Врятувати Ситника. Антикорупційний комітет розколовся через аудитора НАБУ

парламент
Врятувати Ситника. Антикорупційний комітет розколовся через аудитора НАБУ
Артем Ситник
Фото: nv.ua

Влада обіцяє припинити «вакханалію НАБУ», опозиційні сили з усіх сил опираються

У середу, 20 грудня, на засідання парламентського антикорупційного комітету, яке вперше проходило не під головуванням нещодавно звільненого Єгора Соболєва, планувалось оголосити конкурс з відбору кандидата від Верховної Ради у члени аудиторської комісії Національного антикорупційного бюро. Але тривало все недовго: засідання було зірване через відсутність кворуму після того, як семеро опозиційних членів комітету покинули його.

Спочатку засідання планувалось ще на вівторок, але не відбулося з невідомих причин.

Нагадаємо, що Рада вже не  вперше намагається обрати члена комісії за своєю квотою, але безрезультатно. Ще двох членів в комісію подають президент і Кабмін. Прихильники НАБУ вважають, що якщо Банковій вдасться на додачу до свого кандидата провести лояльну людину ще й за парламентською квотою, це майже гарантує негативний висновок аудиту щодо роботи нинішнього керівництва бюро з його подальшим звільненням. Відомство Артема Ситника зараз знаходиться під атакою Генпрокуратури – призначення аудиту НАБУ вимагає Юрій Луценко, який каже про порушення законодавства в частині незаконного зняття бюро інформації з мобільних телефонів.  

Остання спроба обрати аудитора НАБУ від парламенту була у липні. Тоді комітет рекомендував Раді розглянути чотири кандидатури – адвоката з США Марту Борщ, іспанського прокурора Карлоса Кастресану, представника Академії адвокатури Сергія Гончаренка та професора Київського національного університету імені Шевченка Олександру Яновську. Саме Яновська, за твердженням «анткорупційного крила» парламенту, і була кандидатом від Банкової. Принаймні на комітеті вона отримала найбільшу кількість голосів – 13, в той час як інші кандидатури підтримали по 9 членів. Тоді спікер Верховної Ради Андрій Парубій поставив на рейтингове голосування в залі всі чотири кандидатури. Найбільшу підтримку отримала Яновська, але на остаточне затвердження її кандидатури все ж забракло голосів.

Олександра Яновська виглядала фаворитом конкурсу, але на її остаточне призначення не вистачило голосівОлександра Яновська виглядала фаворитом конкурсу, але на її остаточне призначення не вистачило голосів

Тепер логіка опозиційних членів комітету (Сергій Лещенко, Юрій Дерев'янко, Єгор Соболєв, Віктор Чумак, Борислав Береза, Дмитро Добродомов та Вадим Кривохатько) полягає в тому, що парламент має розглянути інші три кандидатури (окрім Яновської, яку вже «прокотили» в залі), що свого часу схвалив комітет. На думку депутатів, порушення цієї процедури призведе до нелегітимності нового аудитора. Коаліція ж, яка нарешті позбавилась «дебошира» Соболєва на чолі комітету (обов’язки голови зараз виконує «фронтовик» Юрій Савчук) просто хоче провести новий конкурс.

«Ми наполягаємо, що комітет повинен виконувати свої функції і розробити порядок розгляду призначення аудитора НАБУ, – гримів сьогодні з трибуни керівник фракції «Народного фронту» Максим Бурбак. – Я звертаюся до всіх фракцій, громадських організацій, які займаються боротьбою з корупцією, щоб вони подавали свої пропозиції щодо кандидатів на аудитора НАБУ».

В результаті о третій годині дня комітет таки зібрався і депутати від коаліції підтримали пропозицію «радикала» Ігоря Попова проголосувати за проведення нового конкурсного відбору на цю посаду. Зі свого боку колишній глава комітету Єгор Соболєв («Самопоміч») заявив, що конкурс проводився вже двічі, є конкурсанти, які перемогли, і взагалі-то це неповага до професіоналів такого рівня змушувати їх проходити конкурси знову і знову. «Парламент спершу повинен розглянути вже запропоновані кандидатури. Якщо голосування провалиться, тоді можна буде оголошувати новий конкурс», – зазначив він.

Карлос КастресанаКарлос Кастресана

Кастресану антикорупціонери позиціонують як керівника Центрального антикорупційного трибуналу, який посадив все керівництво Гватемали.

Марта БорщМарта Борщ

А Марту Борщ як прокурора, який представляв звинувачення на процесі Павла Лазаренка.

На знак незгоди із позицією нардепів від Блоку Порошенка, «Народного фронту» та Радикальної партії Соболєв покинув засідання. Його підтримали і вийшли слідом Віктор Чумак, Юрій Дерев'янко, Борислав Береза, Вадим Кривохатько, Дмитро Добродомов та Сергій Лещенко.

Сам Соболєв так пояснив ситуацію: «Вони хочуть призначити залежного аудитора НАБУ, щоб зупинити важливі антикорупційні розслідування. Тобто вони хочуть отримати рекомендації нашого комітету на шахрая, залежну людину, яка скаже, що Ситник – «редиска». Тим більше, що у роботі НАБУ, нової інституції, і справді можна знайти багато помилок. Але ж йдеться не про бажання допомогти бюро працювати краще, а про бажання зупинити важливі антикорупційні розслідування, які ведуть до президента та інших топ-посадовців держави».

Сергій Лещенко, нардеп від БПП, який підтримав позицію Соболєва, зазначив, що протистояння у комітеті почалося у березні цього року. «Весь 2017-й рік комітет був в епіцентрі цієї боротьби, коли влада хотіла проштовхнути зручного для себе аудитора. Коли вони зрозуміли, що це не проходить, вони додали до нашого комітету кількох народних депутатів з групи, підконтрольної Банковій, і таким чином отримали більшість. Нещодавно вони звільнили з посади голови Єгора Соболєва, і тепер хочуть, маючи виконуючого обов’язки голови – депутата від «Народного фронту» – призначити аудитора НАБУ», – пояснив він. Лещенко також додав, що в комітеті більш ніж два роки – з листопада 2014-го по березень 2017 – була нормальна робоча атмосфера: «Але з того моменту, як НАБУ зайнялось Романом Насіровим, я вважаю, це був переломний момент, вони зрозуміли, що снаряди вибухають надто близько до Банкової, і почали реалізовувати сценарій з аудитором НАБУ. Бо це єдиний спосіб нейтралізувати бюро».

«Фронтовик» Юрій Савчук, який виконує обов’язки голови комітету, заявив, що не розуміє Соболєва і Ко та впевнений, що потрібно проводити новий конкурс. «Дуже слушна пропозиція Ігоря Попова: ми оголошуємо новий конкурс, у якому можуть взяти участь і ті люди, які вже його пройшли, і інші», – сказав він і додав, що у комітету є 25 днів до наступного сесійного тижня, за які можна було б такий конкурс провести.

Савчук також робить вигляд, що йому незрозумілі твердження колег про те, що хтось хоче узурпувати владу. «Чомусь ця колізія відбувається тільки навколо представника від Ради і з вересня блокується робота», – дивується парламентар.

Врешті через відсутність кворуму Савчук оголосив про завершення засідання і запропонував членам комітету зібратися знову завтра, у четвер, після закінчення засідання парламенту о 18 годині. «Будуть присутні деякі нардепи, які сьогодні не прийшли. Матимемо кворум – 13 членів (всього комітет нараховує 24 члени, кворум – половина плюс один – 13, – «Главком»). За процедурою наступне засідання комітету може відбутися не раніше, ніж через 24 години (засідання комітету завершилось близько 16.30, – «Главком»). Нам потрібно закінчити вакханалію, яка відбувається в НАБУ і НАЗК – тобто визначитися щодо незалежного аудитора НАБУ», – роз’яснив виконувач обов’язків голови.

Секретар комітету Дмитро Добродомов у коментарі «Главкому» уточнив, що сьогодні на засідання комітету не з’явилися Іван Мирний та Сергій Дунаєв (обидва – з «Опоблоку», який тишком-нишком підіграє владі) та Юрій Тимошенко («Народний фронт»). Якщо завтра прийдуть хоча б двоє з них, набереться необхідна кількість членів для прийняття рішень. Сам Добродомов сказав, що перебуває у відпустці і на засіданні точно не з’явиться. Втім визнає, що навіть відсутність секретаря не завадить комітету оголосити новий конкурс за наявності кворуму.

Фактично єдине питання, яке спромоглися вирішити члени комітету – це подовження собі різдвяних канікул. Комiтет майже одноголосно підняв руки за те, щоб перенести засiдання, заплановане на 10 сiчня, на 16-те. Проти такої пропозицiї висловився лише Соболєв. Зауважимо, що позафракційний нардеп Борислав Береза, який тиждень тому обурювався перенесенню засідання комітету та робив у Facebook трансляцію з-під закритих дверей зали засідань комітету, також проголосував за продовження відпочинку.

Наталія Сокирчук, Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: