Євросоюз оприлюднив офіційну заяву з вимогами до Росії у справі отруєння екс-шпигуна

Євросоюз оприлюднив офіційну заяву з вимогами до Росії у справі отруєння екс-шпигуна

Росія відхрещується від всіх звинувачень

Європейський Союз дуже серйозно ставиться до оцінки уряду Великої Британії, що дуже ймовірно відповідальність за отруєння російського екс-шпигуна Скрипаля лежить на Росії. Про це йдеться у заяві Ради міністрів ЄС на рівні закордонних справ, опублікованій у понеділок, 19 березня.

«Європейський союз рішуче засуджує напад, скоєний проти Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері», йдеться у заяві.

Міністри відзначають, що ЄС шокований використанням вперше за понад 70 років нервово-паралітичної речовини військового класу, розробленої в Росії.

«Використання будь-якої хімічної зброї будь-якою особою є абсолютно неприйнятним і становить загрозу безпеки для всіх нас. Будь-яке таке використання є явним порушенням Конвенції з хімічної зброї, порушенням міжнародного права і підриває міжнародний порядок, заснований на правилах», - йдеться у документі.

Також Євросоюз висунув низку вимог до Росії. Наприклад, закликав РФ терміново відповісти на питання, які ставить Велика Британія та міжнародне співтовариство та забезпечити негайне та повне розкриття своєї програми «Новічок» перед Організацією із заборони хімічної зброї.

«ЄС висловлює повну солідарність з Великою Британією та підтримку її зусиллям засудити відповідальних за цей злочин», - додали у заяві.

У Великобританії встановили, що колишнього російського шпигуна та його доньку  отруїли нервово-паралітичною речовиною військового типу «Новачок», яку розробляла Росія.

Нагадаємо, 15 березня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що безрозсудна поведінка Росії протягом багатьох років стала фоном для отруєння на території Великої Британії екс-російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. 

Раніше стало відомо, що Британія припиняє двосторонні зв'язки з Росією.

У середу Велика Британія вирішила вислати з країни 23 російських дипломати, тому що уряд вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Посольство Росії назвало рішення Великої Британії про висилку 23 дипломатів РФ неприйнятним.

23 російських дипломати поїдуть з країни 20 березня.

Глава МЗС Британії Борис Джонсон під час нещодавньої зустрічі з послом Росії Олександром Яковенком у відповідності з «британським протоколом» не потиснув йому руку.

19 березня до Великої Британії прибула група міжнародних експертів з хімічної зброї, щоб отримати зразки нервово-паралітичної речовини, якою отруїли російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: