Півсотні підтоплених будинків та пошкоджені мости: наслідки повені на Закарпатті

Півсотні підтоплених будинків та пошкоджені мости: наслідки повені на Закарпатті

«На Закарпатті найбільший паводок за останні 10 років»

У Закарпатській області стався найбільший паводок за останні 10 років, за дві доби випала місячна норма опадів. Про це повідомив начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак, передає прес-центр ДержНС.

За словами Володимира Чіпака, в області за останні дві доби випала місячна норма опадів. Рівень води в річках піднявся, приміром, в Ужі на 3,5 м, а в Боржаві на 5 метрів. За кількістю опадів – це найбільший паводок в краї за останні 10 років.

«Якби така ситуація трапилася років 15 тому, то підтопленою опинилася б уся правобережна частина м.Ужгород. На сьогодні у найбільш проблемних місцях вздовж річки місто захищають укріпні споруди. Однак зауважу, що протягом останніх чотирьох років держава не фінансує протипаводкову програму. Частково проблему вирішує фінансування з обласного бюджету, але все одно маємо не більше 30% від потреб у фінансуванні», — наголосив головний водник краю.

Тим часом полковник служби цивільного захисту Роман Гудак переконаний, що причина підтоплень у області - не тільки в опадах.

«Причина таких підтоплень – це не лише аномальні опади, а й людський фактор. Більшість підтоплень сталася через небажання громад періодично прочищати потічки та русла від накопиченого там сміття», - сказав Гудак.

За даними прес-служби станом на вечір 7 листопада, сумарна інтенсивність опадів склала до 120 мм. В результаті опадів рівень води на річках піднявся на кілька метрів,  підйом води продовжується:

  • в гірській частині р.Тиса, у верхніх і середніх притоках р.Тиса на 1–2 м;
  • на р. Уж – на 2,6 м;
  • на р. Боржава, с. Довге – на 1,8 м;
  • на р. Ріка, смт Міжгір’я – на 2,0 м;
  • на р. Латориця, м. Мукачево – на 1,8 м.

Внаслідок перезволоження ґрунту та інтенсивних опадів стався зсув ґрунту – в Рахівському, Воловецькому та Великоберезнянському районах загальним об’ємом 250 м. куб.

За даними «Новин Закарпаття«, річка Іршавка в районі села Сільце піднялася до 3 метрів 20 сантиметрів, її рівень продовжує рости.

Також піднявся рівень води у річці Уж та Боржава.

Так, у річці Боржава піднявся рівень паводкових вод, критична межа в районі села Великі Комяти Виноградівського району, очікується в найближчі години. Місцева влада попередила всіх місцевих жителів, яким загрожує можливе підтоплення, та готова до боротьби з стихією. 

Окрім того, місцеві ЗМІ та жителі повідомляють, що внаслідок паводку пішла під воду ужгородська дитяча залізниця

.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: