Як США одним Актом «ускладнили життя» Росії

документ
Як США одним Актом «ускладнили життя» Росії
Путін і Трамп

Переклад санкційних норм, які були введені Конгресом США влітку щодо Росії

За літніми відпустками мало хто детально проаналізував зміст додаткових санкцій, які були введені Сполученими Штатами Америки щодо Росії. «Главком» вирішив, що друга частина «Акту про протидію супротивникам США через санкції», який безпосередньо стосується і українського національного інтересу, має бути перекладеним.

Цей текст було остаточно прийнято Конгресом 27 липня і підписано Президентом США 2 серпня 2017 року. Він повністю присвячений політиці США щодо РФ. Ця частина займає трохи більше половини всього закону –  36 із 70 сторінок.

За сухими формулюваннями ховаються насправді надзвичайно важливі положення, відповідно до яких на найближчі роки формуватиметься політика США щодо РФ. Так відповідно до «Розділу 216» Конгрес отримав право давати свою згоду на скасування наявних щодо РФ санкцій. Згадане право буде здійснюватися ним на основі представлення Президентом доповідей у разі бажання відмінити чи змінити санкції, подальшого їх обговорення в Конгресі і прийняття остаточного рішення чи давати згоду на такий крок.

Цей Акт також ускладнює можливості російським компаніям отримувати доступ до кредитних ресурсів США для реалізації енергетичних проектів, що передбачає «Розділ 223». «Розділ 232» і «Розділ 233» накладають обмеження щодо участі у розвитку трубопроводів РФ і приватизації державних активів – щорічні суми вкладів не повинні перевищувати 12 і 10 млн доларів відповідно. Таким чином у середньостроковій перспективі цей Акт має вдарити по економічній основі РФ – нафтогазовому сектору.

Акт також зобов’язує виконавчу гілку влади США звітувати перед Конгресом щодо активів, які мають наближені до Володимира Путіна особи, а також щодо незаконної фінансової діяльності за якою стоїть РФ. Дані положення, які передбачені «Розділом 241» і «Розділом 243», дадуть змогу ефективно протидіяти впливу РФ, який та намагається отримати в Європі і Євразії через підкуп політиків, аналітичних центрів, НУО.

Частина «Акту про протидію супротивникам США через санкції» ставить за мету активу протидію РФ у питаннях пропаганди, впливу на вибори і використання нею поставок енергоресурсів як інструменту реалізації свого впливу в Європі і Євразії. Окремо у «Розділі 257» перераховуються кроки, які мають здійснити США для посилення енергетичної безпеки України.

Таким чином згаданий американський закон перетворив США на де-факто союзника України у питаннях протидії РФ, а також унеможливив будь-яку ідею змови між адміністрацією Дональда Трампа і Кремлем за рахунок національних інтересів України.

У середньостроковій перспективі «Акт про протидію супротивникам США через санкції» має потенціал ослабити РФ до такої межі, що зробить її більш поступливою у питаннях врегулювання конфлікту на Донбасі.

Детальний «санкційний перелік»:

Переклад – Микола Бєлєсков, Інститут світової політики, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: