Скільки коштують білборди з головою Тарути. Партія «Основа» розкрила бухгалтерію

Партійна каса
Скільки коштують білборди з головою Тарути. Партія «Основа» розкрила бухгалтерію
Партія «Основа»
Фото: blackmark.club

Фінансовий звіт «Основи» переконує, що партію фінансують чотири людини

Партія «Основа» - головний політичний новачок 2017 року. Політична сила заявила про себе численними білбордами та одразу декількома скандалами. Найгучніший стався під час запису передачі на телеканалі UA:Перший: прес-секретарю Сергія Тарути, який є обличчям партії, не сподобалось питання ведучої про джерела фінансування політичної сили. Помічниця політика перервала запис програми та пригрозила «закінчити інтерв’ю». Тоді Тарута не зміг прокоментувати фінансові питання партії. Пізніше на своїй Facebook-сторінці, політик все ж таки визнав, що вклав у «Основу» 1,3 млн. грн.

Ще один скандал пов’язаний із походженням декого з керівників нового проекту: серед них виявились члени команди Януковича. Формальним керівником партії став колишній очільник Кіровоградської області  Андрій Ніколаєнко, регіон він очолював у часи «легітимного». Компанію йому в «Основі» склали: його ж заступник у часи роботи у Кіровоградській ОДА Ярослав Арсірій та колишній заступник одіозного глави Київської обладміністрації Анатолія Присяжнюка Володимир Полочанінов.

Нині, за словами керівника «Основи» Андрія Ніколаєнка, партія не братиме участі у найближчих місцевих виборах 17 і 24 грудня, адже лише розбудовує свою регіональну мережу. З’їзд політичної сили відбудеться наприкінці весни, коли будуть закінчені регіональні тури. «На цьому з’їзді будуть ухвалюватися важливі для партії рішення стосовно керівництва партії, змін до статуту партії відносно процедури проведення внутрішніх праймеріз», - розповів «Главкому» Андрій Ніколаєнко.

Згідно з фінансовим звітом «Основи» за третій квартал 2017 року партію фінансують чотири людини. З вище перелічених осіб, своїми коштами до проекту доклалися лише Сергій Тарута та Ярослав Арсірій.

Партія та федерація бейсболу під одним дахом

Фінансовий звіт «Основи» за третій квартал 2017 року, поданий у Національне агентство з питань запобігання корупції, містить інформацію про те, що офіс партії зареєстрований на Подолі – м. Київ, вул. Борисоглібська, 6-Б. Саме за цією адресою значаться низка організацій, керівником яких вказана Ганна Марківна Тимошенко. Вона є помічником народного депутата Сергія Тарути.

Фактично ж штаб-квартира «Основи» знаходиться на вул. Фролівській, 1/6, А. Ця будівля також знаходиться на Подолі. Офіс «Основа» знімає приміщення на правах суборенди у громадської організації «Федерація бейсболу і софтболу України», зареєстрованої у цьому  будинку.

Крім того, партія сплачує за земельну ділянку під приміщенням Федерації – 79 гривень на місяць.

C:\Users\гк\Desktop\земельна ділянка_тарута.png

Офіційно президентом Федерації є людина з таким самим іменем, що і голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко.

C:\Users\гк\Desktop\Screenshot_11.png

Cліди «Сім’ї Януковича»

У першому та другому кварталах 2017 року партія декларувала незначні суми пожертвувань – 13 і 49 тисяч гривень відповідно. Та вже у третьому кварталі суми пожертвувань почали надходити у мільйонах.

Член партії, який також є помічником нардепа Сергія Тарути на громадських засадах, Ярослав Арсірій пожертвував 172 тисячі гривень.

Ростислав Кондрик на потреби політсили виділив 884 тисячі, Денис Шейбут – 1,3 млн, Сергій Тарута – 1,3 млн.

Незначний внесок у «Основу» у розмірі 14 тис. зробила Антоніна Карманюк.

«Щодо обсягів внесків я вже неодноразово заявляв, що нинішня система фінансування політичних партій недосконала. Наприклад, я – небідна людина – маю змогу і бажання профінансувати партію, ідеологом якої я є, на набагато більшу суму. Але не можу цього зробити.  Вважаю, що цей механізм фінансування спрямований на те, щоб ускладнити молодим політичним силам їх діяльність», - зазначив у розмові з «Главкомом» Сергій Тарута.

Усього у третьому кварталі у фонд партії переказали 3,7 млн гривень.

Хто ж фінансує нову партію.

Ярослав Арсірій народився у Донецьку, у 2003-2010 роках працював на керівних посадах держкомпанії «Укрресурси», Держкомрезерві, Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку і «Укрхімтрансаміаку». У 2010-2012 роках Арсірій був заступником міністра і директором департаменту в Міністерстві культури. А в 2013 році він став заступником Ніколаєнка на посаді губернатора Кіровоградщини.

C:\Users\гк\Desktop\maxresdefault (1).jpg

Ярослав Арсірій також має брата  - суддю Окружного адміністративного суду Києва Руслана Арсірія. Сам цей суддя ухвалив рішення, яким не дав державі забрати у фірми «Голден Деррік» газоносні родовища, отримані нею за часів Януковича. Тоді цю компанію пов’язували з колишнім міністром енергетики Едуардом Ставицьким, який входив до Сім’ї Януковича.

C:\Users\гк\Desktop\TYRISTY_still-6.jpg

Зв’язки з «ДНР»

Щедрий на гроші Денис Шейбут є сином генерал-майора, екс-заступника глави Міграційної служби у часи Януковича та людини Миколи Азарова Віктора Шейбута, пише у своєму матеріалі видання Цензор. За інформацією ЗМІ, генерал-майор був причетний до схеми незаконного формування податкового кредиту з ПДВ на внутрішньому ринку, організованій в 2010 році.

C:\Users\гк\Desktop\20046265_115238102436501_5912397797260611005_n.jpg

Денис Шейбут має сестру Катерину Шейбут, яку СБУ разом із батьком підозрює у фінансуванні «ДНР».  Катерина Шейбут, за інформацією, за інформацією СБУ, у 2015 році завдяки допомозі бойовиків заволоділа Донецьким лікеро-горілчаним комбінатом на окупованій території, де налагодила виробництво алкоголю у великих масштабах. Податки зі своєї надприбуткової діяльності, за інформацією спецслужби, Шейбут виплачує на території «ДНР» та поповнює так званий «фонд Захарченка». Також дівчина є секретарем фейкового громадського руху «Донецька республіка».

C:\Users\гк\Desktop\шейбут-вырезка.jpg

На відміну від своїх родичів, біографія самого Дениса Шейбута виглядає набагато пристойніше. Партієць «Основи» раніше робив кар’єру у НАК «Нафтогаз», був заступником керівника торгово-економічної місії у складі посольства України у США. Також числився заступником голови правління «Банка Камбіо». Нині Шейбут зареєстрований як приватний підприємець. У 2014 році балотувався у Київську міську раду від партії «Народна сила».

«Наскільки мені відомо, Денис Шейбут, по-перше, не поділяє погляди своїх родичів. А по-друге, не може відповідати за їх дії. Тому пропоную оперувати фактами, а не роздумами. Так, Денис належить до іншої політичної сили. Але симпатизує нашій партії, і допомагає їй фінансово, що видно зі Звіту партії у НАЗК. До речі, у свій час він, як знову ж таки пишуть деякі ЗМІ, допомагав також і  деяким підрозділам Національної Гвардії України», - зазначив у коментарі «Главкому» голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко.

Прокоментував родинні зв’язки Дениса Шейбута також засновник «Основи» Сергій Тарута: «Відносно підозр з боку СБУ хочу нагадати, що наприкінці 2013-го та на початку 2014 року деякі з нинішніх керманичів України також заявляли про підозри на їх адресу з боку СБУ. Та навіть про порушення проти них кримінальних справ за обвинуваченням у замаху на повалення конституційного ладу України.  Додам, що сьогодні в такій сімейній ситуації, як Денис, вимушено опинилися мільйони українців»

Із партією «Народна сила» також пов’язаний Ростислав Кондрик, який пожертвував «Основі» майже мільйон гривень.

C:\Users\гк\Desktop\Screenshot_14.png

Голова Тарути на білбордах

Не лише Київ цієї осені ряснів білбордами партії «Основа». Це і не дивно. На таку рекламу йшла левова частка усіх пожертвувань, якщо вірити звітам партії.

C:\Users\гк\Desktop\5b.jpg

Так, у третьому кварталі 2017 року із 3,7 млн, отриманих партією, на зовнішню рекламу було витрачено 3,6 млн. І лише 70 тисяч – на статутну діяльність, зарплати, оренду приміщень та податки.

Офіційно зарплатню у розмірі близько 2,5 тисячі гривень у партії отримують лише три особи – Андрій Плакида, Антоніна Карманюк та Олександр Козаченко.

Андрій Плакида раніше був помічником екс-регіонала Володимира Зубанова, який «прославився» голосуванням за закон про посилення статусу російської мови та був звинувачений у плагіаті під час написання науково-публіцистичних статей.

Антоніна Карманюк, яка зробила найменший внесок у «Основу» - 14 тис. грн,  ще донедавна працювала головним бухгалтером Центральної виборчої комісії. Про це говорять дані її декларації. Перед звільненням співробітниця «Основи» задекларувала дві квартири у Києві, приватний будинок на Київщині та декілька земельних ділянок загальною площею 83,2 гектари.

Юлія Тунік, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: