Сьогодні у Македонії пройде референдум щодо перейменування країни

Сьогодні у Македонії пройде референдум щодо перейменування країни

Щоб результати референдуму мали силу, необхідно, щоб явка виборців перевищила 50%

У неділю, 30 вересня, жителі Македонії проголосують на референдумі щодо перейменування країни, що дозволить країні в майбутньому претендувати на членство в Євросоюзі і НАТО.

Як повідомляється, на всенародне голосування буде винесено питання: «Ви підтримуєте членство в НАТО і ЄС, приймаючи угоду про назву, укладену між Республікою Македонія та Грецією?».

Йдеться про угоду між Афінами і Скоп’є, яка передбачає перейменування Колишньої Югославської Республіки Македонія в Республіку Північна Македонія.

Як зазначає агентство, щоб результати референдуму мали силу, необхідно, щоб явка виборців перевищила 50%, саме тому противники перейменування мають намір бойкотувати голосування. Зокрема, за бойкот виступає провідна опозиційна партія Об’єднана Македонія.

Відзначимо, що референдум буде носити консультативний характер і не мати обов’язкової юридичної сили. У разі успішного його проведення, щоб внести зміни до конституції країни, парламент повинен буде провести голосування щодо даного питання. Підсумкове рішення має бути схвалене більшістю в дві третини голосів. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: