Секс без розписки? Чи можна тепер сісти у в’язницю

ТЕМА ДНЯ
Секс без розписки? Чи можна тепер сісти у в’язницю
Закон №2227-VIII не вимагає ніяких розписок на секс, а самі нововведення направлені на запобігання насильства проти жінок

Сьогодні вступили у дію правки до Кримінального кодексу, якими посилюється відповідальність за сексуальне насильство

Закон №2227-VIII про внесення змін до розділів Кримінального кодексу «Злочини проти життя і здоров'я людини» і «Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи» вступив у дію 11 січня 2019 року. Це означає, що відтепер вводиться кримінальна відповідальність за секс без добровільної згоди.

Користувачі соцмереж відреагували на нововведення жартами про необхідність брати розписку перед інтимом, щоб не загриміти у в’язницю за зґвалтування, і навіть запропонували варіанти бланків цих розписок:

Насправді ж закон не вимагає ніяких розписок на секс, а самі нововведення направлені на запобігання насильства проти жінок, стверджують автори закону. Прихильники змін нагадують, що в Україні ніхто не відміняв дію презумпції невинуватості, а це означає, що стороні, яка обвинувачує, ще потрібно довести факт насилля за допомогою речових доказів і висновків експертиз.

Що зміниться:

1. Запроваджується кримінальна відповідальність за секс з малолітніми (особами, яким менше 14 років) незалежно від їхньої згоди: достатньо, щоб потерпілому (потерпілій) було менше 14 років, а правопорушнику — більше. За зґвалтування малолітньої особи можна загриміти за ґрати на 15 років.

2. Якщо раніше зґвалтуванням вважались статеві зносити «із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи», то тепер зґвалтування – це «дії сексуального характеру, пов’язані із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи». За здійснення зґвалтування загрожує від трьох до п'яти років тюрми.

3. У попередній редакції Кримінального кодексу сексуальним насильством вважалося «задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи», то тепер до п’яти років в’язниці можна отримати за «вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи». Винним у сексуальному насильстві загрожує позбавлення волі на строк до п'яти років.

У документі уточнюється: «згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин».

Що це означає? Як пояснює у себе в Facebook генеральний директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Мінюсту Владислав Власюк, тепер в Україні буде діяти концепція добровільної згоди. «Тривалий час розповсюдженою концепцією щодо визначення добровільності чи недобровільності сексуальних контактів була так звана концепція «тільки «ні» означає «ні» - тобто людина, яка не бажає сексу з іншою, може твердо заявити про свою незгоду і, якщо ця заява буде проігнорована, всі подальші дії будуть розцінюватись як зґвалтування. Набуває ж чинності закріплення на законодавчому рівні іншої концепції добровільної згоди на секс, а саме «тільки «так» означає «так», - пояснив юрист.

4. У новій редакції Кримінального кодексу передбачене більш суворе покарання за зґвалтування або сексуальне насильство проти особи, з якою обвинувачуваний перебуває або перебував у шлюбі, близьких стосунках: зґвалтування у такому випадку карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років, а сексуальне насильство - позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Така ж міра покарання передбачена за насильство проти особи під час виконання нею службового, професійного або громадського обов’язку, або вагітної.

5. Якщо раніше отримати штраф або шість місяців ув’язнення могла лише особа, яка примушувала до вступу в статевий зв’язок матеріально або службово залежних від себе жінку або чоловіка, то тепер покарання очікує на всіх громадян, які примушують інших до інтимних відносин без їхньої на те добровільної згоди.

6. За примус до проведення аборту або стерилізації відтепер загрожує покарання у вигляді обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

7. До списку умисних тяжких тілесних ушкоджень додали  «каліцтво статевих органів». Раніше під класифікацію тяжких ушкоджень зараховували тільки таке, яке було небезпечне для життя, або спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, психічну хворобу, що мало як наслідок часткову втрату працездатності, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя.

8. Вводиться кримінальна відповідальність за примушування до шлюбу, як і за примус до співмешкання без укладання шлюбу. Караються такі діяння арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на такий самий строк.

9. У Кримінальному кодексі з’являється поняття «домашнє насильство» як «умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо теперішнього чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких до них відносинах, що не спричинило тяжких наслідків». Максимальне покарання за вчинення домашнього насильства - позбавлення волі на строк до п’яти років.

10. Щоб захистити жертв домашнього насильства, суд може призначити додаткові обмежувальні заходи щодо особи, яка вчинила насильство, але якій призначили покарання, не пов’язане з позбавленням волі.  Так, засудженому можуть заборонити перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства, або ж обмежити спілкування з дитиною, якщо вона стала або жертвою насильства, або його свідком.

Також за суддею залишається право заборонити винному наближатися на визначену відстань до місця, де його жертва проживає або працює, заборонити листування, телефонні переговори з особою, яка постраждала від домашнього насильства, або контактувати з нею не тільки особисто, але і через інших осіб.


Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: