У Грузії проходять останні прямі вибори президента

У Грузії проходять останні прямі вибори президента

Хоча пост президента Грузії став представницьким, боротьба за нього розгорнулася запекла

У Грузії в неділю, 28 жовтня, проходять президентські вибори - останні загальні і прямі вибори глави держави в цій кавказькій республіці. Відповідно до конституційних змін, які грузинський парламент прийняв у жовтні 2017 року, вже на наступних виборах 2024 року обирати главу Грузії буде спеціальна колегія вибірників.

Країна переходить до парламентської форми правління - нова конституція, яка вступить в силу після інавгурації обраного президента, значно обмежує президентські повноваження, зводячи їх до представницьких.

Президент Грузії надалі не буде здійснювати зовнішню політику країни, при ньому не буде працювати Рада національної безпеки, а повноваження верховного головнокомандувача він зможе використовувати тільки в разі війни. При цьому термін його повноважень збільшується з п'яти років до шести.

Хоча роль глави держави сильно зменшилася, боротьба за цю посаду вибухнула неабияка. Причиною цього експерти бачать в тому, що вже зараз, по суті, почалася підготовка до набагато більш важливих парламентських виборів, які пройдуть в 2020 році. Саме від їх результату залежить, чи втримається при владі нинішня правляча партія «Грузинська мрія» (ГМ), створена і очолювана мільярдером Бідзіною Іванішвілі, або ж влада перейде до опозиції - прихильникам екс-президента Михайла Саакашвілі.

Для участі в нинішніх виборах президента Грузії ЦВК зареєструвала 25 кандидатів, однак реально на перемогу, на думку спостерігачів, можуть розраховувати не більше трьох.

Це депутат парламенту і колишній міністр закордонних справ Саломе Зурабішвілі. Формально вона - незалежний кандидат, але правляча партія «Грузинська мрія» заявила, що підтримує кандидатуру Зурабішвілі.

Серйозний суперник Зурабішвілі - інший екс-міністр закордонних справ, Григол Вашадзе, кандидат від колишньої партії влади «Єдиний національний рух» (ЄНР) Михайла Саакашвілі, що створила з ще десятьма дрібними партіями передвиборний блок «Сила в єдності». Вашадзе - затятий прихильник Саакашвілі.

Партія «Європейська Грузія», що відкололася від ЄНР менше двох років тому, висунула колишнього спікера парламенту Давида Бакрадзе. До речі, при Саакашвілі він теж деякий час очолював МЗС Грузії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: