Дипломат пояснив, чому в Генасамблеї ООН провалилася «ракетна» резолюція РФ

Дипломат пояснив, чому в Генасамблеї ООН провалилася «ракетна» резолюція РФ
Більшість держав-членів ООН або утрималися, або проголосували проти російської резолюції

До Росії «є питання в частині добросовісного виконання» нею своїх зобов'язань у рамках Договору про ракети середньої і малої дальності

Проектом резолюції щодо збереження Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності РФ намагалася відволікти увагу світової спільноти від власного невиконання зобов'язань.

Більшість держав-членів ООН розпізнали цю авантюру і голосували або проти неї, або утрималися, заявив речник постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко в коментарі «Укрінформу».

«Україна проголосувала проти проекту російської резолюції. До Росії є питання в частині добросовісного виконання нею своїх зобов'язань у рамках Договору про ракети середньої і малої дальності», - сказав він.

Ніколенко додав, що проект російської резолюції раніше не пройшов профільний Перший комітет Генеральної Асамблеї.

«Згодом його відхилили і на Генасамблеї, як спробу відволікти увагу міжнародної спільноти від невиконання власних зобов'язань - своєрідну «димову завісу» у стінах міжнародної організації», - зауважив він.

Український дипломат пояснив, що саме з цієї причини російський проект резолюції не був підтриманий не лише Україною, а й загалом не набрав навіть простої більшості голосів Генасамблеї.

«Це зрозуміла також й більшість держав-членів ООН, які або утрималися, або проголосували проти цієї авантюри», - підсумував він.

Нагадаємо, Генасамблея ООН на засіданні в п'ятницю, 21 грудня, не прийняла запропоновану Росією резолюцію в підтримку збереження дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності,

За документ проголосували 43 країни, проти - 46, утрималося 78.

Як повідомлялося, генсек НАТО Єнс Столтенберг дав Росії 60 днів, щоб почати виконувати угоду щодо ракет, після чого США розірвуть договір.

Нагадаємо, 21 жовтня Дональд Трамп заявив, що США вийдуть з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності з Росією. За його словами, таке рішення пов'язане з недотриманням ДРСМД з боку РФ.

Своєю чергою, Росія звинуватила США в «зламі» ракетного договору і прагненні створити однополярний мир.

Договір РСМД не дозволяє сторонам мати балістичні ракети наземного базування і крилаті ракети з дальністю дії від 500 до 5,5 тисячі кілометрів. Документ був підписаний у 1987 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: