков після смерті Захарченка недовго керував «ДНР». Позивний – «Маестро» через те, що грає на гітарі та пише пісні. Друге прізвисько – «сеньйор Помідор». Як каже його оточення, через те, що «червоніє, коли бреше»

У «ЛНР» ситуація аналогічна: керівником залишиться нинішній ватажок терористів Леонід Пасічник – він тріумфально переможе трьох суперників: Наталю Сергун, Людмилу Руснак та Олега Коваля.

Піарники Леоніда Пасічника стараються щосили. У вечірніх новинах він займає весь прайм-тайм: за останній місяць телеглядачі дізналися, яку школу закінчив Пасічник, що він вміє саджати дерева, керувати мотоциклом часів Другої світової війни та комбайномПіарники Леоніда Пасічника стараються щосили. У вечірніх новинах він займає весь прайм-тайм: за останній місяць телеглядачі дізналися, яку школу закінчив Пасічник, що він вміє саджати дерева, керувати мотоциклом часів Другої світової війни та комбайном

В інтернеті практично немає фото Наталі Сергун. Вона - голова так званої Республиканської організації профсоюзу працівників залізниці «ЛНР». Обіцяє зробити життя «республіки «кращим». Якщо проводить суботник - то на вокзалі, якщо передвиборчу агітацію - то серед працівників залізниці

В інтернеті практично немає фото Наталі Сергун. Вона - голова так званої Республиканської організації профсоюзу працівників залізниці «ЛНР». Обіцяє зробити життя «республіки «кращим». Якщо проводить суботник - то на вокзалі, якщо передвиборчу агітацію - то серед працівників залізниці

Людмила Руснак – науковий співробітник Перевальського історичного музею. Передвиборчу кампанію будує на зустрічах із бюджетниками, особливо полюбляє студентствоЛюдмила Руснак – науковий співробітник Перевальського історичного музею. Передвиборчу кампанію будує на зустрічах із бюджетниками, особливо полюбляє студентство


Олега Коваля чітко пов'язують з учителями. Він рідко ходить в народ, а якщо все-таки спілкується з потенційними виборцями, то виключно із педколективами бюджетників. Його головне гасло: «Ми разом». Нині – «депутат» «народної ради «ЛНР»Олега Коваля чітко пов'язують з учителями. Він рідко ходить в народ, а якщо все-таки спілкується з потенційними виборцями, то виключно із педколективами бюджетників. Його головне гасло: «Ми разом». Нині – «депутат» «народної ради «ЛНР»

Те саме – і з «народними радами». І в «ДНР», і в «ЛНР» на «вибори» подалися по дві політичні сили: «Вільний Донбас» та «Донецька республіка» (очолювана Пушиліним) у «ДНР», та «Луганський економічний союз» та «Мир Луганщині» (очолювана Пасічником) – у «ЛНР». Вони і зараз представлені у цих «радах», тому жодної інтриги нема.

Отож, вибори без вибору…

Тим часом російська окупаційна адміністрація на Донбасі робить усе для того, щоб збільшити – принаймні на папері – явку. Завдання – зобразити легітимність процесу і народну підтримку. Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує, що «голови місцевих рад» отримали вказівку забезпечити можливість отримання «паспорта громадянина «Л/ДНР» за спрощеною процедурою усім особам, які виявлять бажання взяти участь у «виборах».

Передбачається, що навіть 11 листопада має бути забезпечена можливість оформити «паспорт» і пред'явити його на виборчій дільниці для участі у голосуванні. «Водночас у медичних закладах триває перевірка наявності «паспортів» у стаціонарних хворих», - повідомляють розвідники. За їхніми даними, пацієнтів попередили, про примусову виписку з формулюванням «за порушення режиму лікування» усіх, хто не проголосує.

Крім того, здійснюється посилений тиск на керівників бюджетних й приватних організацій, зокрема навчальних закладів: у разі неучасті у «виборах» викладачів та студентів начальству погрожують звільненням.

Що намалювали у Кремлі

Сьогодні голова СБУ Василь Грицак провів брифінг, на якому продемонстрував аудіорозмови російських кураторів на Донбасі, які організовували так звані вибори голів бойовиків окупованих районів Донецької і Луганської областей у 2014 році і ті, що мають відбутись у неділю. Розмови викривають «російські вуха» у приведенні до влади ватажків так званих ДНР/ЛНР та фальсифікацію фейкового волевиявлення в цілому.

Так, на одному із записів зафіксована розмова між Павлом Карповим, з позивним «Павлов», який у 2014-2016 роках був так званим радником глави «ЛНР», співробітником адміністрації президента Росії, та Валерієм Болотовим, так званим главою «ЛНР» на той час.

У цій розмові Карпов надає вказівки Болотову щодо оприлюднення прийнятого у Кремлі рішення «про проведення виборів» і для чого вони потрібні. Так Болотов запитує, що це за афера з виборами, що він має сказати з цього приводу. Карпов йому пояснює, що нібито починається формування «нового парламенту».

У наступній розмові Максим Поляков з позивним «Полярник», який з 2014 року і до тепер є куратором організації діяльності «Л/ДНР», також є співробітником адміністрації Путіна, розмовляє з російським політтехнологом Дмитром Котовим з позивним «Чайка», співробітником АП РФ та куратором бойовиків на Донбасі. Вони обговорили підготовку до так званих виборів в ОРДЛО і про допуск до них тільки визначених кандидатів, які були погоджені Кремлем. «Полярник» розповідає, що на участь у «виборах» подали заявки 8 організацій, і не зрозуміло, що з ними робити, чи відмовляти, чи допустити за гроші. «Чайка» відповідає, що не треба відразу відповідати, треба потягнути, але знаючи про запит Кремля, зрозуміло, що їм треба буде відмовити. Також порадив передати до ФСБ всі документи на них.

Грицак детально розказав про російські плани щодо псевдовиборів на окупованих територіях. «Переможні цифри вже намальовані в адміністрації президента Росії», - говорить глава української спецслужби. - За нашими даними, попередньо, уже намалювали для перемоги Пушиліна  в так званій ДНР 55%, Пасічника – в «ЛНР» 63%. Явку мають показати – 70%», - розказав Грицак. На його думку, ці показники далекі від реальних.

Очільник Служби безпеки закликав громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях, проігнорувати псевдовибори, які порушують українське законодавство.

Крім того, Грицак розповів і про глобальніші плани Кремля. Включати до свого складу ОРДЛО (окуповані території Донецької та Луганської областей, - «Главком») Росія не хоче. Натомість свої зусилля Москва спрямовувала на руйнування усієї території України. За словами Грицака, РФ хотіла створити на території України 22 псевдореспубліки - практично в кожному обласному центрі. 

Кадр з презентації СБУ, яку Грицак показав на брифінгуКадр з презентації СБУ, яку Грицак показав на брифінгу

Як видно з карти, оприлюдненої СБУ, псевдодержавних утворень не планувалося створювати лише в Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

«Насправді вони усвідомлювали, що достатньо створити одну-дві такі псевдореспубліки, щоб домагатися федералізації України. Так звані ЛНР і ДНР ніколи не розглядалися Кремлем як потенційні суб'єкти для включення до складу Російської Федерації», - запевнив глава СБУ.

Очільник служби безпеки також заявив, що російську «п’яту колону» в Україні станом на січень 2014 року представляло 670 організацій. Більшість з них очолювалися чиновниками з Росії - наприклад, працівниками російських дипломатичних відомств.

Європа проти

Європейські високопосадовці вкрай негативно поставилися до псевдовиборів в ОРДЛО. «Так звані вибори йдуть врозріз з духом і буквою Мінських угод, що містять положення про організацію місцевих виборів в регіоні», - заявила офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич.

Мінські угоди передбачають проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей лише відповідно до українського законодавства. І питання про їхнє  проведення повинно ставитися лише після припинення вогню і відведення важкого озброєння. Член Комітету Європарламенту із закордонних справ зазначає, що проведення цих «виборів» стане «великим ударом» по Мінському процесу. «Я бачу багато спроб з боку Росії перешкодити імплементації Мінських угод», - додав він.

Косьянчич також зазначила, що виконання Мінських угод «є ключем до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі», тому «треба уникати будь-яких кроків, що перешкоджають цьому». «У цьому відношенні ми очікуємо, особливо від Росії, того, що вона повністю використає свій вплив на сепаратистів», - підкреслила вона.

У відповідь Кремль продовжує свою звичну риторику «настамнєт». Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вплив РФ на сепаратистів «не безмежний». Він висловив упевненість, що «вибори» не йдуть врозріз з Мінських угодами». У той же час Пєсков ухилився від відповіді на питання, чи визнає Росія результати цих псевдовиборів.

«Якщо ви прочитаєте пункти Мінських домовленостей, які передували цьому, то ви побачите, що багато з того, що мало бути виконано українською стороною, не було виконано», - дорікнув Пєсков.

Керівники ОРДЛО ж наполягають, що псевдовибори цілком законні. «У будь-якому випадку вибори в «ДНР» відбудуться, - заявив, коментуючи критику з боку західних країн, Денис Пушилін. - Вони будуть прозорими, відкритими, пройдуть за нашими законами і відповідно до конституції та всіх міжнародних норм і стандартів».

Європейці ж в один голос говорять: «вибори» в «Л/ДНР» не можуть бути законними. «Те, що там відбувається, - це шоу. Це взагалі не заслуговує на те, щоб називатися виборами. Тому що там немає ніякого вибору», - підкреслює євродепутат від Європейської народної партії Михаель Галер, якого цитує DW. «Ті, хто висунув свої кандидатури, це промосковські, проросійські кандидати. Це – фарс», - додав він.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: