Уряд Чехії підтримав альтернативний проект закону про референдуми

Уряд Чехії підтримав альтернативний проект закону про референдуми

Влада хоче попередити спробу повторити досвід Британії щодо Brexit

Уряд меншості в Чехії на чолі із Андреєм Бабішем підтримав проект закону про референдуми. Про це повідомляє агентство Reuters.

Цей проект запропонувала Соціал-демократична партія, яка може виступити партнером по коаліції. Відповідно до законопроекту, який підтримав уряд, для ініціювання процедури проведення загальнодержавного референдуму необхідно буде зібрати щонайменше 850 тисяч підписів. При цьому, для остаточного схвалення відповідного рішення за нього повинні будуть проголосувати більше 50% від всіх зареєстрованих виборців.

Проект з’явився, як альтернатива до пропозиції Партії свободи і прямої демократії (SPD), яка отримала 10,64% голосів на виборах в жовтні 2017 року. Ця партія також розглядає можливість приєднатися до уряду меншості Андрея Бабіша, але при цьому виступає за вихід із ЄС. В той же час правляча партія ANO виступає за збереження членства в ЄС.

Як наслідок, уряд Андрея Бабіша підтримкою законопроекту соціал-демократів має намір попередити спробу повторити досвід Великої Британії щодо проведення референдуму 2016 року і розвіяти всі сумніви щодо майбутнього Чехії.

Нагадаємо, під час референдуму 2014-ого року 55% шотландців виступили проти від’єднання від Великобританії, однак 45% учасників плебісциту підтримали незалежність. Уподобання населення дещо змінилися після минулорічного рішення британців вийти з ЄС, незважаючи на те, що більшість шотландців були проти такого кроку.

Повідомлялося, що 8 лютого нижня палата парламенту Великої Британії затвердила законопроект про вихід країни із Європейського союзу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: