74 роки тому Нагасакі сколихнуло атомне бомбардування. Мер міста звернувся до США та Росії

74 роки тому Нагасакі сколихнуло атомне бомбардування. Мер міста звернувся до США та Росії
Атомна бомба під кодовим ім'ям «Товстун» була скинута на Нагасакі 9 серпня 1945 року, через три дні після бомбардування Хіросіми
Фото: AP

За даними влади, усього з моменту бомбардування дотепер 74 тисяч людей загинули від вибуху в Нагасакі

В японському місті Нагасакі відбулася меморіальна церемонія, присвячена 74-й річниці атомного бомбардування, у якій взяли участь представники близько 70 країн, зокрема, всіх п'яти визнаних ядерних держав - Великої Британії, Китаю, Франції, Росії та США, а також ООН і ЄС.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Церемонія почалась у міському парку Миру о 10:40 (4:40 за Києвом)

Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання всіх жертв атомного бомбардування об 11:02 - точний час, коли на місто 9 серпня 1945 року скинули бомбу.

Мер Нагасакі Томіхіса Тауе закликав Сполучені Штати і Росію, «як ядерні наддержави, взяти на себе відповідальність, продемонструвати світові конкретні шляхи радикального скорочення ядерних запасів».

Він вимагає, щоб уряд Японії підписав і ратифікував Договір про заборону ядерної зброї, який був прийнятий 122 членами ООН в 2017 році, але не набув чинності, оскільки не був ратифікований необхідними 50 державами.

«Японія відмовилася від Договору про заборону ядерної зброї. Будучи єдиною країною в світі, яка пережила спустошення, викликане ядерною зброєю, Японія повинна якомога швидше підписати та ратифікувати Договір про заборону ядерної зброї», - сказав Тауе.

Як відомо, атомна бомба під кодовим ім'ям «Товстун» була скинута на Нагасакі 9 серпня 1945 року, через три дні після бомбардування Хіросіми.

За даними влади, усього з моменту бомбардування дотепер 74 тисяч людей загинули від вибуху в Нагасакі.

Цього року річниці в Хіросімі та Нагасакі відзначалися після того, як США минулого тижня офіційно вийшли з Договору про знищення ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), що викликало у всьому світі занепокоєння з приводу нової гонки озброєнь.

Як відомо, 2 серпня припинив дію Договір про ракети середньої та малої дальності між РФ та США.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що дії США з ліквідації договору призведуть до нічим не стримуваної гонки озброєння.

Також Трамп обговорив з Путіним нову ядерну угоду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: