Нобелівські лауреати просять Меркель втрутитися у справу Сенцова

Нобелівські лауреати просять Меркель втрутитися у справу Сенцова

Всього під листом поставили свої підписи 363 людини

Більш як 360 активістів і відомих осіб підписалися під листом на ім'я канцлера ФРН Ангели Меркель і міністра закордонних справ Хайко Мааса із закликом проявити участь у долі українського режисера Олега Сенцова. Збір підписів тривав три доби, розповіли «Укрінформу» ініціатори акції.

«Всього під листом поставили свої підписи 363 людини», - повідомили ініціатори.

У листі зазначається, що 11 травня 2014 року український кінематографіст і активіст Олег Сенцов і активіст Олександр Кольченко були заарештовані в анексованому Криму за публічну критику вторгнення Росії на український півострів і наводяться деталі «політичного шоу-випробування». У ньому говориться, що час від часу в засобах масової інформації з'являються повідомлення про можливий обмін ув'язненими і навіть передбачаються «обмінні списки» між Україною і Росією.

Процес переговорів йде дуже повільно, немає публічної інформації про досягнуті компроміси, а близько 64 українських політичних ув'язнених як і раніше знаходяться в російських в'язницях.

«Громадяни України страждають від необгрунтованих умов тримання під вартою і зазнають тиску і тортур. Вони втрачають фізичне і психічне здоров'я і назавжди відокремлені від своїх сімей», - пишуть активісти. Вони також наголошують на драматичному погіршенні стану здоров'я Сенцова у зв'язку з голодуванням.

«Олег Сенцов не має бути жертвою політичної несправедливості в Росії. Ми закликаємо вас зробити все можливе, щоб урятувати життя Олега Сенцова й полегшити звільнення українських політв'язнів», - закликали підписанти листа. Серед них лауреати Нобелівської премії Світлана Алексієвич і Герта Мюллер.

Нагадаємо, раніше український політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, утримуваних у Росії.

Під посольством Росії у Києві 25 травня кінематографісти проектували на будівлю зображення українських політв’язнів, а також полум‘я.

Сестра Олега Сенцова Наталя Каплан сьогодні спілкувалася по телефону з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. Він запевнив, що поставить питання про голодування Сенцова та звільнення українських політв’язнів в ООН.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: