Прокляття Манафортом. Подробиці головного політичного скандалу осені у США

«Чорна каса»
Прокляття Манафортом. Подробиці головного політичного скандалу осені у США
Президент США Дональд Трамп та колишній очільник його передвиборчого штабу Пол Манафорт

ФБР почало цікавитися політтехнологом, який обслуговував Януковича, російських олігархів і Трампа, іще з 2014 року

Минулого тижня здавалося, що ситуація із розслідування втручання РФ в американські вибори 2016 року і змови команди Дональда Трампа із Кремлем міняється на користь Білого дому. Адміністрації президента США була на користь новина про те, що компанія GPS Fusion, яка на замовлення Комітету Демократичної партії займалася пошуком компромату на Трампа, наймала в тому числі й Крістофера Стіла. Цей британець став відомим у січні 2017 року як автор досьє на діючого президента США щодо його зв’язків із РФ. Як наслідок, це давало можливість говорити, що звинувачення у змові команди Дональда Трампа із РФ є лише передвиборчим прийомом Демократичної партії. Крім того, Білий дім активно розкручував тему про те, що у 2009-2013 роки Clinton Foundation отримувала пожертвування від канадської Uranium One. Ця компанія видобуває уран зокрема й у США. А в у 2009-2010 роки її взяв під контроль російський державний «Росатом». Цієї угоди не могло бути без згоди Комітету із іноземних інвестицій в США (англійською CIFIUS – згаданий комітет дає згоду на придбання іноземними фірмами фірм і компаній, від яких залежить національна безпека США), куди в тому числі входить і представник Державного департаменту. На той час Держдеп очолювала Хілларі Клінтон. Як наслідок складалося враження про можливість підкупу.

Ці історії давали змогу адміністрації Дональда Трампа не лише тримати оборону, а й переходити у наступ на своїх опонентів. Господар Білого дому називав угоду із «Росатомом» разом із роллю у ній Хілларі Клінтон новим Уотергейтом. Однак 27 жовтня стало відомо про те, що команда спеціального прокурора Роберта Мюллера висунула перші обвинувачення через суд в Вашингтоні у межах свого розслідування можливих зв’язків і змови команди Трампа із РФ. У понеділок мало стати відомо, хто саме в них фігурує.

Ще одна жертва Партії регіонів?

30 жовтня колишній очільник передвиборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт і його колега Річард Гейтс з’явилися в Міністерство юстиції, де їм було оголошено обвинувачення за 12 пунктами. Обидва однак заявили про свою невинуватість.

Пол Манафорт та Ричард Ґейтс в суді 30 жовтня. Рисунок судового художникаПол Манафорт та Річард Гейтс в суді 30 жовтня. Малюнок судового художника. Світлина: Голос Америки

Слід нагадати, що Пол Манафорт є політтехнологом із солідним стажем, він почав працювали іще в 70-ті роки. Тоді Манафорт був активно залучений в президентські перегони в США 1976 року в команді Джеральда Форда. Крім цього, брав участь в президентських кампаніях 1980, 1988 і 1996 роках, працюючи на Рональда Рейгана, Джорджа Буша-старшого і Боба Доула відповідно. В березні 2016 року він почав працювати в передвиборчому штабі Дональдна Трампа. Головним завданням Манафорта було забезпечити своєму клієнтові підтримку під час з’їзду Республіканської партії в Клівленді і титул кандидата в президенти від цієї політичної сили. У червні 2016-го, після відставки першого керівника штабу Трампа Корі Левандовські, Манафорт стає головним координатором передвиборчої кампанії американського мільярдера. Хоча сам Левандовські відразу після відставки почав стверджувати, що Пол Манафорт став де-факто керівником штабу Трампа іще 7 квітня 2016 року. Однак на тлі звинувачень про отримання платні під час роботи в Україні на Партію регіонів і Опозиційний Блок 19 серпня Пол Манафорт покидає команду Дональда Трампа. Показовим однак є той факт, що ФРБ почало цікавитися Манафортом іще з 2014 року і слідкувати за ним.

Суть обвинувачень, які були оприлюднені 30 жовтня проти відомого американського політтехнолога із багаторічним стажем, зводяться до таких речей:

  • лобістська діяльність на користь Партії Регіонів/Опозиційного блоку та Віктора Януковича в США упродовж 2006-2016 років без відповідної реєстрації в Міністерстві юстиції щодо здійснення такої діяльності. При цьому у межах розслідування Манафорт і Гейтс спочатку заперечували подібну діяльність.
  • використання офшорних рахунків для відмивання зароблених від лобістської діяльності грошей. Усього за цей час через рахунки на Кіпрі, Сент-Вінсенті і Гренадинах та Сейшельських островах було проведено до $75 млн. Пол Манафорт і Річард Гейтс приховували ці дані, повідомляючи у своїх податкових деклараціях, що вони не мають іноземних рахунків. Окрім того, ці гроші «узаконювалися» шляхом придбання нерухомості і ведення розкішного способу життя.
  • змова проти США. Хоча на перший погляд може здатися, що за цим стоїть спроба змови із РФ, однак в цьому контексті мова йде саме про те, що обвинувачувані приховали від федеральних органів як свої рахунки, так і лобістську діяльність на користь іноземних суб’єктів.

Після оголошення обвинувачень Пола Манафорта і Річарда Гейтса було відпущено під домашній арешт.

Пол МанафортПол Манафорт

Що це означає для Дональда Трампа?

Справжньою інтригою буде те, чи вдасться спеціальному прокурору Роберту Мюллеру зрештою отримати докази, які б давали можливість говорити про систематичну змову команди Дональда Трампа із РФ. Із цього погляду, ситуація поки що складається на користь нинішнього глави Білого дому. Перше, що зауважили в обвинуваченнях стосовно Пола Манафорта і Річарда Гейтса, це відсутність навіть згадки про виборчу кампанію Дональда Трампа. Сам американський президент відразу відреагував на це в своєму Twitter-аккаунті.

Та загалом ситуація із обвинуваченнями стосовно Пола Манафорта не була неочікуваною для Трампа. Іще із літа юристи готували американського президента до того, що в розслідуванні можуть бути перші обвинувачення і арешти. При цьому саме колишній керівник штабу Трампа із червня по серпень 2016 року розглядався як один із найбільш вірогідних кандидатів на роль жертви. Як наслідок, адміністрація Трампа обрала доволі типову стратегію у відповідь на новину про звинувачення щодо Пола Манафорта і Річарда Гейтса – речниця Білого дому Сара Хакабі Сандерс у своєму виступі фактично применшувала значення Манафорта в передвиборчій компанії. З її слів виходило, що його було найнято перш за все для успішної підготовки і проведення з’їзду Республіканської партії в Клівленді, на якому Трампа номінували на офіційного кандидата від цієї партії. А незадовго після завершення заїзду, за словами Сандерс, Манафорт залишив передвиборчий штаб.

Однак не можна виключати, що подальше слідство спецпрокурора Мюллера і його команди не дасть нових цікавих подробиць зв’язків Манафорта із Москвою. Перш за все це стосується зв’язків із російським олігархом Олегом Дерипаскою – готовності американського політтехнолога і лобіста у двохтисячні роки просувати інтереси РФ у США або тримати самого російського багатія в курсі справ щодо виборчої кампанії 2016 року. Крім того, видання The New York Times припускає, що спеціальний прокурор може використати можливість зменшення терміну покарання для Манафорта в обмін на інформацію щодо того, наскільки під час виборчої кампанії команді Трампа було відомо, що в РФ є шкідлива інформація щодо Хілларі Клінтон.

Проте, якщо вірити американським ЗМІ, у понеділок 30 жовтня в Білому домі панувала погана атмосфера, незважаючи на те, що Трамп був готовий до можливих обвинувачувань стосовно Манафорта. Причиною цьому стала іще одна новина про те, що проти іншого учасника передвиборчого штабу Дональда Трампа було висунуто обвинувачення в неправдивих свідченнях ФБР. Ідеться про 30-річного Джорджа Пападопулоса, який до березня 2016 року працював у команді іншого претендента на номінування від Республіканської партії, сенатора Бена Карсона, а після його виходу із перегонів запропонував свої послуги штабу Трампа. Внаслідок висунутого 30 жовтня обвинувачення стало відомо про те, що впродовж березня-травня 2016 року Пападопулос мав контакти із рядом людей, які начебто мали вихід на російський уряд, зокрема для отримання компрометаційної інформації про Хілларі Клінтон. Мова йде про тисячі електронних листів Демократичної партії і інших матеріалів, які могли бути використані проти головного політичного супротивника Дональда Трампа. У відповідь Білий дім почав говорити про те, що Джордж Пападопулос був одним із тисяч волонтерів, які готові були працювати із передвиборчим штабом Дональда Трампа. Однак він був одним із учасників зустрічі 31 березня 2016 року за участю майбутнього президента, де обговорювалися питання зовнішньої політики. Саме під час неї Пападопулос запропонував організувати зустріч Трампа із Путіним, зважаючи на його нові контакти.

Джордж Пападопулос третій зліва. Фото: reuters.comДжордж Пападопулос третій зліва. Фото: reuters.com

Білий дім був зовсім не готовий до такого розвитку подій із Джорджем Пападопулосом. І ситуація із обвинуваченнями проти Джорджа Пападопулоса може бути набагато більш загрозливою, ніж справа Пола Манафорта через деталь, яка стала відома 27 жовтня. Того дня американські ЗМІ оприлюднили новину про те, що Наталія Весельницька, яка зустрічалася із Дональдом Трампом-молодшим, Полом Манафортом і Джаредом Кушнером у червні 2016 року для передачі компрометувальної інформації на Хілларі Клінтон до цього зустрічалася із Генеральним прокурором РФ Юрієм Чайкою і обговорювала наявні в неї матеріали. Тож щонайменше складається враження про цілеспрямовану діяльність РФ щодо передачі команді Трампа через різні канали (Наталія Весельницька, Джордж Пападопулос) компромату на головного політичного конкурента. Відкритим залишається питання чи Роберт Мюллер зможе іще знайти подібні докази, однак із обвинувачення Джорджу Пападопулосу стало зрозуміло про те, що він почав співпрацювати із слідством і дає свідчення.

Окрім того, в Білому домі очікують можливих звинувачень проти колишнього радника із національної безпеки Майкла Флінна. Колишній очільник Розвідувального управління Міністерства оборони США після відставки в 2014 році також займався лобістською діяльністю, мав контакти із представниками РФ і був прихильником порозуміння із Москвою на основі спільної протидії Ісламській державі. Майкла Флінна було активно залучено в діяльність команди Дональда Трампа під час перехідного періоду (листопад- 2016 – січень-2017). Саме тоді відбулася його розмова із тодішнім послом РФ Сергієм Кисляком, яка і коштувала раднику із національної безпеки посади в лютому 2017 року.

Дональд Трамп та колишній радник із національної безпеки Майкл ФліннДональд Трамп та колишній радник із національної безпеки Майкл Флінн

Справжні проблеми для себе в цій ситуації міг би створити лише сам Дональд Трамп, якби вирішив звільнити спеціального прокурора Роберта Мюллера. Тим самим це іще більше дозволило говорити про створення перешкод для слідства після звільнення директора ФБР Джемса Комі в травні 2017 року і могло б стати підставою для початку процедури імпічменту. Проте на сьогодні Білий дім виключає опцію звільнення спеціального прокурора, хоча лише минулого тижня ряд представників Республіканської партії говорили про необхідність саме такого кроку. І хоча сьогодні прямої загрози для Дональда Трампа від звинувачень Полу Манафорту, Річарду Гейтсу і Джорджу Пападопулосу немає, Білий дім знову змушений переходити в оборону. Хоча іще минулого тижня здавалося, що є більше причин говорити про те, що обвинувачення у змові нинішнього президента із РФ це лише проплачений Демократичною партією політтехнологічний хід. А сама Хілларі Клінтон не менше пов’язана із РФ, ніж сам Дональд Трамп.

 Микола Бєлєсков, Інститут світової політики, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: