Надзвичайна ситуація у столиці. Директор Гідрометцентру пояснив, звідки прийшла пилова буря і чи є в ній радіація

Надзвичайна ситуація у столиці. Директор Гідрометцентру пояснив, звідки прийшла пилова буря і чи є в ній радіація
Кульбіда: Причини пилової бурі – суто природного характеру

Метеоролог запевнив, що вітер вщухне у кінці дня

Причиною піщаної бурі, яка накрила Київ та передмістя, є посилення вітру до 15-20 м/с на території Київської та Житомирської областей, а також тривала відсутність дощу у цих областях. Про це у коментарі «Главкому» розказав директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

На тлі нещодавньої пожежі у Чорнобильських лісах метеоролог закликав киян не лякатися, що разом із пилом вітер приніс радіоактивне забруднення. «Напрямок вітру західний, тобто зовсім не з Чорнобильського напрямку. Повітряна маса надходить з напрямку Житомира. Підстав вважати, що у цих повітряних масах можуть бути радіоактивні чи хімічні забруднення немає», - запевнив він.

За словами Кульбіди, причина пилової бурі – суто природного, а не техногенного характеру. «Ця ситуація склалася не сьогодні, адже тривалий період суттєвих дощів на території Житомирської та Київської областей не було. У результаті поверхневий шар ґрунту настільки був пересушений, що найменші пориви вітру спричинили видування і переміщення пилу», - зазначив він.

Метеоролог також запевнив, що ніяких небезпечних процесів ця ситуація не викличе, вітер заспокоїться у кінці дня.

Нагадаємо, на 16 квітня у Києві оголошено штормове попередження. Пориви вітру сягають 17-22 м/с (І рівень небезпеки, жовтий). 

До слова, у повітрі Києва зафіксовано перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин. Зокрема, перевищення діоксиду азоту подекуди у 8-9 разів.

Вранці 14 квітня столицю затягнула димова хмара з Чорнобильської зони. Кияни скаржилися, що відчувають їдкий запах навіть у квартирах із зачиненими вікнами.

Раніше синоптики розповіли, якою ймовірно буде погода на Великдень - 19 квітня 2020 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: