Перший молокомат встановили в школі на Вінничині

Перший молокомат встановили в школі на Вінничині

У школі-гімназії Томашпільської ОТГ, що на Вінниччині встановили молокомат.

Тепер діти молодших класів можуть щодня пити свіже молоко. Обладнання схоже на кавову машину. Привезли з Фінляндії, де вже давно школярі п'ють молоко під час перерви.

«Купили молокомат за 53 тис. грн. Якби його виготовляли в Україні, він коштував би в рази дешевше. Втім, можна і без молокомата привчити дітей пити молоко. Але він їх зацікавив. На перерві вони стають у чергу, щоб в паперовий стаканчик налити необхідних на день 180 грамів молока і гуртом випити. А у Фінляндії не лише в школах, а навіть у Макдональдзі стоїть молокомат», - говорить депутат обласної ради Лариса Білозір.

Молокомат розрахований на 10 л молока. Його не підігрівають. Лиш злегка охолоджують.

«У всіх дітей показники в аналізах на вміст кальцію і вітамін Д3 нижче норми. З цим треба боротися. Діти здали аналізи крові, їх оглянули стоматологи. А вже за кілька місяців ми дізнаємося, чи покращиться стан дитячого здоров'я після вживання смачного молочного продукту», - додає Білозір.

Молокомати планують встановити у школах Тульчина, Варнярки та села Шляхове. В першу чергу беруть до уваги ті громади, де їхні керівники готові платити за молоко.

Молокомат - енергоекономічний апарат. Складається з ємності для молока, системи охолодження, мішалки, пристрої розливу, насоса-дозатора, системи автоматичного промивання, пристрої видачі тари, висувного сопла, захисного бар'єру, системи оповіщення про неполадки і відсутності молока.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: