На Вінниччині оголосили конкурс на проект пам’ятника «Щедрику»

На Вінниччині оголосили конкурс на проект пам’ятника «Щедрику»
Конкурс на проект пам’ятника «Щедрику»
Фото: VЕЖА

Конкурс креативних просторових об’єктів та міської скульптури на тему мелодії Миколи Леонтовича «Щедрик» у Тульчині є одним із об’єктів проекту «Леонтович Арт-квартал».

Цьогоріч велика увага у містечку Тульчин, яке славиться палацом Потоцьких, приділена іншій постаті – видатному композитору Миколі Леонтовичу, який жив і творив у Тульчині. Відтак, у місті вже до кінця весни з’явиться «Леонтович Арт-квартал», а вчора в рамках цього проекту організатори оголосили конкурс креативних просторових об’єктів та міської скульптури на тему мелодії Миколи Леонтовича «Щедрик».

Ми сподіваємося отримати цікаві роботи від сучасних митців та хочемо, щоб Тульчин асоціювався не лише з Потоцькими та Суворовим, але й з Леонтовичем, – зазначила виконавча директорка проект «Леонтович Арт-квартал» Ірина Матковська.

До участі в конкурсі запрошуються митці з різних регіонів України, які готові створити візуальну модель креативних просторових об’єктів та міської скульптури, що присвячені музичному твору «Щедрик», п’ята, остання версія якої була написана саме у Тульчині. Пам’ятник-переможець буде встановлений на газоні по вулиці Суворова, як одна з експозиційних локацій мистецької резиденції Тульчина. Урочисте відкриття скульптури «Мелодія «Щедрик» відбудеться 8 червня.

Конкурс відбуватиметься  у три тури:

І тур – реєстраційний

З 2 по 25 березня приймаються заявки на участь від митців.

Для участі в конкурсі художники мають подати:
1. заявку на участь (зразок розміщено на сайті Об’єднаної територіальної громади міста Тульчин та на сторінці Конкурс «Щедрик» у соціальній мережі Facebook);
2. проект креативного просторового об’єкту або проект міської креативної скульптури, який включає ескіз, назву проекту, концепцію, короткий опис реалізації проекту та необхідний ресурс для виконання проекту. Проект має бути розрахований на орієнтовний розмір 3 м х 2 м х 2 м;
3. резюме автора проекту та досвід роботи у визначеному напрямку мистецтва. Приклади робіт;
4. ксерокопію паспорта.
Заявки та документи для участі приймаються на електронну адресу конкурсу: [email protected]

ІІ тур – відбірковий

Всі подані митцями ескізи проектів будуть представлені на розгляд експертної ради конкурсу.
Робота ради експертів триватиме з 25 березня по 7 квітня.

Паралельно з 1 по 7 квітня (до 23.00) на сайті Об’єднаної громади Тульчина та в соціальній мережі Facebook триватиме голосування за подані проекти.
Підбиття підсумків конкурсу та оголошення проекту-переможця відбудеться 8 квітня.

Проекти будуть оцінюватися професійним журі з урахуванням результатів онлайн-голосування на сайті ОТГ м. Тульчин та в мережі Facebook.

Професійне журі, до складу якого входять мистецтвознавці, архітектори, художники, скульптори, будуть оцінювати проекти за наступними критеріями: тематична відповідність, креативність, художня доцільність, інноваційність (по 10-бальній шкалі).
До балів професійного журі будуть додані бали глядацького журі у співвідношенні: 10 голосів – 1 бал.

ІІІ тур – реалізація проекту

Вже з 10 квітня по 30 травня відбудеться виготовлення та монтаж скульптури у визначеній локації.
Підготовку локації та надання технічної допомоги для виконання монтажу об’єкту забезпечує Об’єднана територіальна громада Тульчина, яка і виступає організатором конкурсу.

Фіналістам конкурсу будуть надані матеріали для реалізації їхніх проектів, а проживання (за необхідності) та харчування на період реалізації проектів будуть забезпечені за рахунок організаторів.

«Цей проект стане другою складовою «Леонтович Арт-квартал» і ми надіємося побачити дійсно цікаві та оригінальні роботи», – зазначив творчий куратор проекту Олександр Никитюк.

Нагадаємо, що раніше Агенція просторового розвитку пропонувала створити інтерактивний пам’ятник «Щедрику» у Вінниці на території Центрального парку. Однак наразі далі ідеї справа не пішла.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: