Аеропорт Вінниці може залишитися без державного фінансування

Аеропорт Вінниці може залишитися без державного фінансування

Вінниця - єдине місто, яке планують виключити з Державної цільової програми

Мер Вінниці Сергій Моргунов повідомив, що не згоден з наміром Міністерства інфраструктури України виключити вінницький аеропорт з переліку об'єктів, на які передбачалося фінансування за Державною цільовою програмою розвитку аеропортів до 2023 року, передає Укрінформ.

«Мені незрозуміла вибіркова позиція Міністерства інфраструктури стосовно вінничан. По-перше, у Вінниці перебуває штаб Військово-повітряних сил Збройних сил України. І однозначно військові літаки повинні злітати із сучасної злітно-посадкової смуги. По-друге, за оцінками експертів, вінницький аеропорт є найбільш перспективним з точки зору зростання пасажиропотоку аеропортом центральної України», – зазначив Моргунов.

Згідно з повідомленням, Міністерство інфраструктури на найближче засідання уряду підготувало рішення, яке передбачає виключення вінницького аеропорту з переліку об'єктів, на які передбачалося державне фінансування за Державною цільовою програмою розвитку аеропортів до 2023 року.

Фактично, відзначили в міськраді, це буде означати повну зупинку реалізації проекту реконструкції злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту Вінниця. Проект  був повністю готовий ще восени 2019-го року, і потрібно було тільки почати фінансування.

Відзначається, що Вінниця – єдине місто, яке планують виключити з цієї Державної цільової програми. Водночас зазначається про виділення коштів на фінансування аеропортів інших міст, хоча Вінниця підготувала проектно-кошторисну документацію, яка пройшла державну експертизу і отримала дозвіл на реконструкцію аеропорту. Місто вклало в підготовчі роботи в рамках проекту не менш 10 млн грн з бюджету громади. Зокрема, кошти були спрямовані на підтримку аеропорту з осені минулого року, коли він оголосив про закриття на реконструкцію.

Також був проведений тендер через ProZorro за міжнародною процедурою. За його результатами укладено контракт на два роки з переможцем, і підрядник зробив свій гарантійний внесок і вже мав приступати до реконструкції аеродрому.

Як нагадав міський голова, уряд за часів прем'єра Володимира Гройсмана виділив за Державною цільовою програмою розвитку аеропортів 300 млн грн на I чергу реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту, але при прем'єрі Олексія Гончаруку уряд скасував це фінансування.

«Ми сподівалися, що наш аеропорт залишиться в програмі, і коли у держави буде можливість підтримати цей проект, ми б провели реконструкцію злітно-посадкової смуги. Але тепер Вінницю взагалі хочуть виключити з цієї програми. Тому я звертаюся до членів уряду і прем'єр-міністра України з проханням не робити цього. Також звертаюся до голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергію Борзова, щоб він підтримав Вінницю і Вінницький регіон з точки зору розвитку регіонального аеропорту. Тому що він важливий не тільки для міста, а й для всієї області», – підсумував Моргунов.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: