«Шахтар» попрощався з надіями зіграти у фіналі Ліги чемпіонів у Києві

«Шахтар» попрощався з надіями зіграти у фіналі Ліги чемпіонів у Києві
Фото взято з uefa.com

«Гірники» мінімально поступилися «Ромі» та вибули в 1/8 фіналу найпрестижнішого футбольного клубного турніру Європи

Донецький «Шахтар» приїхав у Рим на матч-відповідь 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Роми», як це не дивно, у статусі фаворита. Саме «гірникам» віддавали перевагу букмекери напередодні другої зустрічі команд. І їх навіть не хвилювало, що римляни лише мінімально поступилися у Харкові, та ще й забили гол, який все ж давав їм певну перевагу.

Для «Шахтаря» грати на «Стадіо Олімпіко» було вже не вперше. І минулого разу, навесні 2011 року, донеччани вивезли з Риму комфортну перемогу над все тією з «Ромою» на аналогічній стадії Ліги чемпіонів. Потім «помаранчево-чорні» ще й розгромили суперника вдома, легко вийшовши у чвертьфінал. Тому підопічні Паулу Фонсеки були не проти повторити успішний результат кількарічної давнини.

Активніше матч у Римі почала «Рома», і Джеко вже на першій хвилині пробивав з непоганої позиції, але П'ятов відмінно зіграв, відвівши безпеку. Господарі ще трохи поатакували, після чого ініціативу перехопили донеччани. І в одному з епізодів Флоренці ледь не зрізав головою м'яч у свої ворота після прострілу з флангу. «Шахтар» на перших хвилин мав чимало кутових, але до реальної загрози після розіграшів так і не дійшло.

Ближче до середини тайму «Рома» перехопила ініціативу. П’ятов в одному з моментів ціною ушкодження самовіддано пішов руками вперед під час небезпечного прострілу Коларова з лівого флангу. Господарям навіть вдалося притиснути «гірників» на деякий час. Але навіть за такого перебігу володіння м’ячем було на користь гостей, із суттєвою перевагою – 62% проти 38%.

На 33-й хвилині Фасіо ледь не привіз гол у власні ворота, коли Феррейра відібрав у нього м’яч. Факундо, як міг, біг на ворота, але швидкість у цього аргентинця – не козир. І сам же Фасіо наздогнав форварда та не дав тому прицільно пробити. У відповідь господарі намагалися діяти через довгі передачі, проте чи не кожного разу захист «Шахтаря» спокійно піймав суперника на штучному офсайді.

Ближче до свистка на перерву «Рома» пішла вперед більшими силами. Однак сказати, що це принесло їм дивіденди, не доводиться. Навпаки – у донеччан почалися з’являтися вільні зони попереду. Та швидкі атакувальні футболісти «помаранчево-чорних» ніяк не могли організувати по-справжньому хороший випад. У підсумку команди пішли на перерву за нічийного рахунку.

931548282_19811

Фото взято з uefa.com

А от друга половина матчу розпочалася провально для «Шахтаря». Майже ідеальний захист, який чудово діяв у першому таймі, проспав пас Строотмана на хід Джеко. До того ж ще й П’ятов чомусь вирішив вийти далеко з воріт. І Едін в один дотик прокинув м’яч точно поміж ніг Олександру у порожні ворота. Ось так «Рома» повела у рахунку на 52-й хвилині.

«Гірники» були приголомшені. Та і загалом гол виглядав нелогічно, адже гості більше володіли м’ячем, кращий відсоток точних передач мали, і більше атакували у першому таймі. Поки підопічні Фонсеки приходили до тями, Джеко ледь не оформив дубль. Його удару з-за меж штрафної забракло буквально кількох сантиметрів. Після удару Едіна тривожно видихнули як гравці «Шахтаря», так і вболівальники на трибунах.

Після голу, який дозволяв «Ромі» розраховувати на прохід далі, італійська команда більше уваги почала приділяти захисту. Тому Фонсеці не залишалося нічого іншого, як знімати опорного півзахисника Степаненка та випускати Алана Патріка, який останнім часом то і не мав достатньої ігрової практики. Наступним кроком наставника «гірників» мав стати вихід другого нападника, але такого у заявці «Шахтаря» на матч не виявилося. Бланко Лещук з командою у Рим полетів, але залишився на трибунах.

Поки Фонсека роздумував, що ж йому робити, «Шахтар» залишився у меншості. Джеко рвався до воріт П’ятова, і був близький до того, щоб втекти один на один з воротарем, але Ордець явно прихопив боснійця. Арбітр дістав пряму червону картку. Згодом ще й Феррейра отримав жовту за те, що штовхнув болбоя, намагаючись відібрати м’яча.

Наставнику донеччан у підсумку довелося випускати Дентіньо. Після цього «Шахтар» зумів нарешті дещо перехопити ініціативу, але гра у меншості залишала замало шансів на успішну атаку. Не можна сказати, що «гірники» не старалися, але все ж вони були приреченими після вилучення...

У компенсований час «Шахтар» закрив «Рому» на їхній половині. Особливо активними були Ісмаїлі з Тайсоном, проте їхнім передачам і прострілам у штрафний майданчик не вистачало точності. Загалом, можна констатувати, що господарі спокійно відбилися на останніх хвилинах. І те, що донеччани жодного разу не поцілили в отвір воріт суперників за весь матч, лише це підтверджує. Красива єврокубкова казка «помаранчево-чорних» і сподівання зіграти у фіналі у Києві обірвалися у Римі...

Ліга чемпіонів з футболу

Матч 1/8 фіналу

«Рома» (Італія) – «Шахтар» (Україна) – 1:0 (0:0)

Гол: 1:0 – Джеко (52)

«Рома»: Аліссон, Наїнгголан, Строотман, Перотті, Джеко (Ель-Шаараві, 89), Коларов, Де Россі, Дженгіз Юндер (Жерсон, 65), Фасіо, Флоренці, Манолас

«Шахтар»: П’ятов, Бутко, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі, Фред, Степаненко (Алан Патрік, 74), Тайсон, Марлос (Дентіньо, 82), Бернард, Феррейра

Попередження: Флоренці (39), Манолас (54), Степаненко (71), Фред (76), Феррейра (80)

Вилучення: Ордець (79)

Перший матч – 1:2

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: