Майдан. Атака клонів

Майдан. Атака клонів

Банкова запустила план з "утилізації" Майдану?

11-12 січня у Харкові відбудеться захід під назвою Всеукраїнський з’їзд Євромайданів. Ініціатор зібрання – Громадська рада Майдану, а її учасники – низка громадських організацій і активістів, які не увійшли до складу створеної за участю політиків всеукраїнської громадської організації «Майдан».

Політики-опозиціонери вбачають у харківському зібранні реалізацію технології Банкової з розколу протестного руху. Ультиматум до опозиції, який озвучила Громадська рада Майдану, вимагаючи дострокових парламентських виборів і визначення до 10 січня єдиного кандидата для участі в президентських виборах, опозиціонери теж вважають провокацією. Між тим, громадські діячі стверджують, що з’їзд у Харкові є відповіддю на бездіяльність політиків і його метою є координація для роботи на майбутнє, а не розкол. В той же час низка організацій, невдоволених останньою ультимативною заявою Громадської ради Майдану (ГРМ), уже оголосили про вихід з Ради.

Серед невдоволених активістів журналіст і учасник громадської ініціативи «Новий Громадянин» Наталія Соколенко. Вона каже, що до ГРМ почали включати людей «за яких ми не голосували». «Зараз мені кажуть, що там уже й Медведчуківські люди є», - додала активіст. Її колега, активіст й один з учасників ініціативи «Воля» Єгор Соболєв також заявив, що припиняє співпрацювати з ГРМ. Спікер ГРМ Павло Жовніренко, який на прес-конференції 9 січня озвучив ультиматум до опозиції не заперечує, що ультиматум до політиків, можливо, «дещо радикальний», однак він посилається на рішення більшості під час засідання ГРМ ще 30 грудня. «Тоді більшістю з присутніх на засіданні, а до ГРМ входять представники близько 80 організацій, ухвалили саме таке рішення, вимагати дострокових виборів і визначення єдиного кандидата на президентські вибори», - запевнив Жовніренко «Главком». Щодо «чистоти» в списках членів ГРМ, то він не виключає, що до руху можуть включати «засланих козачків», однак порадив судити за справами, а не за прізвищами.

Між тим, дії громадського руху не на жарт роздратували опозиційних політиків. Не востаннє тому, що представників парламенту не допускають до участі в ГРМ. Оппозиціонери кажуть, що ГРМ - це технологія влади, яка уже неодноразова намагалася роз’єднати Майдан, створити так звану «політичну» і «громадську» його частину. «Люди, які мають суспільну вагу, не беруть участі в цьому збіговиську», - каже «Главкому» член партії ВО «Свобода» Андрій Іллєнко. За його словами, разом з цим Майданом створюватимуться інформаційні шуми, які влада використовуватиму на свою користь.

В Інтернеті вже є сайт «Громадянської платформи «Майдан», створено сторінки в соцмережах з назвою «Альянс «Майдан». Якщо додати створену за участю політиків громадську ВО «Майдан», то нараховується щонайменше три структури з подібною назвою. «Це даватиме право владі говорити, що, мовляв, у Майдані розкол, громадськість проти політиків. Все це створюється Банковою виключно для цього», - пояснює Іллєнко.

Незалежний правозахисник з Харкова Євген Борисенко також стверджує, що активну участь в акціях протесту беруть «заслані козачки» з Банкової. В приклад він наводить учасницю громадського проекту «Спільнобачення» Богдану Бабич. Вона бере активну участь у діяльності ГРМ. Але у активістів є питання до Богдани. «Чоловік Богдани Бабич Віталій Кулик займає посаду заступника відділу у адміністрації Януковича і займається створенням фіктивних «картонних дурилок» під виглядом громадських організацій. Він є політтехнологом Клюєва», - стверджує Борисенко.

Богдана Бабич не заперечує причетність свого чоловіка до Адміністрації глави держави, однак заперечує факт «подвійної гри». «Мій чоловік справді працює в АП в управлінні правової модернізації України (Кулик – заступник Керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента – «Главком».). Все інше – дурня», - запевняє Бабич.

А от Євген Борисенко стверджує, що у Харкові завтра можна буде спостерігати диверсії проти Майдану. «Бригада імені Клюєва в кількості трьох осіб завтра буде у Харкові робити диверсії проти Київського Майдану. Там вони засвітяться», - передбачає Борисенко. Серед цих трьох людей, окрім Бабич він ще називає Ігоря Куруса, який кілька років тому входив до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Учасники громадських рухів і організацій намагаються пом’якшити градус спілкування з політиками, запевняючи, що ніякої технології влади в організаторів і учасників харківського з’їзду немає. Хоча, звичайно, настільки радикальні заяви не могли піти на користь протестному рухові. Незважаючи на те, що опозиційні політики не є повними союзниками громадських організацій, їх слід поважати і чути. «Єдиний кандидат, загалом, правильна вимога. Я проти протиставлянь з політиками чи з ВО «Майдан», - каже активіст «Громадського сектору Євромайдану» Ольга Сало, яка братиме участь у харківському зїзді Євромайданів. Однак вона не виключає, що ініціативи з розколу руху можуть бути, тому закликає колег бути обережнішими із заявами. «Виходити З ГРМ ми поки не збираємося, хоча у нашому русі звучать різні думки, це так», - визнала вона.

Лідер громадського руху «Відсіч» Катерина Чепура також повідомила, що представники її організації приїдуть на з’їзд до Харкова. Однак, чи братимуть вони участь як делегати – не знає. Не поділяючи висування ультимативних вимог до опозиції, вона каже, що скептично ставиться до такого з’їзду. «Ми вважаємо, що зараз треба працювати з народом, а не з вже переконаними», хоча з’їзд – логічний наслідок бездіяльності політиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: