Спецоперація «Мертві бджоли». Чому пасічники пішли війною на фермерів

конфлікт
Спецоперація «Мертві бджоли». Чому пасічники пішли війною на фермерів

Мем, який на перший погляд, видавався дотепним

Хто роздмухує конфлікт на селі

Останні кілька тижнів соцмережами шириться мем із оголошенням, розміщеним на краю зеленого поля: «Потравите бджіл – спалимо пшеницю». Людям, які не цікавляться агротематикою, він видається дотепним: такі собі розбірки між сусідами-куркулями на селі. Однак, якщо копнути глибше, виявиться, що ця історія може виявитися частиною технології. Певну конспірологію можна побачити і в тому, що масштабна спроба скомпрометувати фермерів робиться перед відкриттям продажу землі.

Як відомо, після тривалих дискусій 31 березня Верховна Рада ухвалила вкрай неоднозначне рішення – про ринок землі. Він вступить у дію з 1 липня 2021 року. Документ, зокрема, передбачає, що перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів в одні руки. Після цього - наступні два роки землю зможуть купувати українські юридичні особи не більше 10 тисяч гектарів в одні руки; землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть; продаж іноземцям - після референдуму/

Саме після ухвалення цього історичного рішення в інтернеті й почали з’являтися новини про масовий мор бджіл: на Сумщині, на Рівненщині тощо.

Спілка пасічників України та Гільдія медоварів України навіть звернулись до керівництва держави, з проханням вирішити ситуацію щодо масового отруєння бджіл пестицидами. У листі, зокрема, зазначено, що спочатку весняно-польових робіт в Україні почали масово гинути бджоли, що пов’язано з використанням аграріями високотоксичних, а часто і заборонених в Україні ЗЗР (засобів захисту рослин) та пестицидів. «В результаті бездіяльності державних інституцій зобов’язаних забезпечити виконання Конституції України та охороняти довкілля від діяльності аграріїв, які використовують токсичні ЗЗР і своїми діями призводять до масового отруєння бджіл, у суспільстві створилась напружена ситуація, яка може призвести до широкомасштабних акцій протесту», — вважають медовари.

У Спілці пасічників України обурюються: фермери у порушення закону використовують пестициди, у результаті гинуть цілі сім’ї бджіл.

«Нещодавно відбувся передпосівний обробіток землі. Як так розумію, що він відбувся у період сильних вітрів, і якщо пил осідав скрізь разом із пестицидами на сади, а там, можливо, були бджоли. Другий варіант – це обробіток садів, також можливий обробіток ріпаку. Це порушення законодавства, отак безалаберно агрофірми ставлять до екології», - коментує ситуацію «Главкому» виконавчий директор Спілки Тетяна Сушко.

«В законі про бджільництво прописано, що у період цвітіння ентомофільних культур не можна обробляти пестицидами ці культури, і обробляти вдень, коли бджоли літають, також не можна», - додала Сушко. Вона поскаржилась: мовляв, проблеми пасічників нікого не турбують, і поліція на виклики не приїздить.

Ніколи такого не було, і от знову

Кореспондент «Главкома» уточнив у Сушко, чи не виникало аналогічних проблем у бджолярів рік, два, п’ять років тому. «Таке було, але у цьому році вже так нахабно обробляють! Ніхто зовсім із бджолярами не рахується», - пояснила аномальну хвилю обурення Сушко.

Насправді ж українські пасічники втрачали своїх бджіл і раніше. До прикладу, минулого року профільні видання  також били на сполох: вони повідомляли, що в Україні почастішали випадки масової загибелі бджіл після застосування засобів захисту рослин на посівах сільськогосподарських культур. Журналісти навели статистику від  Держспоживчслужби, згідно з якою у 2018 році зазнали втрат 88 пасік, де загинуло 1 613 бджолосімей (1 сім'я - це в середньому 30-40 тис. бджіл), а за пів року 2019-го – 148 пасік (556 бджолосімей). Найбільше тоді постраждали господарства у Дніпропетровській і Луганській областях. «Самі ж бджолярі приводять ще більш гнітючу статистику, відзначаючи, що не всі пасіки в Україні офіційно зареєстровані: за різними оцінками, понад 80% ринку знаходиться в тіні. Тому вони не можуть офіційно звертатися за будь-якими компенсаціями, йти до суду і т.д.», - зазначає видання.

«В Україні масово гинуть бджоли. Пасічники переконані: це через дешеві отруйні пестициди, якими обробляють поля фермери. На відміну від минулого року, коли на отруєння бджіл скаржились у шістьох областях України, цього року про це заговорили пасічники по всій країні», - писала ще у 2018-му Deutche Welle.

Того ж 2018 року  голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю виданню AgroPolit визнав, що у 53% з понад 80 зразків опрацьованих померлих бджіл підтверджувалася наявність хімічних речовин.

Траплялась така проблема і раніше. У 2014 році лише на Полтавщині загинуло більше тисячі бджолосімей, - розказувала виданню «Агроекологія» голова Полтавської обласної організації «Спілка пасічників», директор Державного навчального закладу Гадяцьке аграрне училище Наталія Сенчук.

Водночас такого медійного психозу та нагнітання агресії у соцмережах у попередні  роки чомусь не спостерігалося. Чому ж цьогоріч здійнялась буря? 

Пасічники – інструмент у чужій грі?

І знову повернемось до мему «Потравите бджіл – спалимо пшеницю». У контексті всього вище викладеного він звучить вже не як жартівливе попередження, а як погроза і натяк, що фермери не зможуть захистити свій врожай.

Голова Спілки пасічників стверджує, що цього року отримує величезну кількість звернень від бджолярів. «Трапляється, що труяться бджоли у літніх пасічників, які все своє життя поклали на цю справу, у господарів трапляються інсульти та інфаркти. Мені вже з трьох районів дзвонили, розказували про такі випадки», - переказує чутки Сушко.

Не дивно, що після поширення такої інформації бджолярі починають люто ненавидіти аграріїв. Примітно, що у цькуванні активно використовуються фейкові вкиди. До прикладу, у Facebook-групі  «Спілка аграріїв України» шириться допис із фото померлих журавлів на полі із підписом «Це ж яку хімію треба пирскати… Щоб отак».

Насправді ж картинка ця зроблена не в Україні, а в Сербії, і не в цьому році, а в 2014-му. До слова, матеріал, який у першоджерелі ілюструвала світлина, справді був присвячений загибелі 19-ти сірих журавлів, які наїлися зерен кукурудзи, потравленої забороненим у Сербії препаратом «Фурадан». Інцидент стався в автономному краї Воєводино.

На сербських «Ековістях» вказано дату виходу публікації зі світлиною померлого журавля: 27 квітня 2014 рокуНа сербських «Ековістях» вказано дату виходу публікації зі світлиною померлого журавля: 27 квітня 2014 року

Відтоді хто тільки не експлуатував фото нещасних птахів! Особливо відзначилися російські виробники фейків. На заборонених в Україні «Одноклассниках» таке фото (щоправда, «відзеркалене» у програмі «Пейнт») зустрічається у різних користувачів - до речі, із аналогічним підписом, тільки російською: «Это ж какую химию надо разбрызгивать... Чтобы вот так»

Вона ж зустрічається і в коментарі до статті на російському сайті 9111.ru – про якість продуктів в СРСР та у Росії.

Популярна картинка і у  Румунії, де її поширили у соцмережі  у схожому контексті.

І таких прикладів чимало. Примітно, профільні агрогрупи у соцмережах останнім часом рясніють дописами, спрямованими проти фермерів та на нібито захист пасічників – і це викликає помітне обурення у користувачів. Так, один зі свіжих дописів – це відео користувача у селі Мончин (Погребищенський район Вінницької області), який фіксує процес обробки добривами поля і обурюється тим, що вдень цього робити не можна.

Коментатори до допису вказують на маніпуляції з боку автора. «Саме ці препарати є безпечними», - пише один з користувачів. Інший зауважує, що на полі немає сходів, і бджолам там нема чого робити.

Звісно, є й прибічники пасічників, які не мовчать. «У тому році була подібна ситуація. Кропили о 13:00 хімією на якій було чітко написано про бджіл. Короче, вигнали працівників з поля. Пообіцяли якщо ще раз таке повториться то будемо прикопувати борони», - ділиться коментатор.

Чи пішов хтось кудись комусь скаржитися – невідомо. Та й метою допису був не пошук шляхів вирішення проблеми, а цькування і пасічників, і аграріїв. 3,5 тисячі різних вподобайок, 847 коментарів, та ще й 56 тис. поширень оригінального допису – мети досягнуто.

Підбурювання ж пасічників проти фермерів вийшло за межу – почали звучати заклики до злочинів. У профільній групі з’явилось фото спаленої сільгосптехніки із провокативним підписом: «Фото з мережі! Спалили техніку! За отруєння бджіл!». Російською мовою. І без вказівки дати і місця «інциденту».

Перші коментарі мають не менш підбурливий характер: «Давно пора!» та «Чудово! Аграрії геть ох**ли».

Світовий тренд

Чому ж у кампанії з компрометації фермерів активно використовується саме «бджолина» тема? Перша відповідь – світовий тренд. Цьогоріч бджоли справді стали частіше з’являтися на сторінках міжнародної преси, про їхнє зникнення – у масштабах планети – почали говорити екозахисники, які перед тим переймалися бенгальськими тиграми і пандами.

У минулому році міжнародна некомерційна екологічна організація «Спостерігачі Землі» заявила, що бджоли є найбільш важливими тваринами для збереження екосистеми планети, адже від 60 до 90% їжі, люди отримують завдяки комахам-запилювачам, і перш за все, бджолам.

У цьому році 2 квітня до Дня Землі, який щорічно відзначають у день весняного рівнодення, транснаціональна корпорація Google підготувала інтерактивний дудл, присвячений бджолам. Таким чином пошуковик разом із фондом The Honeybee Conservancy спробував привернути увагу до вимирання цих корисних комах. Як зазначає в прес-релізі Google, в минулому році (тобто за весь 2019-й) приблизно півтора мільярда бджіл «загинули через екологічні катаклізми». У компанії підкреслили, що це «справжня катастрофа для всієї екосистеми Землі». «На скорочення їхньої популяції впливають використання пестицидів, вирубка лісів і глобальне потепління», - пояснили в Google.

Науковий журнал  Science Daily 1 травня опублікував статтю дослідників Ньюкаслського університету про масову загибель бджіл через невідомий вірус. Новина, на яку б медійники ще рік тому навряд чи звернули б увагу. Цьогоріч ЗМІ (особливо  охочі до сенсацій російські) жваво підхопили її через словосполучення «невідомий вірус», яке на тлі пандемії як магніт притягує читачів. Щоправда, учені з’ясовували причини загибелі цих комах у період з 2007 по 2017 рік, але це вже деталі – хто читає новини далі заголовка і першого речення? Так чи інакше, у масовій свідомості факт загибелі бджіл відклався.

На бджолах вирішили зіграти і ідейні натхненники антифермерської кампанії в Україні. Показово, що у ЗМІ озвучується лише одна з трьох проблем, від якої гинуть бюджоли: використання пестицидів. Ані глобальне потепління (яке Україна відчула завдяки аномально теплій зимі), ані вирубка лісів (одним з численних наслідків яких стала піщана буря у столиці та околицях менше місяця тому) навіть не згадуються.

На ситуацію вже відреагувала влада. Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький  оголосив про запуск серії онлайн-семінарів для пасічників у регіонах.

«Під час заходів буде представлений алгоритм взаємодії пасічників з аграріями та органами місцевої влади для попередження та недопущення випадків масового отруєння бджіл», - йдеться в анонсі заходу..

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: