Шанси Великої Британії і ЄС знайти компроміс складають 50 на 50

Шанси Великої Британії і ЄС знайти компроміс складають 50 на 50
Лондон продовжує сподіватися, що вдасться досягнути вільної торгівлі товарами із ЄС

Лондон і Брюссель і далі не мають спільної думки щодо майбутнього торгового режиму

Переговорні команди Великої Британії і ЄС цього тижня проведуть секретні дискусії для вирішення всіх протиріч, які пов’язані із Brexit. При цьому на думку європейських перемовників позиції сторін щодо ключових суперечливих питаннь залишаються різними.

Лондон розраховує, що до кінця тижня вдасться досягнути компромісу щодо питання кордону між британською Північною Ірландією і Республікою Ірландія. Це в свою чергу може дозволити Дональду Туску, голові Європейської ради, скликати надзвичайний саміт глав держав і урядів ЄС для схвалення домовленості. Орієнтовно така зустріч могла б відбутися 22 листопада. Про це пише британське видання The Guardian.

Зі свого боку відомство Терези Мей заперечує повідомлення про те, що Лондону і Брюсселю вдалося знайти компроміс. При цьому прогрес потрібно досягнути до вівторка, коли уряд і парламент ідуть на канікули. Джерело в британському уряді зазначило також, що саміт в листопаді набагато потрібніший Великій Британії чим ЄС, щоб встигнути виконати всі процедури схвалення можливої домовленості.

Представники ЄС оцінюють шанси на взаємовигідний компроміс на рівні 50 на 50. Брюссель і далі вимагає, щоб збереження Великої Британії в митному союзі ЄС для попередження проблем на кордоні між британською Північною Ірландією і Республікою Ірландія було закріплено в домовленості. Лише так Брюссель може відмовитися від ідеї закріплення в угоді про вихід Великої Британії пункту, який означатиме збереження Північної Ірландії в рамках торгового режиму ЄС, що означало б її фактичне від’єднання від решти країни. Проте таку позицію Брюсселя щодо збереження Великої Британії в митному союзі ЄС в рамках перехідного періоду вже можна вважати компромісом на фоні попередньої вимоги прописати особливий торговельний режим для Північної Ірландії, якщо не вдасться досягнути домовленості щодо нового формату торгівельних відносин.

Проте представники ЄС заперечують, що в рамках переговорів із Великою Британією вдалося досягнути прогресу щодо декларації про майбутній формат відносин в сфері торгівлі після закінчення перехідного періоду. Лондон продовжує сподіватися, що вдасться досягнути вільної торгівлі товарами із ЄС. Брюссель зі свого боку і далі заперечує цю ідею, яка вперше була викладена в «плані Чекерс», оприлюдненому в липні 2018 року.

Нагадаємо, світове кредитне агентство Standard&Poor’s заявило про те, що Велику Британію чекає зменшення доходів сімей (на 2,7 тисячі фунтів) і збільшення безробіття (із 4% до 7,4%), що викликає рецесію, якщо уряд Терези Мей не зможе досягнути домовленості щодо виходу країни із ЄС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: